TVdags snackar & tippar VM

Fotbolls-VM i dag: ospektakulära Müller & spektakulära Frankrike favoriter

Frankrike–Nigeria (SVT2 kl 18)

Anders Landén: Nigeria gnetade sig vidare till slutspel. Laget gjorde tre och släppte in tre under gruppspelet. Lite väl svängigt tycker kanske alla Lasse Lagerbäck-vänner där ute. Men så är ju inte förbundskaptenen eller kvar i landet.
Mattias Dahlström: Gnetade var ordet. Känns lite otippat att det är Nigeria (och Algeriet) av de afrikanska lagen som når slutspelet, men Nigeria har haft en enklare grupp än Ghana och ett något säkrare försvarsspel än Elfenbenskusten.
Anders Landén: Laget är bra. De vann ändå Afrikanska Mästerskapen förra året. Kamerun, Ghana och Elfebenskusten har kanske mer namnkunniga spelare. Tyvärr har det under slutspelet visat sig att de kanske passerat bäst före? 

Trots att VM varit lurigt att tippa hittills har jag redan börjat längta efter Frankrike–Tyskland i kvartsfinal.

Mattias Dahlström: Nigeria har varit ganska balanserade och kontrollerade. Obi-MIkel och Onazi ser till att åtminstone hyfsat stänga till centralt på mittfältet och sedan finns snabbhet på kanterna i form av Odemwingie och Musa.
Sen tycker jag laget har vunnit på bytet i anfallet också - att den rörligare och hetare Emunike ersatt Shola Ameobi som varit en rätt ojämn målchans sumpare i Newcastle. I typ sju år.
Anders Landén: Coach Keshi har hanterat arvet efter Lagerbäck bra. Han lär vara nöjd med laget. 0-0 i första och 1–0 i den avgörande matchen. Sen kunde de bjuda på en målfest i sista (och visade det sig obetydliga) gruppspelsmatchen.
Men tror du att de lyckas stänga så bra mot Frankrike? För samtidigt som Nigeria gnetat kan man väl säga att Frankrike har haft en lugnare väg genom gruppspelet. 8–2 i målskillnad på tre matcher. Benzema är den anfallare kvar i turneringen som tagit flest avslut. 20 skott (bara Ronaldo har tagit fler med 23 skott). Tror du Deschamps hittat rätt uppställning till slutspelet eller kommer han fortsätta laborera?
Mattias Dahlström: Han är lurig, Deschamps. Svårläst. Har ju skiftat runt och vridit till små grejer i varje match, nu senast kom ju Southamptons underskattade Schneiderlin in på centralt defensivt mittfält och dominerade.
Anders Landén: Bredden är det inte något fel på och kanske har han kunnat variera så mycket att alla faktiskt känner att de har en roll i laget. Det är ju en otrolig styrka. Deschamps kanske har lyckats med det omöjliga uppdraget att få Frankrike att vara ett lag?
Mattias Dahlström: Han har handskats väldigt smart med truppen. Låtit spelare som Giroud, Koscielny och Sagna få sina matcher så de inte blir gnälliga. Jag tror han släpper in Valbuena igen nu. Det borde han.
Anders Landén: Ja, han har varit bra. Trots att det här VM:slutspelet varit lurigt att tippa har jag redan börjat längta efter att få se Frankrike–Tyskland i kvartsfinal. Vinnaren där kan mycket väl stå som guldmedaljör om ett par veckor.
Mattias Dahlström: Det lär bli en match utöver det vanliga det. Benzema mot det något tröga tyska försvaret. Tysklands offensiva rörlighet mot en lite svajig Sakho.
Att vi redan pratar om Tyskland–Frankrike skvallrar väl en del om hur vi tror det går här?
Anders Landén: Jag tror inte Nigeria lyckas hålla nere siffrorna här utan att matchen kommer att påminna om den mot Argentina. 3–1 Frankrike.
Mattias Dahlström: Nigeria har i och för sig en väldigt bra målvakt i Enyama och har, med undantag för Argentina-matchen, varit snåla bakåt, men Frankrike är så ohyggligt vassa just nu att jag inte tror det räcker. Fransmännen vinner med 3–0.

Tyskland–Algeriet (TV4 kl 22)

Anders Landén: Japp. Tyskland gjorde sitt bästa för att hjälpa Klinsmann och USA. Men vann till slut ändå med 1–0 i en väldigt avslagen match.
Mattias Dahlström: Extremt avslagen. USA verkade kallt räkna med att varken Portugal eller Ghana skulle orka närma sig. Eller så hade de bara inte någon plan B när målet att nå 0–0 inte gick att uppnå.
Och Tyskland gjorde ju bara exakt vad som krävdes av dem. Knappt det ens.
Anders Landén: Nä, USA hade ju inte mycket att skicka fram tyvärr.
Vill lyfta fantastiska Thomas Müller en gång till, dock. Han ligger på delad andraplats på 4 mål. Har tagit 7 skott under hela turneringen. 60 procent av hans avslut går alltså i mål (Messi och Neymar har ett snitt på typ 35 procent).
Mattias Dahlström: Han är verkligen en exemplarisk spelare. Sällan spektakulär, men ser alltid till att liksom göra jobbet och göra det noggrant. Algeriets lite darriga backlinje kommer få problem med honom. Med hela Tyskland för den delen.
Anders Landén: Algeriet fick till ett kryss mot Ryssland, vilket var en seger för fotbollen. Men Algeriet kändes lite tagna av stundens allvar och fick inte till lika bra spel som i de första två matcherna. Tror att de får det tungt i den här matchen. Deras tre tongivande spelare målvakten Mbolhi, Feghouli och Slimani blir viktiga. Den förstnämnda måste vara ruggigt stabil och de två sistnämnda ruggigt effektiva för att det ska bli match här.

Vill lyfta fantastiska Thomas Müller igen, i delad skytteligaledning på 4 mål – 60 procent av hans avslut går i mål!

Mattias Dahlström: Det var starkt att kämpa in det där målet mot Ryssland, och det har verkligen varit ett rent nöje att följa det här talangfulla algeriska laget, men Tyskland är ett par nummer för stora. Väl?
Anders Landén: Ja, tyvärr tror jag att Algeriet får tacka för sig här. De hade kunnat nå kvarten om de haft lite mer tur i lottningen. Tyskland blir för stora!
Vi har inte pratat om busligan så mycket på slutet. Vill uppmärksamma den Algeriska försvararen Bentaiba som trots att han inte spelade en sekund lyckades maska till sig ett gult kort i slutskedet av sista gruppspelsmatchen. Hela Algeriet »värnade« om krysset i slutskedet av matchen. Hoppas de skippar den sidan om det går tungt mot tyskarna.
Mattias Dahlström: Jag tror tyskarna tar det här förhållandevis enkelt ändå. De är bättre på elva positioner av elva. Säg 2–0.
Anders Landén: Tyskland gör tidigt 1–0 och sen rinner det på. 4–1 till slut. Klose gör det sista.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel