TVdags betygsätter tolkningarna

Gråtlåtar, discogung & Uno-corny i kvällens Så mycket bättre

I andra avsnittet har det blivit dags för Anders »Moneybrother/Pengabrorsan« Wendins dag.

Eric Saade – Born Under a Bad Sign

1Per: Eric Saade – eller »prinsen av pop« som Anders Wendin generöst kallar honom – är först ut med en låt som Moneybrother har skämts över pga ogenerat kommersiell och radioanpassad. Med andra ord ett kongenialt val för Saade som gör slick soulpop av det hele. Stunsig men lättglömd, och den deppiga texten lirar inte riktigt med den muntra P4-approachen.
Betyg: 2/5

Sara: Klockrent låtval. Den här passar Saade bättre än Wendin. Gillar att han lagt in någon slags funkighet samtidigt som han kramat upp poppigheten till max. Kompetent gjort, och skulle den sättas igång på ett dansgolv skulle det nog dansas glatt, men samtidigt känns den lite väl flyktigt lättviktig.
Betyg: 3/5

Björn: Jag tror att det är när han börjar snurra runt i låten som jag inser varför jag nästan blir provocerad. Det är Gangnam Style-klockan som ringer och den kanske pinglar helt fel, men det räcker för att jag ska leta efter snabbspolningsknappen.
Betyg: 2/5

Uno Svenningsson – Du kommer ångra det här (You'll Be Sorry)

2Per: Uno står för kvällens enda försvenskning – You'll Be Sorry från Monsters debutalbum från 1997 har blivit Du kommer ångra det här. Från en två minuters frenetisk ska-låt till en maklig Uno-tryckare med härligt corny textrader som »När vingarna ej längre bär« och »När isarna glider isär.« Gillar sticket med »Kommer jag bli fri« och en ogenerad »wo-ho-hoo«-kör. Mysigt!
Betyg: 4/5

Sara: Åh, vad jag önskade mig en tempoväxling. Hade varit så skönt och oväntat om han öst på lite punkigt nånstans halvvägs. Nu är det makligt och bekvämt från start till mål. Han sjunger superfint och melodin i refrängen är riktigt stark, men det lyfter aldrig för mig.
Betyg: 3/5

Björn: Texten är inte direkt Evert Taube-klass men inte mycket är. Rösten däremot är helt fantastisk. Jag håller med om att det är lite slött men rösten gör det till min favorit i kväll.
Betyg: 4/5

Sabina Ddumba – It's Been Hurting All the Way with You, Joanna

3Per: Sabina Ddumba saktar ner tempot i Moneybrothers klassiska snyftare med fint resultat. Besjälat och lågintensivt men det växer aldrig riktigt.
Betyg: 3/5

Sara: Hur lyckas hon få in så mycket känsla i rösten!? Överlägsen textframställan även denna vecka. Imponerande för en så ung och ny artist. Stabil r&b-ifiering som dock inte når riktigt samma höjd som den fantastiska Uno-tolkningen.
Betyg: 3/5

Björn: Ddumbas röst och det helt underbara bandet i perfekt kombination. Inte riktigt min påse men en riktigt, riktigt fin påse ändå.
Betyg: 3/5

Kikki Danielsson – Reconsider Me

4Per: Kikki tar Moneybrothers genombrottslåt som i original är en mustig Springsteenrökare och gör den till en vemodig men småseg sista dansen-tryckare. Det är vackert men lite väl mycket gunga i armkrok, och det lyfter inte i refrängen. Pluspoäng dock för dragspelets diskreta There's a Hole in My Bucket-slinga.
Betyg: 3/5

Sara: Avskalat. Skönt tryck i pipan även om hon inte riktigt har melodin i kroppen, så det svajar tyvärr en del pitchmässigt. Annars är det en trevlig countryfiering som växer, jag gillar när de fläskar på lite. Jag säger som förra veckan: jag tror på Kikki! Men det där raj-rajandet i refrängen blir för släpigt denna gång.
Betyg: 2/5

Björn: Jag har nog bara gillat en enda countrylåt i hela mitt liv – Glen Campbells Rhinestone Cowboy. Den är fem av fem. Jag vet att det är ett »slött« förhållningssätt, men hey, mer country över till er! Det här orkar jag tyvärr inte alls med.
Betyg: 2/5

Icona Pop – They're Building Walls Around Us

5Per: Den smittande soulrock-stänkaren i Icona Pop-version, »lagom punkig men lite disco också« som de säger själva. Asbra, om man diggar Icona Pop.
Betyg: 3/5

Sara: Väldigt klubbigt. Slickt och skönt, men lite tunt? De satte ribban ganska högt förra veckan och det här når inte hela vägen dit. Bryggan är däremot riktigt bra, och vad härligt med discogung!
Betyg: 3/5

Björn: Det är gapdiscokänsla och  jag gillar det. Det är så befriande att slippa stämsång. Älskar det unisona Icona Pop-gapandet.
Betyg: 4/5

Tomas Andersson Wij – Snart kommer det en båt

6Per: Avsnittets allmänna gråtstund, om pappans alkoholism och Wendins eget föräldraskap, ramar in vad han själv beskriver som sin självmordslåt. Klockrent val för Tomas Andersson Wij  som är märkbart nervös när han går upp men levererar en vacker, drömsk och ömsint nattlåt med trummor lånade från Tom Pettys Don't Come Around Here No More. En stillsamt mäktig avslutning och kvällens bästa tolkning!
Betyg: 5/5

Sara: Det här är en väldigt fin låt redan i originalversionen, som var en ny upptäckt för mig. Hade ingen relation till den innan programmet och kan därför inte avgöra vad Andersson Wij gjort av ursprungstexten, men det känns som en match made in heaven. Definitivt den av kvällens tolkningar som jag troligast kommer att återvända till.
Betyg: 4/5

Björn: Förra veckan var Andersson Wij svinbra. Den här veckan hade jag velat höra något annat än samma svenne-banan-etno-preset och samma kinakrage-pop som förra veckan. Men nu när Per påminde mig om Tom Petty så känns det som jag är för hård… Men jag menar väl!
Betyg: 3/5

Mer Så mycket bättre-läsning: De 15 bästa tolkningarna genom åren.

Så mycket bättre visas på TV4 och finns på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel