Tips & betyg

Frans vs Australien, Ryssland & Ukraina i Eurovision-finalen

Dags för final! Och jag orkar inte gnälla mer över hur tråkigt och andefattigt Sveriges bidrag är i år. Eller jo, det gör jag! Jag har inte varit något fan av bidraget sedan Melodifestivalen och på Eurovision-scenen känns det ännu mer som ett skolframträdande. Jag fattar tanken: att spela på det enkla och på Frans charm, men jag ser helt enkelt inte det Frans fans ser. Jag ser bara en halvblasé tonåring som lallar runt lite random på en ganska trist scen. Som tur är räddas han av en oerhört direkt Spotify-hit, att enkelheten sticker ut bland alla avancerade nummer, och troligtvis en hel del good will till Sverige för ett superbra genomfört Eurovision Song Contest, så han borde lätt klara topp 10.

Australien har det moderna bidraget och har blivit ett land som på bara två år har seglat fram som tävlingens mest poprelevanta.

Om vi ska diskutera vilka det verkligen står mellan i finalen så är det definitivt Australien, Ryssland och Ukraina. Ryssland har varit storfavorit länge, har en påkostad show och landet får alltid mycket kompisröster (vilket Sverige också får, men Ryssland har fler kompisar…). Det som talar emot är att låten är ganska omodern och showen känns som en rip off av Måns från förra året. Om Europa vill ha något nytt vinner inte Ryssland.

Australien har det moderna bidraget och har blivit ett land som på bara två år har seglat fram som tävlingens mest poprelevanta . Dami Im har tävlingens bästa röst, låten har redan toppat många listor och kommer garanterat få många 12:or från väst. Jag tror det räcker för en knapp vinst. Utropstecknet i finalen är Ukraina som kan vinna på ren originalitet. Det är en deppig triphoppig historia om krigsminnen, men med en så grym sångerska och show blir det något riktigt minnesvärt. Det kan mycket väl räcka till vinst. Vilka mer kan utmana? Jag tror vi inte ska räkna bort Italiens myslåt, Frankrikes glada poplåt och Armeniens divashow…

Så hur går det?

  1. Australien
  2. Ryssland
  3. Ukraina
  4. Frankrike
  5. Armenien
  6. Lettland
  7. Sverige
  8. Italien
  9. Israel
  10. Bulgarien

1. Belgien/Laura Tesoro: What's the pressure

Betyg: 1/5

Belgien är ett av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie.

Omdöme: Belgien har snott basslingan från tusen andra låtar, men det gör inte låten modern, utan detta är mest ett såsigt retronummer.

2. Tjeckien/Gabriela Gunčíková: I stand

Betyg: 3/5

Tjeckien är i år i final för första gången. Därmed är de det minst framgångsrika landet i Eurovision Song Contest

Omdöme: Det här är en riktigt snygg ballad med en refräng som fastnar i skallen. Men den kommer nog drunkna i konkurrensen.

3. Nederländerna/Douwe Bob: Slow down

Betyg: 2/5

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna.

Omdöme: Kul med lite lättcountry som bryter av. Det är en småmysig låt med en hunkig artist. Men någon ny The Common Linnets är det verkligen inte.

4. Azerbajdzjan/Samra: Miracle

Betyg: 2/5

Azerbajdzjan har lyckats extremt väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och  2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared.

Omdöme: Få länder har varit så konsekvent kvalitetspoppiga som Azerbajdzjan. I år är ingen skillnad, det är en radiohit. Men det är plågsamt generiskt.

5. Ungern/Freddie: Pioneer

Betyg: 3/5

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra.

Omdöme: Cool och hunkig sångare möter en dramatisk midtempoballad. Det låter småfarligt, men blir lite väl rossligt och murrigt ibland.

6. Italien/Francesca Michielin: No degree of separation

Betyg: 5/5

Italien är ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest om man inte ser till antalet vinster. De har enbart slutat utanför topp tio 11 gånger av de 42 tillfällen de tävlat.

Omdöme: En härligt italiensk lunkande midtempoballad som bara känns så otroligt trevlig och mysig och varm. Italien kan utmana om segern igen.

7. Israel/Hovi Star: Made of stars

Betyg: 4/5

Israel har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva.

Omdöme: Älskar kaxiga Hovi Star och hans ballad är klassiskt Eurovision-snygg som stegrar mot taket riktigt snyggt.

8. Bulgarien/Poli Genova: If love was a crime

Betyg: 5/5

Bulgarien har sedan de kom med i ESC bara lyckats kvalificera sig till final en enda gång, år 2007, och fick då sin hittills bästa placering, en femteplats.

Omdöme: Åh, älskar detta! Årets härligaste poplåt med en supercharmig sångerska och cool koreografi signerad Loreens koreograf. Men får svårt att utmana mer än om topp 10.

9. Sverige/Frans: If i were sorry

Betyg: 2/5

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andraplacering och sex tredjeplaceringar.

Omdöme: Ja, det är en direkt radiohit som toppat alla listor, men jag tycker själva showen är så andefattig och amatörmässig att jag har svårt att heja på detta. Men topp 10 lär det nog bli.

10. Tyskland/Jamie-Lee Kriewitz: Ghost

Betyg: 1/5

Tyskland är det enda land som skickat bidrag varje år sedan starten. Trots detta har de bara två vinster Ein bißchen Frieden 1982 och med Satellite 2010.

Omdöme: Det här är Yohios tyska kusin som tror att kärlek till japansk streetkultur ska väga upp för en obefintlig låt. Det gör det inte.

11. Frankrike/Amir: J'ai cherché

Betyg: 4/5

Frankrike är ett av tävlingens mest framgångsrika länder och de har deltagit varje år sedan starten förutom 1974.

Omdöme: Åh, älskar detta! Det är en härlig upplyftande poplåt på franska som länge varit favorittippad. Men live är Amir inte så charmig och tonsäker som en segrare behöver vara.

12. Polen/Michal Szpak: Color of your life

Betyg: 1/5

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats. Sedan dess har det gått ganska dåligt.

Omdöme: Polen skickar en 90-talsdoftande midtempoballad med en töntig långhårig sångare. Så boring.

13. Australien/Dami Im: Sound of silence

Betyg: 5/5

Australien debuterade i tävlingen förra året efter en specialinbjudan. De gjorde succé med en femteplats för Guy Sebastian.

Omdöme: Åh, har älskat Dami Im religiöst sedan hon vann The X Factor Australia. Hon har en supertjusig ballad, startfältets modernaste, och sjunger bäst i hela tävlingen. Vinnarfeeling!

14. Cypern/Minus one: Alter ego

Betyg: 2/5

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas.

Omdöme: Well, cypriotisk poprock är inte så pjåkigt. Det är i alla fall en refräng i högt tempo som sätter sig. Kan funka ett år med få rockinslag.

15. Serbien/Sanja Vučič ZAA: Goodbye

Betyg: 2/5

Serbien debuterade 2007 och vann sitt första år med Marina Šerifović och Molitva. Landet har dock innan tävlat som en del av Jugoslavien (1961-1992) och som Serbien-Montenegro (2004-2005).

Omdöme: Förstår inte riktigt storheten med denna baktunga dramatiska låt, men temat är hedervärt och Sanna sjunger starkt.

16. Litauen/Donny Montell: I've been waiting for this night

Betyg: 3/5

Litauens bästa placering är en sjätte plats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006.

Omdöme: Donny känns som en sliskigare David Lindgren, men låten är habil pop som i sammanhanget känns hyfsat radiovänlig.

17. Kroatien/Nina Kraljić: Lighthouse

Betyg: 4/5

Kroatien debuterade som självständig stat 1993. Landets bästa resultat är två fjärdeplatser från år 1996 och 1999.

Omdöme: Jag älskar den här låten! En modern balkanballad med en grym sångerska. Kanske kommer vissa hata hennes klänning, själv älskar jag den!

18. Ryssland/Sergey Lazarev: You are the only one

Betyg: 2/5

Ryssland gjorde debut i Eurovision Song Contest 1994 och placerar sig ofta topp tio. Hittills har det blivit en vinst, 2008 med Dima Bilan och låten Believe.

Omdöme: Storfavoriten är superproffsig och har en dramatisk men daterad poplåt – som en dålig musikallåt. Men den kommer bli livsfarlig för den snodda Måns-showen är sjukt effektiv.

19. Spanien/Barei: Say yay!

Betyg: 3/5

Spanien har vunnit tävlingen två gånger; 1968 med bidraget La La La som sjöngs av Massiel och andra gången ett år senare, då Salomés Vivo Cantando kom på delad första plats.

Omdöme: Spanien skickar en ganska catchy låt som dock riskerar hamna i skymundan av bättre bidrag i genren.

20. Lettland/Justs: Heartbeat

Betyg: 5/5

Lettland gjorde debut i Eurovision Song Contest år 2000 och två år senare fick landet sin första seger, genom Marie N:s I Wanna.

Omdöme: Min favorit från förra året, Aminata, har skrivit den här electropoppärlan som får en rockig karaktär av Justs murriga röst. Det låter supermodernt, vilket känns unikt.

 21. Ukraina/Dzjamala: 1944

Betyg: 5/5

Ukraina vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana. Landet har aldrig missat en final, vilket gör det till ett av tävlingens mest framgångsrika länder.

Omdöme: Jag är svag för den här typen av mystisk etnopop och sångerskan har en cool Shara Nelson-aktig röst. Hon kommer utmana om segern.

22. Malta/Ira Losco: Walk on water

Betyg: 3/5

Malta har deltagit sedan 1971 och trots att landet än så länge aldrig har vunnit tävlingen har det varit nära att göra det flera gånger.

Omdöme: Molly Pettersson Hammar har varit med och skrivit den här låten. Det är med andra ord hittig retropop med en riktigt rutinerad sångerska. Det är snyggt och svängigt.

23. Georgien/Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas: Midnight gold

Betyg: 0/5

Georgien debuterade 2007 och har lyckats väl på kort tid. På fem av sex försök lyckades de alltid gå till final och där placera sig bland de 15 bästa.

Omdöme: Nej tack. Dålig rock som försöker låta cool, men mest känns hopplöst tråkig. Fattar inte hur det gick till final.

24. Österrike/Zoë: Loin d'ici

Betyg: 3/5

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen två gånger: 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie och 2014 med Conchita Wursts Rise Like a Phoenix.

Omdöme: Åh, detta påminner lite som den franska popartisten Alizée, det vill säga söt pop på franska som kommer att stå ut i startfältet.

25. Storbritannien/Joe & Jake: You're not alone

Betyg: 3/5

Storbritannien hade under en lång tid haft den högsta totalpoängen i tävlingens historia. Det varade fram till år 2015 då Sverige tog över förstaplatsen och Storbritannien halkade ner till andra plats.

Omdöme: Åh, detta är tråkig pojkbandspop, men kommer nog hindra landet från att komma sist i alla fall.

26. Armenien/Iveta Mukutjian: Lovewave

Betyg: 4/5

Armenien har bara varit med nio gånger i tävlingen innan i år, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen.

Omdöme: Här får vi lite new age-dramatik med småskrikig primadonna. Men showen är så jäkla snygg att den kommer bli livsfarlig.

 

 

Finalen i Eurovision Song Contest 2016 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel