Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln om restider, den där muggen & små-Briennes

Björn: Ska vi börja, med Starbucks-debaclet? Ni har väl hört att de har redigerat bort muggen nu?

Sara: …och att det inte var en Starbucks-mugg?

Malin: Blev konspiratorisk. Vad har Företaget Som Inte Ska Nämnas Vid Namn betalat för det där slarvet?

Linus: Fånigaste grejen att göra så stor sak om.

muggBjörn: Jättelarvigt. Men älskade hur Tormund skvätte! Skrattade högt.

Christopher: Såg den inte alls när jag tittade, så vet inte om jag missade den eller om de hade hunnit ta bort den. Fick läsa ikapp om det under eftermiddagen. Men kul svar från HBO.

Anna-Karin: Missade den också. Vad svarade HBO?

Christopher: De släppte en press release: »The latte that appeared in the episode was a mistake. Daenerys had ordered an herbal tea.«

Anna-Karin: Hahaha!

Sara: Kanske den största spoilern hittills, att vakna till mugg-debatten och förstå att det inte hände så himla mycket mer stort i avsnittet. Själv har jag pendlat fram och tillbaka mellan »men hur kunde ingen se den!? Så pinsamt« och »vem BRYR sig«.

Björn: Jag kände »vem BRYR sig« hela tiden. Och nu när jag gjort giffen tittar jag på Tormund, precis som jag gjorde första gången.

Christopher: Han kan dra blicken till sig.

Björn: Det var ju tack och lov lite av ett mellanavsnitt, men med många bra scener.

Christopher: Men var det bara jag som kände att avsnittet var lite av ett anti-klimax efter förra veckan? Nog för att det hände mycket, men samtidigt inte så mycket alls.

Linus: Jag tyckte att det var en utmärkt blandning.

Anna-Karin: Jag fastnar på tidsaspekten igen. De bara hoppar i tid på ett sätt som jag bara inte pallar. Cersei borde vara långt mer gravid pga det tar tid att ta sig till henne, även med skepp osv. Jag vet att jag borde slutat bry mig nu. Men hittade också denna lilla pärla från förra säsongen:

kartaChristopher: Absolut, sett en hel del kritik över alla hopp i avsnittet. Inte minst över hur Bronn reser flera veckor till Winterfell, hoppar in 5 minuter, och sedan drar igen.

Anna-Karin: Jag undrar hur de hade kunnat lösa det på ett bra sätt egentligen?

Björn: Om jag störde mig på det skulle jag nog inte palla att kolla alls.

Sara: Där är jag med dig, Björn, min suspense of disbelief funkar ganska bra i det fallet konstigt nog (medan jag istället stör mig på en massa annat).

Malin: Håller med om att serien nu kräver aktivt överseende med logiska luckor, plotholes, tid osv. för att man ska palla att titta. Den grej som jag har svårast att bortse från dock är att det plötsligt skulle vara så otänkbart med blodsskam och incest mellan Jon och Dany att det inte ens är ett alternativ att gifta ihop dem längre. Jag menar att det inte är logiskt inom den här påhittade världen där Targaryens helt socialt accepterat har gift sig med varandra i generationer. Till och med i Sverige får man gifta sig med sin faster, precis som man får gifta sig med sin kusin (vilket fö varit praxis i Westeros).

Anna-Karin: Vad gillade ni bäst i avsnittet?

Björn: Arya och The Hound! Äntligen på roadtrip igen.

Anna-Karin: Jag var hemskt förtjust i scenen mellan Sansa och The Hound, men jag har förstått att den också kändes kontroversiell för många.

Christopher: Håller med om Arya och the Hound! Och att Bronn (trots vad som kändes som en kontraktsbundet inhopp) fortfarande bara tänker på sig själv. Var lite orolig där. Sansa och The Hound var också fin. Mycket känsla.

Björn: Ja, precis, såg en rubrik om det men har inte hunnit läsa.

Sara: Varsågod för läsning om Sansa och The Hound.

Anna-Karin: Hatade allt med Bronn.

Björn: Jag hoppades faktiskt på att Brienne skulle komma in och skära upp Bronn. Har varit trött på honom ett bra tag nu.

Christopher: För att förtydliga: Bronnscenen var sjukt konstig. Gillade bara att han var ett rövhål.

Björn: Mycket konstig sits han är i, Bronn. Vilket förklarar en del.

Malin: Nåt ska han väl användas till, utöver att förvalta Highgarden och visa på vad som ligger till grund för etablerad adel. Alla har en gång börjat med ett sellsword, alternativt något trams som att man givit en anka till kungen (för att citera Caroline af Ugglas).

Sara: Jag är väldigt kluven till avsnittet. Hade i stort sett problem med allting, men det var ändå mystittning på nåt vis? Kanske som kontrast till förra avsnittet. Men det är så mycket märkliga rollfigursutvecklingar. Jag tycker inte de har bäddat ordentligt för vissa händelser utan verkar kasta in dem hur som helst. Det känns oförtjänt.

Malin: Håller med, känns som att de vill premiera överraskning och oförutsägbarhet på bekostnad av logik, rimlighet, karaktärsutveckling osv. osv.

ghostBjörn: Jag har också sett folk störa sig på samma sak som jag: Att Jon inte sa hej då till vovven. Psykopat!

Linus: Ja, att Jon inte sa hej då till Ghost var dåligt, men som mycket annat förstår man ju att det är för att de inte har råd att lägga pengar på det. Det är tråkigt när budget ska påverka berättelsen, och främst när den korta tiden de har på sig att knyta ihop allt gör att allt känns hastigt. Hade mycket hellre sett två 10-avsnittssäsonger. Svårt att tro att HBO inte skulle gå med på att betala för det.

Christopher: Jag säger som Fantomen: det är ingen hund, det är en varg. Blicken de gav varandra kändes fin nog.

Anna-Karin: Vad tyckte ni om Brienne och Jaime?

Malin: Nja…lite axelryckning för mig, tycker att de kunde ha en platonsk relation. Kände mer när Jamie dubbade Brienne till riddare.

Björn: Jag gillade Brienne och Jaime men hade glömt att det ändå inte var såå länge sen han låg med syrran sist… Inte alls som att: »Nu har jag slutat med sånt.« Och ändå lite för halvhjärtat: »Jag är en dumming.«

Christopher: Ja, det har kritiserats en hel del över Briennes känsloutbrott när Jaime stack, men jag tyckte det kändes rimligt.

Anna-Karin: Brienne är en av mina favoritkaraktärer. Hon är så badass och så mänsklig samtidigt. Det var lite hjärteknipande när hon var full och det var hemskt när hon grät.
Hon förtjänar allt som är bra.

Björn: Efter avsnittet kände jag att hon nog kommer överleva, Jaime not so much.

Christopher: …eller tvärtom vilket får Jaime att bryta ihop

Sara: Att Jaime skulle ligga med Brienne på fyllan och sen sticka känns helt rimligt. Jag förstår däremot inte varför det överhuvudtaget var snack om att de skulle vara ihop, starta ett liv tillsammans, att det höll över bakfyllemorgonen in i nästa natt. Det borde varit ett one-night-stand och sen inget mer. (De hade för övrigt inte mycket till kemi). Briennes hjärtekross känns också rimlig, hon är ju mänska, herregud, och på det här området helt novis. Hoppas hon tar sig samman snabbt dock.

Björn: Tycker du, Sara! Jag ville att de skulle rida därifrån och skaffa små-Briennes…

Christopher: Abso, det är är väl första gången, som vi förstår det, som hon fått känna sig sedd som en attraktivt person. När snubben sen drar på en gång och vill tillbaka till sin syrra så är det ok att släppa på känslorna.

Björn: Helt klart, hoppas vi att hon tar sig samman och hittar sin inneboende ilska igen.

Sara: Haha! Ja, han har en märklig förmåga att få en att förlåta honom det mesta. Han är nog topp tre favoriter av de som är kvar för mig. Men han är ju sjuk i huvet? Och med ett bagage som en kvarnsten? Brienne förtjänar så mycket bättre.

Christopher: Om det nu var det han ville. Jag fick känslan av att det var mer något han skyllde på.

Björn: Ja, han är sjuk i huvet!

Malin: Äh, jag tror inte han vill tillbaka till Cersei för att va i hennes lag utan det är ett villospår. Hans redemption arc måste toppas med ett stort offer för kungadömet.

Anna-Karin: Men alltså, alla kvinnor i detta avsnitt fick det korta strået.

Björn: På en skala mellan Battle of the Bastards och The Lord of the Rings: The Return of the King – hur mycket bygger de upp för att Tormund och hans glada gäng kommer behöva komma tillbaka som räddande änglar i slutfajten?

Linus: Ja, det kommer de absolut att göra.

Malin: Ja, eller att Jon kommer tillbaka till norr igen när krigen är över för att leva ett stilla liv utan betungande plikter och kan ägna sig åt att gå ut med hunden.

Sara: Jag håller med, Anna-Karin. Jag läste en twittertråd som sammanfattade det där ganska bra.

Christopher: Oklart! Men de kan absolut dra norrut, sen plötsligt dyka upp i södern på några dagar enligt seriens restid.

Björn: X2000… Jag tyckte att det kändes som det var dit de var på väg (galna drottningen) men sen, med Cersei-scenen, kändes det inte riktigt så längre. Eller?

Anna-Karin: Och varför sköt hon inte Tyrion? Cersei alltså?

Christopher: Tycker Daenerys galenskap svajar lite. Men, bortsett från den uppenbara genusfrågan, så är det ju en klart intressant twist ifall den person vi alla har hejat på i flera år helt »plötsligt« visar sig vara vansinnig och en icke önskvärd regent.

Anna-Karin: Jag för min del gillar att drottningarna är lika galna som kungarna. Är inte kontentan i moralen i Game of Thrones att alla med makt är vansinniga?

Björn: Jag tror och hoppas att de bara lurar oss. Att vi ska känna »nononono«, hon får inte vara galen (oavsett om det är för att vi känner oss lurade eller för att det är slappt manusskrivande).

Anna-Karin: Ingen är opåverkad av spelet, liksom.

Linus: Jag tycker det är intressant att de leker med idén att hon kan följa, i sin faders fotspår, även om man som tittare såklart inte vill att det ska vara så. Det de sagt från början är ju att när en Targaryen föds så singlar gudarna slant om de kommer bli galna eller inte.

Anna-Karin: Precis! Jag blir lika trött om kvinnorna ska vara några jävla paragoner. Då har jag hellre galna Lysa Arryn ggr 10.

Malin: Gillar ond Daenerys – kittlande tanke att hon alltid var ett slags huvudantagonist som Martin har byggt upp för att vi ska hålla på henne och fucka med vår känsla av rätt och fel.  Samtidigt tycker jag instinktivt att det känns fel med två mad queens som ville bränna ner stan – vi har ju redan Cersei. Men kanske är Daenerys och Cersei tillräckligt olika som tyranner (en cynisk som vet att hon drivs av egenintresse, en idealist som bedrar sig själv) för att en poäng ska kunna göras…eller?

Christopher: Nu när Gendry är en bonafide lord stärkte det bara min (även den svajig) tro att han hamnar på tronen.

danyBjörn: Problemet är väl att hon blir galen lite för tidigt. Först drottning överallt, sen galen.

Linus: Sen bara för att det känns som att vi är på väg i den riktningen för Daenarys så betyder det ju inte att det kommer sluta så. Jag kan föreställa mig att Jon dör och sätter saker och ting i perspektiv för henne igen på något sätt, lika mycket som att Jon ska bli tvungen att döda henne och själv vara kung i resten av sitt liv.

Malin: Nä, oavsett blir hennes slut moraliskt gott tror jag. Sen ska man ju komma ihåg att hon har befriat hur många slavar som helst: en gärning så storslagen att det borde trumfa allt som händer i Westeros, men det som händer i Essos är ju tydligen ganska oviktigt för den här berättelsen (liksom dess invånare – hur många dothrakis och unsullied finns ens kvar i världen?)

Sara: I grunden har jag inget emot att störta Dany eller att hon framställs som maktfullkomlig despot (är inte så långt från hur de skildrat henne längs vägen tbh). Men det var en del yxig disposition om det i det här avsnittet. Det är mycket som känns som att det kommer lite väl tvärt och sen ska smörjas med hjälp av övertydliga diskussioner tex mellan Varys och Tyrion.

Björn: Ja, den diskussionen var svag.

Anna-Karin: Jag vill ha Sansa på tronen.

Sara: Jag hoppas också väldigt mycket på att de lägger ut rökridåer, att slutet kommer att vara överraskande. Jag tror egentligen inte jag bryr mig alls om vem som sitter där i slutändan, mer än att det vore väl förutsägbart och trist om det blir Jon.

Malin: Med tanke på hur snöpligt de hanterade hela White Walkers-grejen kan inget förvåna mig längre – inte ens om Jon blev kung. Men tycker egentligen att detta borde vara helt otänkbart som upplösning! Inte ens om Jon vore en idealisk kung i 50 år är det rimligt att det våras för Westeros genom fortsätt monarki. Förr eller senare föds ju alltid en ny Joffrey.

Björn: Jag unnar Gendry allt gott, men zzz. Vad tyckte ni om hans frieri?

Christopher: Frieriet var ändå rätt fint. Inte lika fint som Aryas dissning dock.

Anna-Karin: Älskade den scenen. Det var så fantatstiskt med att vända på tropen att allt en flicka vill är att bli gift. Vi visste ju det sen säsong 1, men Gendry vet ju inte.

Björn: Jag tyckte bara att det blev i barnsligaste laget. Fajten var ju inte slut.

Christopher: Nej, exakt. Med att dessutom återknyta till att »I am not a lady«, vilket hon (väl?) sa redan i säsong 1.

Anna-Karin: Ja, precis.

Malin: Jag kände gäsp på den callbacken. Förutsägbart. Låt henne bli en lady istället! Det hade överraskat mig. Scenen i sig lite skämmig och forcerad.

Linus: De snackade ju förra avsnittet om hur Beric Dondarrion hade en specifik grej han var tvungen att göra för att fullfölja, sitt öde, och sen kunde dö för gott. Det Jon måste göra innan han dör igen är väl knappast att regera tills han är lika gammal som Walder Frey.

Björn: Instämmer, Linus. Men vad kan hans öde vara? Att hjälpa familjen till tronen. Vilken gud vill det?!

Anna-Karin: Åh! Smart! Det är ju rimligt, att han ska göra något, har inte ens tänkt på det.

Sara: Regera så att han kan skydda Bran?

Christopher: Samtidigt måste de ju nästan förhålla sig till hela A song of Ice and Fire/the Prince(ss) that was promised/etc. i slutändan?

Björn: Det känns som Bran borde ha ytterligare någon uppgift.

Anna-Karin: Annat än att stirra lakoniskt framför sig? Eh… ja.

Sara: Bran är verkligen urtråkig. De hade inte förlorat på att investera lite mer känslokapital i honom. Nu känns det rätt likgiltigt om han lever eller dör om man ska vara ärlig.

Linus: Ja, vi får tro att de har någonting överraskande planerat för Bran i sista avsnittet.

Christopher: Det blir säkert en spinoff-serie med bara Bran som sitter och ser saker.

Anna-Karin: Slow tv!

Christopher: Exakt. Det är ju sååå inne nu!

Björn: Han kanske kan bli Mountain ett tag och hugga huvudet av Euron.

Christopher: Haha!

Linus: Ja, problemet är ju att han inte verkar bry sig om att påverka vad som händer. Han kan se glimtar av framtiden men ingen verkar ens försöka fråga honom om sånt som kan hjälpa dem.

Malin: Ja, hans kapacitet blir helt ignorerad! Ger Daenerys strategiskt avgörande intel på att hennes drake har blivit en wight – får inte ens ett svar. Sitter på info om alla Westeros mysterier – ingen frågar ens.

Christopher: Typisk tidsreseproblematik. Kan man ändra på framtiden så som man har sett den?

Björn: Han sa att han mest tillbringar tiden i dåtid, väl?

Anna-Karin: Han har sett en triljard möjliga sätt för serien att sluta, lite som Dr Strange i The Avengers. Det finns bara ett där alla blir nöjda.

Christopher: Han får agera konsult till producenterna.

Linus: Vi har inte ens pratat om avsnittets två stora dödsfall.

Christopher: Nog behöver vi beröra Eurons smygattack också?

Björn: Drakarna kändes lite för omäktiga nu.

Christopher: Eller hur? Och Skorpionerna kändes lite väl träffsäkra.

Anna-Karin: Åh andra sidan – det var ju en sneak attack. Men å andra sidan igen – hur kan man inte se skeppen när man är svinhögt upp?

drakenSara: Couldn't care less about draken. Hoppas den sista dör snart också så vi får lite utjämnad planhalva. Missandei var sorgligt, och snygg scen (kanske avsnittets bästa?), men inget som lämnar spår i själen.

Björn: Elva skepp bara!

Christopher: Det är fråga ett. Fråga två är, varför svängde inte Daenerys bara runt och eldade på dem bakifrån eller från flanken?

Linus: Hon var väl rädd att de skulle skjuta henne. Men visst kan man undra det. Jag tyckte det var så hemskt att jag bara kan älska hela scenariot.

Björn: Jag med, hatälskar att det ser så jävla mörkt ut.

Sara: Om Missandei: Jag gillar hur oundvikligt det kändes. Redan när han sa det »om inte Dany kapitulerar dör Missandei här och nu« så var hon liksom förlorad. Och sen räknades tiden bara ner. Obönhörligt och grymt, fast sakligt.

Linus: Ja, det kändes väldigt mycket som en scen med Guvernören utanför fängelset i The Walking Dead (som var mycket bättre i serietidningen än i tv-serien).

Björn: Den minns inte jag. Men det blir ju ofta bra tv när något inte är förhandlingsbart. Och det är ju hög tid för protagonisterna att ligga riktigt jävla pyrt till – igen – rent berättarmässigt.

Christopher: Ja, hela förhandlingen kändes väldigt dödfödd. »Nej, ni får ge upp!«

Linus: Jag tycker det var riktigt hemskt att Missandei fick dö där. Hon är väl en av de godaste karaktärerna i serien.

Anna-Karin: Plus också att det kändes orimligt att lägga Westeros öde på en drottnings kärlek för en av sina rådgivare.

Björn: Bra spelat av Grey Worm också. Och Missandeis: »Dracarys!«

Anna-Karin: Hans ansiktsuttryck var hjärteknipande.

Christopher: Ja, Missandeis slutord känns som att det kan få Daenerys att göra just det som rådgivarna avråder henne från. Hur mycket hon nu har att komma med efter halverade styrkor och halverad draktillgång.

Malin: Jag tycker att Missandeis död var en av de ångestframkallande grejerna i avsnittet som faktiskt var bra, också snyggt att hon slutar med »Dracarys!« – det ord som jag föreställer mig att Daenerys vann hennes förtroende för evigt genom när hon befriade unsullieds.

Björn: Måste säga att det ska bli lite skönt att se Qyburn dö…

Linus: Nää, han är ju härlig.

Björn: Har ni sett Jonathan Van Ness Instagram?

Anna-Karin: … och har ni sett denna?

Björn: Haha, bra!

Linus: Ja, väldigt imponerande!

Christopher: Två videor på raken tolkar jag som att det är dags för betyg.

Anna-Karin: Tre av fem skorpionspjut – för mycket plot-hål och tidsresor, men solid lajvefterfeststämning i början tar upp betyget.

Christopher: Japp, svårt avsnitt. Tre Arya och The Hound-expeditioner av fem möjliga.

Björn: Tre skvalpande Tormundbägare. Nu kan det bara bli bättre… eller sämre.

Sara: Instämmer med alla föregående talare. Tre Tyrion-pikar till Cersei om moderskärlek.

Malin: Tycker stundtals uselt skrivet avsnitt som fick mig både att skämmas och tvivla starkt på att de kommer att ro iland det här med något slags värdighet i behåll. Ibland undrar jag om random fan på Reddit skulle skriva klart serien bättre än nuvarande manusförfattare. Samtidigt var det mycket roligare att kolla på intriger och dialog än den svarta skärmen förra veckan. Uppskattar även att få känna mig riktigt olustig till mods igen. Grundbetyget är två kaffemuggar, men jag slänger in en extra pga Cerseis nya Lannister-krigsklänning i karmosinrött som jag uppskattar starkt.

cerseiLinus: Jag tyckte att det var toppen med alla karaktär- och relationsscener i början, älskade Varys pragmatiska strategisnack med Tyrion även om jag hatar implikationerna, och så tyckte jag att både striden till havs och scenen i slutet var fantastiskt hemska, så jag ger avsnittet fyra jättepilar i halsen.

Christopher: Kul förresten att Tormunds horn kommer från svenska Grimfrost, som såklart passar på att rea ut dem.

Anna-Karin: Vi är inte sponsrade av Grimfrost på TVdags men gå gärna in och köp ett, pga awesome med dryckeshorn amiright?

Linus: Jag vet inte varför någon som inte är med i en film eller dylikt någonsin skulle vilja dricka ur en sån, men kul att veta.

Säsong 8 av Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More. Nya avsnitt kommer varje måndag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel