Drinklistan

Från Saul Goodmans Rusty Nails till JD:s Appletini – 7 sätt att dricka som en tv-ikon

Alla tv-nördar vet att Saul Goodmans favoritdrink är en Rusty Nails … men vad tusan är det, egentligen? Och vad hade JD i Scrubs varit utan sin Appletini? Vinsajten Vinomondo listar film- och tv-ikonernas favoritdrycker.

1. Bridget Jones: Chardonnay

bj
Renée Zellwegers huvudrollskaraktär i Bridget Jones's Diary dricker vitt vin i mängder. Exakt vilket vinet är får vi aldrig veta – inte mer än att det ska ha druvan chardonnay. Den ständigt otursförföljda tjejen visade sig däremot bli en effektiv antireklam för druvan – brittiska vinexperter pratar om »Bridget Jones-effekten«, som faktiskt fick chardonnay-drickandet i Storbritannien att gå ner som en direkt följd av filmerna.

2. Saul Goodman: Rusty nails

sgSaul Goodman a.k.a Jimmy McGill från Breaking Bad och Better Call Saul (Bob Odenkirk) vet hur man slappnar av. Han kör ett av drinkvärldens enklaste recept – en Rusty nails. Blanda 4 cl skotsk blended whisky och 2 cl Drambuie så kan du drömma dig bort till Goodmans liv … eller få en förnimmelse av flykten därifrån som driver rollgestalten genom tv-serierna.

3. JD: Appletini

jdJD i Scrubs (Zach Braff) mobbas ständigt för sin fascination för Appletini. Och inte nog med att drycken tydligen inte är tillräckligt manlig för hans vänner, dessutom beställer han allt som oftast en »Appletini, easy on the tini«! Men hela grejen med denna förhatliga drink, och det som gör den så kongenial med Zach Braff, är den nördcharmiga självdistansen. Blanda 2 cl Sourz Apple med 2 cl vodka, och skvätta i lite citronsaft.

4. Carrie Bradshaw: Cosmopolitan

Carrie i Sex and the City (Sarah Jessica Parker) lyckades, till skillnad från Bridget Jones, skapa en närmast universell boom av Cosmopolitan-drickande runt millennieskiftet. Populariteten av cocktailen med 4 cl citronvodka, 2 cl Cointreau och 6 cl tranbärsjuice sköt i höjden redan under Sex and the Citys första år och höll sedan formkurvan ungefär lika länge som tv-serien gjorde det.

5. Raj: Grashopper

rrI den första säsongen av The Big Bang Theory klarar Raj (Kunal Rayyar) inte av att prata med kvinnor – inte förrän han för första gången serveras en Grashopper. Då kan han å andra sidan plötsligt prata så mycket att han rentav lyckas skrämma i väg kvinnan hans föräldrar vill gifta bort honom med. Vill du göra samma sak så ska du blanda 3 cl minilikör, 3 cl vit kakaolikör och 3 cl grädde.

6. Hannibal Lecter: Chianti

hannibalEn av filmhistoriens mest klassiska citat är när Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) i När lammen tystnar viskar fram att han »ate his liver with some fava beans and a nice chianti«. Lecter har som bekant bra smak, om än pikant, och när Mads Mikkelsen gjorde tv-tolkningen i Hannibal var just Chiantin en lika bärande del. Chianti är ett vindistrikt i Toscana i Italien med några av de finaste röda vinerna du kan hitta i Systembolagets sortiment.

7. Don Draper: Old Fashioned

donLägg en sockerbit i ett whiskyglas, fukta den med Angostura Bitter och lös upp den med lite sodavatten. Sedan är det bara att lägga till is och 4 cl bourbon, och så har du Mad Men-huvudkaraktären Don Drapers (John Hamm) stående favoritdrink Old Fashioned i näven. I alla fall om vi tittar på de tidigaste säsongerna. Lite senare, när Draper tappat kontrollen över drickandet, häller han bara starkspriten direkt i apelsinjuicen som frukost.

Detta inlägg är ett kommersiellt samarbete mellan TVdags och vinsajten Vinomondo.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel