Varför ges inte Cristina Yang ett värdigt avsked?

Grey's Anatomy sjabblar bort Sandra Ohs farväl

Denna text innehåller spoilers om den tionde säsongen av Grey's Anatomy.

Innan den pågående tionde säsongen av Grey's Anatomy började sändas i höstas gick Sandra Oh ut och berättade att det var hennes sista säsongsom doktor Cristina Yang. Hallelujah! Tänkte jag. Inte för att jag ogillar Sandra Oh eller Cristina Yang, helt tvärtom. Sandra Oh är en av mina favoritskådespelare. Långt innan hon äntrade Seattle Grace Hospital såg jag henne bjuda på lysande insatser i filmer som The Diary of Evelyn Lau (1993), Double Happiness (1994) och Last Night (1998). En av hennes minsta, men mest minnesvärda, roller syntes blott några minuter i ett avsnitt av första säsongen av Six Feet Under:

Tveklöst är Cristina Yang den största rollen i Sandra Ohs karriär. Det är även den mest intressanta och komplexa karaktären i Grey's Anatomy. Den hårda ytan, iskalla beslutsamheten och gigantiska ambitionerna gjorde Cristina Yang till en högst ovanlig kvinnokaraktär när den kom 2005. En kvinnokaraktär som aktivt försakade familje- och barnnormen för att hon ville göra karriär. För att hon ville vara bäst. Samtidigt uppvisade hon en så sårbar och ömtålig sida när hon väl släppte någon nära. Sandra Oh har spelat allt det med perfektion och har därför gjort Cristina Yang till en av 2000-talets bästa karaktärer. Det är just därför det är bra att hon nu lämnar en serie som inte längre är värdig hennes stora talang. Ett exempel, vi har inte fått se en lika bra scen med henne sedan denna från säsong tre:

Grey's Anatomy var fantastiskt underhållande, överraskande och berörande under sina första tre, fyra säsonger. Sedan har det gått utför. Originalkaraktärerna har allt för ofta fått stå åt sidan när nya ointressanta karaktärer har tagits in, skakat om lite för att sedan inte heller få något vettigt att göra. Vad fick Addison Montgomery göra efter ha stått i vägen för Meredith och Dereks relation lite?  Eller Mark Sloan efter att ha agerat nemesis till Derek ett tag? Eller Teddy Altman efter att ha kommit emellan Cristina och Owen ett tag? De fick kämpa på säsong efter säsong utan något substantiellt att göra. Att de alla till slut valde att säga adjö till serien är inte förvånande.

Få serier under- eller felanvänder sina karaktärer så som Grey's Anatomy gör. Jag kan inte förstå varför inte mer drama, mer saftiga storylines, kan utvinnas av alla karaktärer serien har stoppat in under åren. Det borde kunna vara en cliffhanger på vart och vartannat avsnitt. Det är som att det inte finns en övergripande tanke på var serien vill ta karaktärerna under varje säsong.  Jag menar, Cristinas största storyline de senaste sju säsongerna är romansen med Owen och även den blev ganska ointressant efter att ha eller inte ha bebis-storyn drogs några varv för mycket.

I en serie som Grey's Anatomy tar sjukfallen visserligen upp mycket tid av varje avsnitt, men allt för sällan vävs de in i karaktärernas storylines på ett intressant och relevant sätt. Visst, ibland inträffar något spektakulärt, som en bomb, en storm eller en flygolycka, som skakar om Grey's Anatomys universum lite. Men sällan förändrar de något i grunden och snart är allt ungefär som vanligt för de flesta karaktärer. Arizona Robbins saknade ben är väl det största undantaget.

Manusförfattarna har skapat världens löjligaste scenario där Cristina och Meredith bråkar med varandra utan någon som helst anledning.

När Sandra Oh annonserade att den tionde säsongen blir hennes sista tänkte jag att nu jävlar, nu kommer Grey's Anatomy skärpa sig och se till att dess viktigaste karaktär får ett ordentligt farväl. Plötsligt fick de möjlighet att skriva en riktigt bra och saftig storyline som byggs upp under säsongen. Men vad har vi fått? Absolut ingenting. Så här i halvtid kan jag bara konstatera att den tionde säsongen har börjat på ett rent uselt sätt. Det är som om luften har gått ur serien helt. Kan någon minnas något intressant från säsongen hittills? Jag kan inte det.

Framför allt har Sandra Oh fått absolut ingenting att göra. Manusförfattarna har skapat världens löjligaste scenario där Cristina och Meredith bråkar med varandra utan någon som helst anledning. Är det någon som fattar varför de plötsligt hatar varandra? En jävla maskin som båda vill använda? Jag fattar att Cristina och Merediths relation får spela en stor roll, deras vänskap har ändå varit den viktigaste relationen genom hela serien, men att dumförklara tittarna genom att göra dem osams över ingenting? Nä, det gör mig bara förbannad.

Framför allt är det inte värdigt Sandra Oh och vad hon har gett serien under tio år. En viktig karaktär förtjänar ett värdigt farväl. Visst, halva säsongen är kvar, men jag har tyvärr inga större förhoppningar. Det enda jag är glad över är att Sandra Oh snart är fri att spela andra och bättre roller i produktioner som har vett nog att ta till vara på hennes stora talang. Hur Grey's Anatomy ska klara sig utan henne förstår jag inte.

Grey's Anatomy sänds på ABC i USA och på Kanal 5 i Sverige.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel