Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln om … såg någon vad som hände överhuvudtaget?!

Björn: Vilka är spoilerkänsliga och när var ni senast så här rädda att bli spoilade?

Malin: Normalt helt okänslig, men här kändes det ändå lite viktigt. Samtidigt ett fall av att nästan vilja veta allt i förväg pga outhärdligt spänd stämning och få andhål under väldigt väldigt lång tid.

Sara: Det här hände mig: det första jag såg när jag kikade ner i telefonen på måndagmorgonen var en gigantisk spoiler. Jag är inte så spoilerkänslig, men den här var ganska grov. Så jag var sur hela dan på jobbet och satt sedan hela avsnittet och väntade på det jag visste skulle hända. Sen visade det sig att jag missförstått saken och det som jag trodde skulle hända hände inte!? Så nu måste jag omvärdera både mina känslor och avsnittet i sig.

Malin: Vad var det som du trodde skulle hända?

Sara: Arya skulle dö.

Björn: Samma spoiler som jag läste i morse. Jag blev förbannad, även om det sen inte var som jag trodde det skulle vara.

Linus: Jag tycker att jag de senaste åren blivit bättre kring att bli spoilad men jag var riktigt orolig inför just det här avsnittet.

Malin: Jag trodde att en massa personer skulle dö som sen inte dog: Jamie, Brienne, Ghost, Rhaegal för att nämna några. Tycker det var ett av avsnittets problem – att det var för få högprofilerade som dog.

Sara: Håller helt med, Malin! Ett av problemen med de enorma förväntningarna som byggdes upp, jag blev ändå sittande med en lätt känsla av besvikelse. På det stora hela ett fantastiskt tv-avnitt ändå, såklart, men nog hade det kunnat kännas mer?

Linus: Ja, om det var något som var underväldigande i avsnittet så var det väl just det.

Björn: Så brukar jag också tänka, men nuförtiden tänker jag att de är huvudpersoner av en anledning. Om de skulle dö så skulle vi fått följa någon annan, som inte dog. Som kanske stöter ihop med de andra vid andra tillfällen genom åren. Lite som Breaking Bad vs Better Call Saul. Men så har jag börjat tänka väldigt nyligen.

tormundMalin: Det hänger lite ihop med vad striden mot White walkers är inom ramarna för serien – det stora existentiella hotet mot mänskligheten, historierna, minnet…eller bara en händelse på vägen mot den futtiga striden om tronen och nästa stora showdown som nu känns lite…meh. Ska vi behöva se ett sjöslag också?

Sara: Jag gillar ändå att de »betade av« Night King och inte drog ut på själva slaget i evigheter. På ett vis blev det här som en film inbakad i serien, kan funka hyfsat fristående.

Malin: Ja! Skönt å va av med Night King. Samtidigt känns det lite snöpligt på något sätt. Är det inte striden mellan is och eld som den här berättelsen handlar om? Fanteorierna, Azor Ahai,  magi, hemliga spiraler och whatnot. White walkers ville bara ha »evig natt«, men de stoppades och nu är vi tillbaka på intrigerna med Cersei och what's his face som största skurkarna.

Linus: Hur stora problem hade ni med att se vad som hände, speciellt i början av avsnittet? Vi såg hemma hos mina föräldrar som har en stor men väldigt mörk tv. Jag fick dra upp ljusstyrkan och resultatet såg ju lite ut som någon piratkopia på vhs.

Björn: Omöjligt att se. Jag måste se om avsnittet nu i kväll.

Sara: Ja, jag kände mig väldigt skumögd. Det blev urvattnat och dammigt.

Linus: Synd! Tog en del från från den cinematiska känslan avsnittet annars hade.

cinematcSara: Ja, känns som klassikern att man ska lyssna på sin låt i en sunkig bilradio innan man mastrar ljudet helt färdigt.

Malin: För det var ju så ballt hur de använde ljus och mörker. Dock verkar de inte ha den genomsnittliga tittaren i åtanke, den som sitter och kisar mot sin fläckiga laptopskärm.

Linus: Nej, samma här, mest bara att man sitter och undrar »dog någon nu?« och »vem var det där?«

Malin: »Är det Grey Wom där bakom hjälmen eller någon annan«

Björn: Precis! »Är det där Cleganes kalufs?« Trodde faktiskt att gråmasken skulle dö. Avsnittet hade varit grymt att se på bio. Men med det sagt är jag inte heller så sjukt intresserad av slagen. Mer delar av slagen, som när Tyrion började leda vid Blackwater. Eller hur idiotisk Jon var i Battle of the Bastards.

lyanna-blue-eyesMalin: Ni från The Walking Dead-cirkeln måste ha fått flashbacks galore?

Sara: Haha, ja! Tänkte på det flera gånger, vänta, vilken serie är det här nu igen? De här scenerna har man sett förr… Zombier med utsträckta händer genom gallerdörr som precis hinner stängas.

Björn: Det när de byggde berg av white walkers var rippad från World War Z. Eller, köttberg har kanske funnits tidigare – men med »zombies«?

Sara: Apropå Melisandre störde jag mig på att hon var så oerhört långsam när hon skulle fram och tända eld på diket. Skrida fram som nån jävla lucia mitt i brinnande (eller okej, inte brinnande) krig.

Björn: Men när hon fjuttade eld på vapnen gick det ju undan! Men hur korkad plan när de var beroende av draken! Tänk om de dött första sekunden!?

melisandre-tander-eldenMalin: Uppskattade Melisandres ankomst, men ändå att hon var lite underanvänd. Hon landsförvisades ju och åkte till Volantis i förra säsongen – trodde det fanns något syfte med det. Vad hände med tåget av röda prästinnor som hon skulle ta med sig därifrån (bra fanteori)? Visst, det blev en eldshow men bara för att draken misslyckades! Detta är för övrigt en av få gånger jag inte kände mig lite ledsen för att avsnittet var slut. Hade hellre sett att de la de där extra evighetsminutrarna på dialog, intrig och humor än på krälande zombies. Sen kan man ju uppskatta vissa berättargrepp i slaget. Dothrakis i början och deras brinnande kroksablar som slocknade! Suggestivt!

Björn: Det var sjukt bra. Var rädd att de bara skulle vända!

Sara: Ja, snyggt berättad inledning. Inte smack på utan hålla oss i ovisshet ganska länge. Låta oss vara i samma sits som de som stod och väntade.

Björn: Tror över lag att jag var mer rädd för saker jag var rädd skulle hända, à la skräckfilm.

drakeldSara: För att byta spår: Väldigt fint samspel mellan Tyrion och Sansa! Kanske min favorit-dynamik i hela avsnittet. Sansas »du var den bästa maken« när man inser att HERRE vilken otur hon haft på den fronten. Och sen utbytet av blickar i gömslet.

Malin: Håller med, shippar dem och deras scen var det bästa som hände i kryptan. Även här överträffade fanteorierna serien.

Björn: Eftersom jag också trodde att jag blev spoilad kände jag återigen att det är Arya som jag hejar mest på. Tänkte: dör hon slutar jag kolla.

Sara: Så känner inte jag. Jag hade liksom avskrivit henne redan och förlikat mig med det. Det är nog ingen av dem som är »deal breaker« för min del? Skulle sakna Tyrion mest just nu tror jag. Jamie skulle vara en förlust också, inte kanske känslomässigt men för dramaturgin.

Malin: Jag tycker det var en bra payoff för Aryas hela säsong i Braavos.

Björn: Oerhört!

Malin: Hon fick en utbildning i The House of Black and White i hur man överlistar Döden personifierad. Däremot fattar jag inte varför Night King skulle kunna stå emot drakeld men inte valyrian steel?

Björn: Jag skulle inte sluta titta men känslan blev så tydlig att hon är min MVP.

Linus: Jag har länge känt som att Aryas tid i Braavos var slösad tid som inte ska leda till något annat än att kunna döda lite slumpmässiga skurkar, men det här gör att det hela känns mer värt det.

Malin: Nu finns ju inte Night King i böckerna, men känns ändå som rimligt att Arya som både bok- och seriekaraktär är groomad för att kunna möta den levande döden. Och när hon dödar Night King gör hon det som lönnmördare, smyger upp på honom bakifrån med en kniv. Inte som Jon som ba: Jag möter varje fiende med heder, även Night King. Sensmoral: pragmatik över heder.

Björn: Angående det tänker jag att Arya lärde sig att ärlighet leder till att man blir halshuggen.

Sara: Pragmatik och mod, mod på gränsen till dårdristighet. Hon smög omkring och gömde sig bland hyllorna, sen blev hon räddad av snubben som fick uppfylla sitt öde, fick sig ett litet peptalk och tänkte: »vafan, idag ska jag inte dö«.

Linus: Ja, det var återigen många snygga callbacks till tidigare avsnitt i replikerna mellan Arya och Sansa, Arya och Melisandre.

Malin: Ett exempel på slafset med detaljer är att det inte förklaras vad hon gör i biblioteket. Man fattar ju varför det är med, vi behöver se att hon studerat och smugit på White Walkers, men det är ändå inte särskilt bra berättat.

arya-killkillkillLinus: Nej, jag fattade inte alls vad som pågick där i några minuter. Trodde hon letade efter något/någon.

Sara: Och att hon såg absolut livrädd ut plötsligt? Från kallblodig, magisk lönnmördare till räddhågsen harpalt. Hon hade ju visserligen tappat sitt supervapen, men ändå?

Malin: Hade varit mer logiskt om hon blivit rädd för att någon som hon kände hade dött i strid och reanimerats. Nu var det bara random kanonmatszombies.

Linus: Ja, det var otydligt.

Björn: Det tyckte inte jag kändes så konstigt. Stundens allvar, liksom. Och hon räddade sig väl in dit?

Malin: Den sak som var mest läskig förutom de slocknande kroksablarna var, tycker jag, återuppväckandet av de döda. Då kändes allting rätt hopplöst. En annan otydlig grej var vilka av drakarna som var döda. Jag trodde Rhaegal hade blivit isdrake på slutet.

Sara: Ja, eller hur? Visst var den döda draken mycket isblåare förut? Nu såg man ju inte vem som var vem.

Björn: Var inte det för att det var så mörkt? Jag trodde drakarna dog kanske fem gånger. När han väckte de döda kände jag lite: »Orka! Ni har det här avsnittet på er, sen får det vara nog!«

Malin: Haha, ja: det var precis som att vara i slaget: man visste lika lite som de stridande, såg lite lite som de stridande och var lika less på zombies som aldrig dör som dem.

Sara: Snacka om uppförsbacke. Alla man redan dödat måste man plötsligt döda igen. Det känns helt orimligt att Jamie, Brienne och Podrick överlevde det där (dödväckningen).

Malin: Den trion översvärmades ju av zombies ett antal gånger. Tänk om de hade varit smittsamma biters som i The Walking Dead.

Sara: Gulligt:

Emilia Clarkes Insta
Emilia Clarkes Insta.

Malin: Jag uppskattade Daenerys med svärd! Det var lite oförutsägbart! Nu är hon kanske mer förtjänt av att vara drottning än Sansa som bara gömde sig i kryptorna och inte ens använde sin dragonglass-kniv.

Björn: Drogon måste överleva! Dålig matte som inte skötte om Drogon bättre. Men vilken hjältedöd han dog, Jorah!

Linus: Jag tyckte det var mer känslomässigt att se den där bilden på instagram än när Jorah dog i avsnittet för det känts så tydligt sen förra avsnittet att han skulle dö.

Malin: Ologisk detalj nr 3: Vilken nytta gjorde Bran när han wargade in i korpen hela tiden? Noll. Vad var syftet?

bran
Everyone saying Bran didn't help smh.

Björn: Haha, mm. Han skulle bara se hur nära de var. Som en barnunges (eller vuxens): »Är vi framme snart?«. Eller också missade jag något. Mycket troligt att jag gjorde. Här är det man fick se fåglarna göra:

bran1bran2bran3bran4bran5Björn: Om ni nu ser något… Han flyger upp bakom Night King.

Malin: Han kunde ju till exempel hållit span och rapporterat. Och drakarna kunde använts lite mer för att skydda slottet kanske, men vad vet jag.

Linus: Ja, det kändes ju inte så produktivt, men vem vet, vi kanske får se mer av vad han sett och gjort.

Malin: Hoppas det! Hoppas det kommer något fett som förklarar mystiska spiralen och relationen mellan Lord of Light och Night King och Azor Ahai och allt annat.

Björn: Precis! Tror ni att det kommer något ytterligare hot? Night Queen…!?

Sara: Räcker det inte med Cersei och Euron?

Malin: De känns ju så B nu. Palla ett slag till.

Björn: Precis min tanke. Hahaha.

Linus: Nja, inte direkt så, men kanske någon stor twist som sätter mycket av det vi vet i nytt perspektiv. Det hoppas jag på.

Malin: Ja, hoppas! Och mindre tjat om tronen.

Björn: Om inte, vad är kvar? Kriget mot Cersei och Euron. Interna stridigheter.

Malin: Break the wheel? Bebis? Ska vi kanske runda av med dödslistan – bästa döden?

Björn: Lyanna! (Jorah kan jag inte ens prata om) Kniven i ögat!

lyanna-killkillkillMalin: Det var fett och passande att den lilla nordbon fick möta en isjätte från norr. Den minsta möter den största.

Sara: Håller med! Go Lyanna! Jorahs död var så förutsägbar.

Linus: Ja, precis, vem hade förutspått scenen med Lyanna Mormont. Det var riktigt grymt.

ybozg3e4z6v21Malin: Alla som dog fick ju göra något riktigt värdigt på slutet: Edd fick rädda Sam, Jorah fick rädda Dany, Berick uppfylla sitt syfte genom att knuffa undan några zombies tillsammans med The Hound och rädda Arya (lite lätt underväldigande genomförande av final purpose).

Linus: Jag tyckte Theon fick ett fint slut och Bran sa precis det han behövde höra.

Malin: Han fick syndernas förlåtelse.

Björn: Fina slut, alla. Men jag gissar att fler kommer dö, även om jag hoppas att det inte blir fler så här stora slag. Ens i dagsljus.

Linus: Min sambo tyckte det var töntigt att Bran sa »you're a good man« men jag tyckte det var perfekt.

Björn: Ja, det var hjärtskärande!

Malin: Undrar om alla Dothrakis och alla Ironborns är utplånade i nästa avsnitt. Tycker synd om dothrakis, de följde sin Khaleesi över havet på trähästarna som kallas båtar, bara för att bli utplånade. Jag tycker fö Melisandre hade den bästa döden, visuellt snyggt och dessutom såg man vad som hände!

melisandre-dorBjörn: Hennes inhopp var verkligen en perfekt avslutning på hennes ark.

Linus: Ja, den stora skillnaden mellan de som dog här och alla upprörande dödar i tidigare avsnitt är ju att alla här fick värdiga, hjälteslut istället för att chockerande dö mitt i sina berättelser.

Malin: Mycket som knöts ihop fint i detta avsnitt. – inte minst att Night King dödas (och Bran räddas) med den dolk som en gång skulle användas för att lönnmörda Bran efter fallet från tornet och som satte igång alla händelserna som vi följt i X antal år. Här spårar New York Times dolkens historia genom serien.

Linus: Ja, absolut, det var ju förmodligen den mest storslagna striden som någonsin gjorts i en tv-serie också, så det är svårt att klaga på mörk bild och smådetaljer.

Malin: Ändå stör det mig att de är så jävla nöjda med hur dyrt och storslaget det är att de struntar i detaljer – respektlöst mot oss petimetrar som lagt många många timmar på att läsa A Wiki of Ice and Fire!

Björn: Ändå ett otroligt gott avsnittsbetyg att det vi gillar mest inte är slaget. Det måste nog bli fyra knivar i jätteögat. Nästan fem.

Malin: Av mig får avsnittet tre skelettfingrar genom ett galler. Det var ju episkt och filmiskt, påhittigt med mörker och ljus och stundtals extremt spännande och otäckt. Men tycker att det lite för ofta blev på bekostnad av logik och den större, episka »grammatiken«. Kanske får vi ändå den mytologiska conclusion vi förtjänar. Har visst hopp.

Sara: Jag ger fyra starka Mormont-hjältedåd.

Linus: Ja, jag känner mig väldigt nöjd efter avsnittet. Jämfört med vilken annan serie som helst skulle jag ge fem i betyg utan tvekan, men som Malin säger kunde detaljer varit tydligare och bättre så det blir nog fyra zombifierade Stark-släktingar från mig.

Anna-Karin: Om ni undrar var ni sett Aryas move förut:

Säsong 8 av Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More. Nya avsnitt kommer varje måndag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel