Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

Christopher: Hur många rätt fick vi i uppsnacket?

Malin: Alla hade ganska rätt på Drogon.

Stefan: Det var väl det enda, va?

Malin: Och det blev pyttelite mer demokratiskt, (men det mesta sig likt).

Christopher: Och Bronn som fick Highgarden.

Malin: Jag prickade Sam som författare till A Song of Ice and Fire, men den har ju lyst som en neonskylt. Martins blinkning till Tolkien.

Björn: Ändock!

Linus: Fast han kom ju bara på titeln, det var ju en annan maester som skrev boken. Men ändå!

Malin: Men på tal om Tolkien så skulle jag säga att Sagan om ringen har ett mer bitterljuvt slut än Sagan om is och eld. Det här slutet var väl lite mer sött än bittert för de flesta som överlevde?

Björn: Ja, det bittra var väl »bara« Dany?

Christopher: Ganska bittert för många tittare verkar det som dock.

Malin: Har ni sett det alternativa slutet på reddit där de har lagt till undertexter till slutmontaget? »Norden har matbrist och hamnar i djup skuld till Highgarden«, »Efter att ha dykt upp vid Storms End och hävdat att han är Gendry Baratheon, Lord of Stormlands blev Gendry misshandlad till döds av Stannis-lojalister och dumpad i ett dike«, »Provocerade av att Norden givits självständighet samlar sig Iron islands till ett tredje uppror«.

Linus: Ja, det var ett oväntat lyckligt slut. Det hade man aldrig gissat i början på säsongen. Men jag har inget emot det!

Björn: Jag gillade att de just lämnade allt lite öppet, och till och med det oavslutade skämtet.

Stefan: Ja, många verkar besvikna på slutet, men jag har inte orkat sätta mig in i varför. Jag tyckte det var ganska snyggt ihopknutet, och ett par fina spinoff-möjligheter.

Malin: Nu har det ju gått ett par dagar sedan finalen och jag tycker att det är en huvudlinje som har utkristalliserats i kritiken av slutet: att det inte behöver vara dåligt/misogynt/bittert att Daenerys blev ond, men däremot är det dåligt och lite misogynt att det lades så lite resurser på att skriva fram hennes psykologi på ett värdigt sätt.

Christopher: Ja, jag är ändå överlag nöjd och tyckte att de rundade av det hela över förväntan.

hästBjörn: Hahaha. Jag gillade senaste säsongerna också, men otroligt rolig bild! Inklusive att den där hästen knappast kan bli mer fulländad. Så…

Malin: Sen vad gäller frågan om det var rätt att Dany blev ond, finns förstås även filosofen Slavoj Zizeks tolkning som kan läsas här. Han menar att George RR Martin och manusförfattarna tror sig ta ställning för en mer demokratisk ordning, men egentligen är de bara revolutionsfientliga, konservativa och patriarkala och förresten gjorde Daenerys eventuellt rätt i att bränna ner Kings Landing.

Björn: Spännande, hann bara läsa början.

Malin: Han skriver: »Daenerys as the Mad Queen is strictly a male fantasy, so the critics were right when they pointed out that her descent into madness was psychologically not justified. The view of Daenerys with mad-furious expression flying on a dragon and burning houses and people expresses patriarchal ideology with its fear of a strong political woman.«

Malin: Men jag vet inte, som idé tycker jag att det är oerhört elegant att hon visar sig vara en tyrann, och det ska mycket till för att bli såld på hennes utopi/vision för framtiden.

Björn: Svårt! Vi får väl anta att George RR hintat om att hon ska bli »galen«? Och det är ju manlig fantasi. Per se. Men också att det funnits ett gäng manliga galningar genom seriens gång också.

Malin: Man kan ju argumentera för att Daenerys slavbefrielse i öst är det största hjältedådet som överhuvudtaget sker i berättelsen. Men här underordnas det ett annat narrativ där Europa/Westeros står i centrum.

Björn: Jag har noll poäng i filosofi men min gamla koll: »Vem/vilka är coolast?« funkar rätt bra. Svaret: Daenerys, Brienne och Arya. Och Sansa.

Malin: Det här med Bran som kung vet jag inte heller om jag tycker är helt övertygande som upplösning. Inte ens om det hade varit mer omsorgsfullt berättat.

Linus: Jag köpte det helt och hållet. Jag fattar inte varför Bran var så frånvarande fram tills nu, men varför inte låta honom vara kung?

Malin: Ok, men för att bli lite töntig: vad gör Bran som i sin roll som kung som är så kvalificerat? Han fyller funktionen som Master of Whisperers, eller på modern svenska: underrättelsetjänst.

TyrionBjörn: Precis, och det var ju det Tyrion sa också.

Malin: Att Bran har »en bra historia« som Tyrion säger gäller väl iofs typ alla andra karaktärer också, så det är ju inte som om han var den enda möjliga galjonsfiguren.

Stefan: »Varför tror du jag reste hela vägen hit?« Jag tror Bran blir en bra kung!

Linus: Men med all kunskap om vad som hänt tidigare kan Bran ju förmodligen göra bäst och de mest rättvisa valen för folket.

Björn: Nä, men det är ju snarare att han inte har något begär till tronen som gör honom lämpad. Sen att han (kanske) kan warga in och hålla koll på Drogon är också ett skönt partytrick.

Malin: Det som hade behövts för att det skulle falla på plats för mig är en bättre förklaring till varför Brans speciella spirituella kapacitet, relation till historien och framför allt till the Night King är relevant för hans konungaskap. Då hade man knutit ihop de två huvudspåren i det nya statsskicket.

Christopher: Nej, historiadelen var ett bra tal, men lite svajigt annars. En del menar att Bran borde ha blivit rådgivare till regenten istället. Där kan en ju såklart hävda att en regent kan strunta fullständigt i rådgivare och gå bananas, där Bran ändå känns stabil och omutbar.

Malin:  Det är ju lite författarnarcissistiskt (citerar en vän som sa det) med det där talet om goda historier och sedan göra Bran till Kung. På gränsen till skämmigt. George RR bara: jag ska sitta på the iron throne.

Stefan: Bättre tal än morbroderns i alla fall. Minns inte ens när han var med tidigare. Bra av Sansa att säga till honom att hålla tyst och sätta sig.

sit-downMalin: Haha, det var mkt roligt och in character Edmure. Gillade också att få se en vuxen Sweetrobin. Synd att han inte hade några repliker, hade velat se hur han bara gör allt Sansa säger åt honom.

robynBjörn: Deras gapflabb åt Sams demokratiförslag var roligt.

Christopher: Sen vet vi ju inte hur inblandad RR varit nu (eller?). Bokserien kanske slutar helt annorlunda.

Björn: Absolut, han kan ju go full The Walking Dead.

valkomna-till-twd-cirkelnMalin: Ja, det var säkert ett billigt homage från manusförfattarna till Martin på samma löjliga metanivå som alla skämten om Jons längd.

Christopher: Angående scenen som nyss avhandlades så var det kul att se Robin Arryn igen. Så härligt tonårigt nonchalant.

Linus: Ja, kul att Edmure och Robin var där. Med så begränsad tid hade man ju inte förväntat sig att se dem igen

Björn: Jag tyckte det kändes lite skumt att inte Grey Worm et al. bara dödade Jon.

Malin: Det fanns hopp för honom när krigspsykosen hade lagt sig, han seglar mot Naath.

Björn: Och där är väl förklaring: krigspsykos. Det var ju det Dany led av. Som en gångare som ser mållinjen… Det brinner i huvudet.

Malin: Estetiskt var nazi-Dany rätt imponerande, tyckte jag. Scenen med vingarna!

drakvingarBjörn: Svinsnygg!

Christopher: Billig, men svinsnygg!

Stefan: Ja, vingarna var supersnyggt!

Malin: Tänkte ni på att hon plötsligt ramades in som så främmande, som den utländska erövrare hon är. Talen på old valyrian och dothraki.

Björn:  Såg ni memet?

Christopher: Därefter var jag mest förundrad över hur många unsullied som var kvar, och hur alla kunde höra hennes tal.

Linus: Ja, man kan alltid undra hur de kan höra varandra.

Björn: Hon är magisk när hon håller tal. När folk ba: Nu ångrar ni er, som döpt era barn till Daenerys/Khaleesi…!? Jag: Varför skulle de ångra det?

Malin: Jag skulle vilja ge applåder till kostymmakarna den här säsongen. Sansas, Cerseis och även Danys sista outfit är helt otroliga. Såg ni stark-kronan på Sansa? Vikingastil!

Christopher: Ja! Smakfull krona.

Linus: Mycket snygga kostymer, men den kronan tyckte jag inte så mycket om. Såg ut som en orm med varghuvud.

Malin: Nä, håller inte med! Det är så det ser ut inne i Winterfell, gillar att kronan är low key.

Stefan: Kronan såg lite billig ut. Som något från slöjden. Undrar hur annorlunda vi hade tyckt om slutet om Daenerys fortfarande haft blåa dressen.

Linus: Vad hade du för slöjd?

Stefan: Vi gjorde kungakronor och sånt.

Björn: Haha, underbart. Och snygga, låter det som.

Linus: Jo, det skulle jag vilja se.

Björn: Jag med. Hur blir man bjuden? Att kolla på Stefans metallslöjd låter helt underbart.

Malin: Jag har faktiskt hållit lite koll på kronorna genom serien och de modelleras alltid efter huset som bäraren kommer ifrån.

crownsLinus: Ja, jag gillade Renlys.

Malin: Ja! Hjorthorn!

Linus: Just det, nu när jag ser den igen ser ju Stark-kronan ut som Falkor från Oändliga historien.

sansas kronaBjörn: Älskade när man fick se dem klä på sig. I slutet.

Christopher: Angående klänningen.

Malin: Kände ni något när Jon dödade Dany då?

Björn: Jag blev faktiskt lite förvånad över att det gick så lätt. Men fällde noll tårar under hela avsnittet.

Linus: Inte så mycket faktiskt. Det var ju så oundvikligt

Stefan: Det var ju ingen jätteöverraskning. Mer än för Dany då.

Christopher: Nästan tårar när Drogon puffade på Danys kropp.

Stefan: Ja, det var synd om Drogon.

Christopher: Annars ingen överraskning. Det var nästan skönt att få det bekräftat. Men ändå fint att det var Jon som fick göra det, snarare än Arya.

dany-dorMalin: Jag hade kunnat känna något för denna tragiska scen om det bara hade lagts lite lite mer krut på att bygga upp psykologin bakom Jons och Danys kärlekshistoria. Jag hade velat att de talade om sin ensamma och utsatta uppväxt, att de erkände för varandra att de hade hittat hem och familj och sitt ursprung i varandra. Jag hade velat veta mer om hur Jon kände för sina riktiga föräldrar och om han kunde acceptera att en del av honom var Targaryen. Jag hade även velat att incestkonflikten adresserades på allvar om den nu var ett problem för Jon.

Nu känns det som att vad som hade kunnat vara seriens känslomässiga klimax slarvades bort för att den skrivs av två killar som inte fattar något om hur man bygger upp berättelser om känslomässig intimitet, men kan lägga hur mycket tid och pengar som helst på något man hade kunnat vara utan, som Euron, eller Aryas zombiejakt i biblioteket på Winterfell.

Björn: Visst, det hade varit fint med en lite djupare känsla för deras förhållande.

Malin: De bara: vi kör ett till skämt om Kit Harringtons längd istället och så får han plågat stöna fram »My queen« för sjuttielfte gången.

Björn: Killar ändå…

what really happenedMalin: Men en scen som var go var ändå var snacket i the small council.

Stefan: Skulle just nämna det! Helt annan ton vid det bordet än med tidigare regenter.

Malin: Till och med snacket om bordeller var lite lite kul. Även om det är viktigt att hålla på formaliteterna i sådana där sammanhang om det inte ska bli helt korrupt!

Björn: Tyckte dock det var fint skrivet i förra avsnittet när Cersei fick panik när hon skulle dö.

Björn: Men förstod ni vad alla hade för arbetsbeskrivningar?

Malin:

  • Bronn: Master of Coin
  • Davos: Master of Ships
  • Brienne: Lord Commander of the King's Guard
  • Sam: Grand Maester

Björn: Tack!

Malin: De söker en ny Varys (som inte behövs pga Bran) och en till – vad var det?

Christopher: Master of War.

Malin: Ah, viktigt såklart. Hade kunnat vara Grey Worms jobb

Linus: Jag gillade också deras möte. Jag har hört att andra tyckte det var för komiskt och plötsligt kändes som en scen från en det där alternativa universumet där serien kom ut på 90-talet och hade det här introt.

Malin: Hehe, som Willow.

Björn: Jag tyckte det var helt suveränt när kameran backade. Och det oavslutade Tyrion-skämtet.

Stefan: Mötet stämde ju bra överens med hela avsnittet. Det var ju lite småskämtande titt som tätt. Oavslutat Tyrion-skämt minns jag inte…

Björn: Tyrion: I once brought a jackass and a honeycomb into a brothel.

Stefan: Ah, visst ja!

Linus: Pappa, det är ju det skämtet du drar på varje släktträff! Hur är det det slutar igen?

Stefan: Det är inget skämt. Det slutar där.

Malin: Haha, han har försökt berätta det flera gånger i serien. Jag älskade skämten utom att Bran hade alldeles för många pajiga oneliners.

Christopher: Gillade Patton Oswalts tweet angående det:

pattonoMalin:  Viktig poäng han har tycker jag! Men att de sitter där och skämtar med samma gamla regeringsstruktur som tidigare är ändå en av flera anledningar till att man inte riktigt får känslan av att the wheel is broken

Björn: Här är hela skämtet:
Tyrion walks into a brothel with a honeycomb and a jackass.
Madame: What can we do for you?
Tyrion: I need a woman to lay with, for mine has left me.
Madame: Whatever for? And what's with the honeycomb and the mule?
Tyrion: My woman found a genie in a bottle, and he granted her three wishes. The first was for a house fit for a queen, so he gave her this damn honeycomb. The second wish was that she have the nicest a** in all the land, so he gave her this damn donkey…
Madame: And what about the third wish?
Tyrion: Well… she asked the genie to make my c**k hang down past my knee.
Madame: Well that one's not so bad eh?
Tyrion: Not so bad!? I used to be six foot three!

Malin: Ahaaa. Källa?

Björn: Reddit. Här är tråden.

Linus: Björns fanfiction.

Björn: I wish. Roligt ju!

Malin: Skulle kunna passera som författat av George RR Martin

Malin: En annan neonskylt var väl det här med att Brienne skulle fylla i Jamies hjälteberättelse. Det var lite fint!

Christopher: Ja, ett fint avslut.

Björn: Briennes arc var perfekt från början till slut, i mina ögon.

brienneMalin: Kan inte komma över hur synd det var att hon och Jamie låg med varandra dock. Det var liksom Höjdpunkten i båda deras berättelsebågar med dubbningen, sen blev det bara ologiskt och konstigt.

Christopher: Med många memes som resultat såklart.

Björn: De kunde helt enkelt inte låta deras will they/won't they vara intakt. Jag tyckte att det var helt okej och blev glatt överraskad över att hon inte hade någon nakenscen.

Malin: Jag älskade inte Aryas slut, kändes som fanservice och mer idealisering av en redan idealiserad karaktär

Björn: Det blev lite väl övertydligt – men jag är lättköpt.

Christopher: Men visst var det också en throwback till något hon sagt tidigare. Eller har jag inbillat mig det?

Björn: Jag tror det… men har inte googlat.

Stefan: Jag gillade Aryas slut. Vad ska hon göra i Westeros, typ. Nej, ut på äventyr kändes logiskt. Och som bäddat för en egen serie.

Malin: Ja, det var väl det man kände. Spinoff ett av fem.

Linus: Ja, gärna.

Björn: Däremot Jon som inte hade levt klart. Det kändes lite fattigt efter Linus haussat att han hade ett uppdrag! (För att sedan dö.)

Linus: Ja, det tyckte jag med.

Malin: Uppdraget var väl att döda Dany, men borde rent logiskt ha varit att besegra White Walkers. The Red God bryr sig väl inte om vad som sker i Kings Landing eller vilka människor som dödar varandra. Och Dany är ju dessutom en representant för eld. Misstänker att det handlar om bieffekter av att serieskaparna först hittade på The Night King och sen hittade på att Arya ska döda honom.

Linus: Jo, det var väl att döda Daenerys, bara förvånande att han sen inte dog, men jag tyckte det var en bra kompromiss att han fick dra norrut.

Björn: Men… men… Uppdraget slutfört. I stället: Night Watch där han igen ska lova att han inte ska ligga med kvinnor, etc. Något han bröt mot förra gången.

Malin: Han kanske blir ny King beyond the wall.

Christopher: Det är ju ändå vid muren som Jon har passat in bäst. Och han fick klappa Ghost!

ghostMalin: Ja, också lite neonskylt att Jon skulle sluta på samma plats som hunden. Men jag frågar ändå som sajten Jezebel: VAR VAR HOTPIE?

»Alas, the idiots in charge, who have clearly never recognized the genius of the orphan baker or the endless possibilities of his story arc, decided to not even give us a glimpse of Hot Pie «

Björn: Hot Pie! Blir så hungrig nu.

Stefan: Hot Pie kan väl få en egen serie! Varje avsnitt avslutas med ett recept.

Malin: »But there’s still time to fix this, HBO—a spinoff series devoted to Hot Pie, where he can finally play the leading role he was meant to all along. I can’t wait for the Great Westerosi Bake Off!«

Björn: 10/10 would watch.

Stefan: Jag skulle absolut titta!

Christopher: Han har redan öppnat ett bageri (på riktigt).

hot pieMalin: För att bli lite allvarlig så saknade jag på riktigt Hot Pie eller åtminstone bara någon jävla representant för småfolket som inte gått och blivit adlad eller supermäktig.

Björn: Verkligheten 1 – Dikten 0.

Christopher: Namnet? »You Know Nothing Jon Dough«

Linus: Hot Pie kan jag klara mig utan, men jag blev lite ledsen över att Meera Reed inte dök upp

Stefan: Ja, lite mer vanligt folk hade inte skadat (som inte visade sig egentligen vara kungliga).

Malin: De är ju närvarande på ett sätt – i det där skämtet om demokrati som de aldrig kommer att få

Christopher: Någon spekulerade i att det var Howland Reed som var den okände gubben vid kungsröstningen

Linus: Ok, vi får låtsas det helt enkelt.

Björn: Försöker komma på hur många sådana lösa trådar som vi egentligen har stött på. Förutom vildingarna.

Malin: De löste ju rätt mycket på ett bräde när de bara sprängde Sept of Baelor i luften.

Björn: Ja, och sedan igen när Dany brände ner hela stan.

Christopher: Klassisk lösning.

Malin: Tre kronor-lösningen.

Björn: Plus en klassiker som spoilerskämt.

Linus: Alla de bästa karaktärerna hade ju dock redan lämnat Tre kronor innan seriefinalen så det finns många trådar kvar där om man vill fortsätta!

Björn: Jag försöker komma på om vi glömt att prata om något. Vad hände med dothrakierna? Hängde de med unsullisarna?

Linus: Ja, det gjorde de nog.

Malin: Det kan man verkligen undra, jag tänker att de ska vara kvar i Westeros och bli »civiliserade«.

Christopher: De gick väl runt på stan där i slutet och såg ut som trevliga marknadsbesökare?

Björn: Ja, just det, Christopher. Det gjorde de.

dothrakier-i-stanLinus: Jag tror inte de skulle trivas där.

Stefan: Skaffa sig ett jobb i stan, bilda familj, köpa villa…

Christopher: … rida runt och härja lite.

Björn: Visst är det bara en spin-off planerad som vi hört talas om? Alltså inte den om dothrakier.

Linus: Bara en som vi vet vad den handlar om: Gamla Valyria.

Malin: Ja, jag känner pepp på mer om Westeros historia! Jag ger det här avsnittet fyra stark(a) kronor! Njöt när jag kollade, tyckte de gjorde så gott de kunde med att få ihop det. Säsongen ger jag tre och helhetsupplevelsen av serien fem!

Linus: Under avsnittet tyckte jag att allting kändes logiskt och trots att tidigare avsnitt inte hade tillräckligt med tid på sig att rättfärdiga hur vi hamnade här, så tyckte jag att finalen gjorde det bästa av det hela och jag kan inte komma på hur de skulle knutit ihop allt på ett bättre sätt. Jag hade låga förväntningar efter senaste avsnittet och var supernöjd. Fem Falkor-kronor från mig!

Stefan: Bra avslutning som får fyra sörjande drakar!

memeChristopher: Håller med Linus till punkt och pricka. Det får 4,5 smälta tronpölar av mig.

Björn: Jag satt på helspänn hela avsnittet men var mottaglig för i princip vilket slut som helst. Som helhet känner jag: »Nu ska jag kolla igen.« Fem fina Brienne-anteckningar om Jaime.

Säsong 8 av Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More. Alla säsonger finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel