Daniel Åberg rädd för att det hyllade tv-dramat tappat initiativförmågan

Har vi inte sett det här förut, The Good Wife?

Det här inlägget innehåller spoilers för hela säsong 6 av The Good Wife

Förra våren, när jag och ett gäng andra ur TVdagsredaktionen nästan var tvungna att lägga band på oss i vårt oavbrutna hyllande av The Good Wifes då pågående femte säsong, skrev jag i ett par gruppinlägg att jag verkligen hoppades att framtiden för Alicia Florrick låg inom politiken. Att hon likt verklighetens Hillary Clinton skulle kliva ur sin vänstrande makes skugga och satsa på en egen politisk karriär, och på sikt även komma att övertrumfa honom. Tecknen fanns där, och i säsongsfinalens sista ögonblick kom frågan från Eli Gold – »Vad tror du om att ställa upp i valet till distriktsåklagare?«

Vad i hela fridens namn var syftet med den här säsongen?

Så kom säsong sex. Efter några avsnitts klädsamt velande beslutade hon sig – en politisk bana fick det bli! David Hyde Pierce – i sitt första tv-jobb sedan Frasier – gestaltade hennes huvudmotståndare Frank Prady, en stillsam, resonerande och i grunden rätt sympatisk motståndare som Alicia inte alltid framstod som bättre än, snarare tvärtom. Hennes egen åtminstone delvisa insikt om att hon kanske vore sämre lämpad att leda Chicagos åklagarämbete än Prady – men trots detta ville vinna – gav valspurten framåt säsongavslutningen härlig svärta. Och så vann hon, efter ett valavsnitt med härligt typiska Good Wife-vändningar. Min spåkula hade varit rätt inställd, politikern Alicia Florrick var född. Yay!

Men två avsnitt senare var det som när Bobby Ewing klev ur den där berömda duschen för 30 år sedan efter att ha varit död i ett år – sorry Alicia, du måste dra dig ur, Demokraterna har på annat håll i regionen valfuskat och om inte du tar smällen för det här offentligt kommer skandalen att bli massiv och hela partiet att rämna. Som en spegling av seriens start, då maken Peter förödmjukad stod vid ett podium och berättade för pressen att han skulle avgå som distriktsåklagare i sviterna av en sexskandal med Alicia som den trogna makan i bakgrunden, var det nu Alicia som fick kasta in handduken ståendes i kamerornas blixtar, med Peter sammanbiten där bakom.

Nog känns det som att skaparna och tillika äkta makarna Michelle och Robert King passerat krönet och så smått verkar ha fått slut på nya idéer gällande den övergripande berättarbågen. Det oroar mig.

Om vi lämnar därhän den personliga nesa jag känner över att Alicia nu inte verkar gå en lysande politisk karriär till mötes, så vill jag bara utbrista: Vad i hela fridens namn var syftet med den här säsongen? Varför spendera merparten av året åt ett val som mynnar ut i ingenting, bara för att landa i att Alicia i säsongens två sista avsnitt bestämmer sig för att ännu en gång starta ny firma? När säsongens cliffhanger därtill blev att ränksmidaren nummer ett, Louis Canning i Michael J Fox skepnad, ringde på dörren och frågade om han fick bli hennes partner, anar vi att hennes initiala tankar om småskalighet och att bara ta fall hon brinner för lär stanna vid tankar – Canning har bara minuter tidigare proklamerat för Diane Lockhart och David Lee att han ämnar pulvrisera deras firma. Dessutom luktade det i den där cliffhangern Bobby Ewing en andra gång på kort tid – finalen av säsong fyra slutade i princip likadant, när Cary Agos i den säsongens sista scen stod utanför Alicias dörr med beskedet att han var redo att öppna ny byrå med henne.

Wanna partner? Advokater i Alicia Florricks foajé som vill starta byrå med henne börjar bli vardagsmat.
Wanna partner? Advokater i Alicia Florricks foajé som vill starta byrå med henne börjar bli vardagsmat.

Missförstå mig inte, jag tycker fortfarande att The Good Wife är en av tv-världens mest välgjorda serier med fortsatt utsökt fingertoppskänsla i de enskilda fall de tar sig an, men nog känns det som att skaparna och tillika äkta makarna Michelle och Robert King passerat krönet och så smått verkar ha fått slut på nya idéer gällande den övergripande berättarbågen, och det oroar mig.

Det är möjligt att jag har jag fel, kanske är Alicias motgång i valet tänkt att vara karaktärsdanande och rusta henne inför ännu större uppgifter nästa år och kanske finns det stort drama att vänta gällande den dörr som öppnades i finalen om att Peter har en chans på USA:s vicepresidentpost. Men är det den vägen vi väntas vandra i höst blir jag bara matt, för har vi inte skavt oss igenom Peter och Alicias ickefungerande relation länge nog nu? Och en till säsong med två konkurrerande advokatfirmor i luven på varandra, där vi aldrig vet hur många rävar som döljer sig bakom Louis Cannings öron? Kalla mig gärna surkart, men jag är skeptisk (och en smula modstulen).

The Good Wife sänds i Sverige på Sjuan, med bara några dagars eftersläpning från USA-visningen, om än i regel på väldigt udda tider.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel