TVdags betygsätter tolkningarna

Gåshud & tårar när Linnea Henriksson tar oss till kyrkan i Så mycket bättre

Under säsongen har Christer Sjögren inte skildrats särskilt snällt av TV4, han har framställts som smådum och fåfäng, men under detta avsnitt får han visa upp nya sidor. Det är rörande hur geniunt glad han blir över sin dag. En fascinerande karriär och flera riktigt bra tolkningar.

Charlotte Perrelli – Flickan från Småland (En enkel från Hagfors)

1-charlotteLinus: Jag har noll koll på Christers låtskatt, men att Charlotte delar både uppväxt och dansbandsådra är tydligt. Hon gör detta till en hyllning till sin egen uppväxt med hjälp av ett modernt beat och enerverande fioler. Det låter som käck country som Montenegro hade kunnat ställa upp med i Eurovision. Det är svängigt, men fullständigt smaklöst.
Betyg: 2/5

Björn: Smaklöst, sa Bull. Dansbands-Charlotte är tydligen tillbaka. Tyvärr. Jag gillar schlager-Charlotte, och kanske ännu mer Eurovision-Charlotte (typ samma låtar men med engelska texter). Det enda bra var att jag började nynna på Flickorna i Småland, i stället, och den är ju bra. Fun fact: Den har tydligen Charlotte sjungit i Melodifestivalen två gånger, 2003 i Jönköping och 2016 med Gina Dirawi.)
Betyg: 2/5

Sara: Här får Charlotte hämnas lite på Christers Evita-val genom att skriva om en visa så att den handlar om henne istället. Tyvärr blir det inte särskilt lyckat. De olika byggstenarna i låten hänger liksom inte ihop med varandra. Jag gillar folkmusik-känslan i refrängen, men musikalversen funkar inte alls. Fiolspelet är kul, men det blir bara fulklämmigt utan att bottna.
Betyg: 1/5

Eric Gadd – Leende guldbruna ögon

2-ericLinus: Från första tonen hatar jag detta. Det känns så tomt och platt. Det händer liksom ingenting. Gadd försöker låta Maxwell-klassig men med den lökiga texten och totalt frånvaro av känsla blir det bara pannkaka. Tänk vad Albin hade kunnat göra med denna…
Betyg: 0/5

Björn: Tyvärr känns det bara väldigt sökt. Att Eric funderade på sin pitch känns oroväckande. Han borde ha tänkt på att göra något vettigare av låten i stället. Den tar sig lite efter ett tag, men det är alldeles för lite, alldeles för sent. Vill se mer svettig soul-Eric, mindre blommig-jacka-Eric.
Betyg: 2/5

Sara: Nja, nu är ni griniga. Jag har varit kritisk mot Gadd under säsongens gång, men här tycker jag han får till en skön mollifiering av melodin. Det är sparsmakat och cleant. Han sjunger äntligen bra och textändringarna funkar också, gillar att han behöll den på svenska. Tillbakalutad knull-soul.
Betyg: 3/5

Stor – Veronica

3-storLinus: Har ingen aning om varför Stor inte kör sin låt live. Men diggar det jag hör. Snyggt att han sjunger den släpigt mot ett mörkt modernt beat. Till skillnad från Gadd som gav sin version noll känsla så uppfattade man smärtan i botten av denna tolkning. Så synd att inte ha fått höra den live.
Betyg: 4/5

Björn: Stor kör sitt eget race men jag blir besviken över att vi får höra bilversionen. Jag gissar att han helt enkelt inte kan sjunga den live. När han sjöng med i Christers version var en fingervisning. Mys blir det ju ändå, men orättvist att jämföra.
Betyg: 2/5

Sara: Känns jättesvårt att betygsätta. Versionen som man får höra är ju härlig, låten har en stark originalmelodi i grunden, men det blir väldigt märkligt att bedöma en ren studioprodukt. Borde vara ett minimikrav att man kan framföra musiken live i ett program som detta.
Betyg: 3/5

Linnea Henriksson – Den stora dagen

4-linneaLinus: Vilken nivå Linnea har hållit under säsongen. Så även ikväll. Hon är så genuin som person och därför känns det som att hon ger nytt liv till texten. Den får ännu mer känsla av kyrkomiljön. Och när kören börjar sjunga och Linnea går upp i operatoner, så kommer tårarna även på mig. Fantastiskt. Och hon får sin andra raka femma.
Betyg: 5/5

Björn: Det här låten har dykt upp i mina flöden ibland, i flöden där Vikingarna normalt aldrig syns till. Texten är ur-deppig (bra grej!) och Linnea är i en helt annan liga än de andra i kväll. Hon är fantastisk!
Betyg: 5/5

Sara: Åh nej, min värsta gråtlåt! Vad ska man säga, det här är så skickligt gjort. En överraskningskör och lite Celtic-woman-touch på slutet och det är bara att kapitulera.
Betyg: 5/5

Louise Hoffsten – Ljus och värme

5-louiseLinus: Louise gör låten bluesigt stökigt och det är lite för mycket western-pub-feeling för min smak. Diggar Louise som fan, men detta är inte min grej alls.
Betyg: 2/5

Björn: När jag var liten gillade jag låten som fan. I den här tappningen gillar jag den inte alls. Jag tycker verkligen om Louise, men jag står inte ut med bluesen.
Betyg: 2/5

Sara: Jag har lite för många varma minnen av sitta på mormors sängkant och lyssna på den här på kassett och sjunga med för full hals för att kunna ta till mig den här ompabompaversionen. Men det är härligt när bandet får gå loss.
Betyg: 2/5

Albin Lee Meldau – Kan man älska nån på avstånd?6-albin

Linus: Så jävla fint att Albin äntligen strippar ner allt och bara kör denna starka melodi med gitarr, sin fantastiska röst och inlevelse. Det blir som en innerlig countrylägereldsballad.
Betyg: 4/5

Björn: Han har rösten, men låten är lite för Elvis kristna period. Det är inte min grej. Om jag är snäv i min musiksmak? Oh, yeah.
Betyg: 3/5

Sara: Jag kommer ihåg när jag hörde den här låten för första gången, och minns mitt häpna tonårs-förakt inför texten. Jag trodde det var ett skämt först, en parodi på en usel dansbandslåt. Det absolut töntigaste jag hört i hela mitt liv. Såhär i efterhand var det nog jag som var tönten. På samma sätt som man en gång i tiden tyckte att Eva-Britt, Gunnar och Lars-Göran (dvs ens föräldragenerations förnamn) var de mest hopplösa namnen i världshistorien och plötsligt vaknar upp en dag och tänker att de är ganska fina ändå. Albin gör det här avskalat och rent och ibland är det banala det mest sanna.
Betyg: 4/5

Så mycket bättre finns på C More och TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel