HBO Nordic-premiär

Golden shower-skämt och obönhörlig råhet – Difficult People står ut i komedifloran

Vid en första anblick kan Hulus Difficult People te sig som en dussinidé: ännu en halvtimmeskomedi där komiker spelar förhöjda versioner av sig själva. Men redan i piloten sticker huvudskaparen Julie Klausner ner flaggan i relativt obruten mark och visar att hon sannerligen inte tänkt harva runt i mediokerland.

Det hinner inte gå många minuter av serien innan Julie kläcker ur sig ett ovanligt rått skämt involverande Beyoncés och Jay-Z:s dotter Blue Ivy, sångaren R. Kelly och en golden shower.

Difficult People kretsar kring vännerna Julie Kessler (Julie Klausner) och Billy Epstein (spelad av TVdags-favoriten Billy Eichner), rollfigurer skapade i det svävande gränsland mellan verklighet och fiktion vi numera blivit rätt bekanta med. De är förbittrade komiker som kämpar för att slå igenom i New York och som känner sig orättvist omsprungna av omgivningen. Billy är en vilsen singel som verkar avsky människor i största allmänhet, Julie är en missunnsam kvickkäft full av popkulturreferenser och med en stram och fördömande mamma – en slags Lorelai-Gilmore-från-helvetet. Det hinner inte gå många minuter av serien innan hon kläcker ur sig ett ovanligt rått skämt involverande Beyoncés och Jay-Z:s dotter Blue Ivy, sångaren R. Kelly och en golden shower.

Det var en kommentar så grov att till och med en luttrad humorkonsument som undertecknad hajade till med nyfikenhet: kommer de verkligen att komma undan med det där? Nej, det gjorde de förstås inte. Beyoncéfansen krävde ursäkt från producent Amy Poehler i en fradgande twitterstorm. Som vanligt försvann kontexten i all upprördhet. Ja, det var ett smaklöst skämt. Vilket också var meningen. Det var inte skrivet för att vara roligt, det var en del i karaktärstecknandet av Julies rollfigur. I avsnittet twittrar hon skämtet, men plockar bort det så snart hon möts av kritik. Inte för att hon ser något moraliskt problem med det dock, »hade folk gillat det hade det såklart fått stå kvar« säger hon med den distanserade cynikerns obryddhet. Alla runt henne reagerar däremot med avsmak och avståndstagande, vilket också framstår som den rimliga reaktionen. Serieskaparna räds inte det knausgårdiska dilemmat i att för att kunna gestalta bedrövlighet i människor måste man låta dem säga och göra bedrövliga saker.

Nu är förstås Julie och Billy inte bara känslokalla bråkstakar utan också roliga, drömmande kreatörer med relaterbara problem, som till exempel hur i hela friden man ska klara av att dejta en jättefin kille som också råkar vara en deltagare, en sån som räcker upp handen när magikern på scen ber om frivilliga och som sjunger med när främmande människor firar födelsedag. Eller hur mycket lättare det är att sitta och sura över hur fantastiskt bra man skulle göra ett jobb bara man någon gång fick chansen än det är att faktiskt leverera när man plötsligt får den där chansen.

Det fullkomligt kryllar av härliga gästskådisar som Kate McKinnon, Fred Armisen och Gabourey Sidibe och James Urbaniak är underbar som Julies tålmodiga sambo. Andra avsnittet innehåller en ljuvlig dialog mellan dem båda när hon ska övertala honom att ha en trekant. Hans trofasta lugn ger henne i alla fall konturerna av värme, där rollfiguren annars kanske skulle blivit alltför människofrånvänd. Den orubbliga vänskapen mellan huvudfigurerna skapar också en stabil grund för elakheterna att studsa från, på ett sätt som får taggigheten av upplevas som något mer tillgänglig. De är i sanning hopplöst besvärliga människor, men jag skulle inte ha något emot att hänga med dem. Allt som allt är det en solklart sevärd serie, högt över dussinkomedin.

Difficult People finns att se på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel