Lyssningstips

Här är guldkornen från nya The West Wing-podden

Nu har podcasten The West Wing Weekly med Joshua Malina och Hrishikesh Hirway sänt 10 avsnitt och ett extraavsnitt. Hittills har det varit fullt lyssningsvärt för den som uppskattade tv-serien: småputtriga diskussioner matade med popkulturella referenser (Malina slår exempelvis fast i premiären att han är en Charlotte och Hirway är en Miranda) och också gästinhopp av The West Wing-bekantingar från både framför och bakom kameran. Plus att det har bjudits på en del insikt och diskussioner kring paralleller mellan det fiktiva Vita huset och det verkliga, och hur det amerikanska politiska systemet egentligen fungerar.

För den som har bättre saker för sig än att lyssna på timmar av diskussion kring ett 17 år gammalt tv-program (även om jag inte kan komma på vad det skulle kunna vara) har jag plockat ut några godbitar ur vad vi fått höra hittills.

Mycket har handlat om den unika miljö som inspelningsplatsen ska ha varit. Vi har hört sedvanliga klyschor om rekordnära sammanhållning och hur ensemblen varit som en enda stor familj. Det verkar dock som att det finns en del substans bakom de storvulna orden. När Melissa Fitzgerald (Carol) gästade ett specialavsnitt berättade hon till exempel att hon är gudmor till Janel Moloneys (Donnas) äldsta son.

I ett avsnitt berättar Josh Malina om den extrema respekt alla inblandade hade för Aaron Sorkins manus. Det fanns inget utrymme för improvisation, vid minsta lilla felsägning bröts för ny tagning. Manuset skulle framföras exakt ord för ord.

Janel Moloney har också själv gästat ett avsnitt. Där fick vi veta att hon först sökte rollen som CJ. Sen blev det i stället Donna – som egentligen skulle vara en mycket liten roll. Hon berättar att det var i hennes tredje avsnitt allt lossnade. Hon hade gjort en lång walk-and-talk med Bradley Whitford (Josh) och den satt okej men hon visste att hon kunde göra den bättre. Men produktionen var på väg att gå vidare och hon var inte i den positionen att hon kunde be om en ny tagning. Bradley frågade tyst: »vill du ha en till?« Och när hon sa ja ropade han »I need another one!« Den nya tagningen satt som en smäck och efteråt fick hon ett stort fång rosor av Aaron Sorkin. Tilliten och kemin mellan henne och Bradley var byggd, och det är där också hon tror att hon blev en verklig del av ensemblen.

I ett avsnitt berättar Josh Malina om den extrema respekt alla inblandade hade för Aaron Sorkins manus. Det fanns inget utrymme för improvisation, vid minsta lilla felsägning bröts för ny tagning. Manuset skulle framföras exakt ord för ord. Hans mest illustrativa exempel på detta var när det i ett manus stod »the the« i en av hans repliker – ett uppenbart slarvfel. Just innan tagning sa han i förbifarten »jag kommer bara att säga the en gång förstås« varpå en av manusassistenterna blev osäker och var tvungen att ringa Sorkin och dubbelkolla. Hela inspelningen blev stillastående till dess att den något generade assistenten kom tillbaka och bekräftade att jo, det var ett skrivfel.

De gräver också fram gamla recensioner av programmet. Det visar sig att trots att piloten nu är ansedd som en av tv-historiens starkaste togs den då emot med blandade vitsord. Det fanns definitivt ingen konsensus om att det var något storslaget på gång.

Det finns ett spännande avsnitt med Al Gores före detta talskrivare som senare skrev för The West Wing, Dulé Hill (Charlie) är en annan gäst och de har också ett härligt nördigt samtal med en prisbelönt kostymör som berättar hur det är att skapa mängder av indonesiska folkdräkter som sen inte ens syns i bild. Men det allra mest fascinerande avsnittet är nog det med Richard Schiff (Toby Ziegler).

In Excelsis Deo-avsnittet är fortfarande extremt känslosamt för Richard Schiff, det är tydligt under poddintervjun.

Som kuriosa fick vi veta att Bradley Whitford var hans brors rumskompis på college så de hade känt varandra i evigheter. Han berättar också att när han läste första utkastet för In Excelsis Deo, ett starkt avsnitt för Toby (avsnittet med krigsveteranen och rocken om ni minns – ett favoritavsnitt för många) så blev han förtvivlad. Han kände inte igen den Toby som var på papperet, tyckte han framstod som känslokall och distanserad, inte i närheten av den rollfigur han skapat dittills. Han var så bestört att när producent Thomas Schlamme pratade med honom om det började han gråta. När Aaron Sorkin kom för att diskutera det med honom började han gråta igen. Avsnittet skrevs om och det skulle senare visa sig att händelseförloppet egentligen var tänkt för Sam Seaborn (Rob Lowe).

Det här är fortfarande extremt känslosamt för Richard Schiff, det är tydligt under poddintervjun. Han börjar gråta två gånger när han ska försöka prata om scenen vid kyrkogården – även så här 17 år senare.

Lustigt för övrigt att både Schiff och Moloney vid olika tillfällen tappar bort Rob Lowes namn? Båda verkar genuint leta efter namnet i minnet, men det är klart att det är pikant med tanke på historien… är det en medveten diss av whatshisname? Nja, vi låter det vara osagt.

The West Wing Weekly finns där poddar finns, och även här där du också hittar ett särdeles levande kommentarsfält.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel