Recap

Förlupna ord & försonande sång i säsongsstarten av Younger

Hur går man vidare när hjälten och hjältinnan efter fem års trånande och hoppande över försåtliga hinder äntligen får varandra och vandrat längs den metaforiska altargången? Kommer Younger lyckas hålla dramatik, humor och romans på topp utan att falla i förutsägbara fallgropar?

Vi behöver inte vänta ens två minuter in på säsongen innan de magiska orden uttalas. Så avslappnat och naturligt är det mellan dem att ett »Love you!« bara slinker ut ur Liza.

Det är svårt att veta än om Darren Star lyckas efter första avsnittet av säsong 6, Big Day, ett typiskt iscensättningsavsnitt där alla konflikter förtydligas, där vissa riktlinjer stakas ut utan att man ändå vet åt vilket håll det kommer bära. Handlingen fortsätter direkt där säsong slutade med den första dagen efter att Charles slutat på Empirical för att kunna vara öppen med sin relation med Liza samtidigt som Kelsey gör sin första dag som ny publisher och Quinn tar ansvar för pengapåsen.

Younger 6x01 wild words
Det är morgon, Charles har ont i nacken, han skyller på den pyttiga sängen, men Liza vet vad det egentligen beror på och är tacksam. Jag kan inte låta bli att undra varför Charles sover över hos Liza? Sov Josh någonsin över hos henne och Maggie? Jag kan inte påminna mig om det. Varför skulle han? Och varför gör Charles det. Är döttrarna hemma hos honom med en barnvakt? Nåväl, det är gulligt och pussigt och vi behöver inte vänta ens två minuter in på säsongen innan de magiska orden uttalas. Så avslappnat och naturligt är det mellan dem att ett »Love you!« bara slinker ut ur Liza innan hon förskräckt hastar iväg till jobbet.

Men det är ju vad Charles egentligen velat sedan säsong 2. Är det glömt nu? Att han nästan hoppades att nästa L.L. Moore-bok inte skulle hända, så att företaget skulle gå i konkurs och han bli fri.

Väl på kontoret möts Liza och Kelsey av en glatt tillmötesgående Diana ackompanjerat med ett »You’re the boss, Kelsey!« Detta måste väl vara fake, eller kan det vara en ärlig ansträngning? Det får vi aldrig veta. För när hon får höra om Charles och Liza så är det kört med alla trevligheter. Är det en blandning av lite gammal avundsjuka att Liza fick det Diana en gång ville ha tillsammans med den där känslan av att vara utanför, att inte ha fått veta?

Maggies och Charles möte i lägenheten hade jag inte mycket till övers för, det kändes onaturligt. Kanske för att jag fortfarande inte förstår varför han är där, men också för att det väl vanlig hyfs att man är lite trevlig första gången man ses. De där syrliga antydningarna hade väl kunnat vänta till nästa möte.

Younger 6x01 9 to 5
Och stackars Josh som inbillar sig att han och Liza gjorde slut på grund av att hon inte ville stå vägen för honom att få barn. Jag är ledsen Josh, men jag tror det var för att hon var kär i någon annan. Men ingen verkar på samma tåg som Charles och Liza. Inte ens Bob är glad för sin gamle väns skull. Han förstår inte varför Charles gett upp allt. Men det är ju vad Charles egentligen velat sedan säsong 2. Är det glömt nu? Att han nästan hoppades att nästa L.L. Moore-bok inte skulle hända, så att företaget skulle gå i konkurs och han bli fri.

Åh, det var ju bara ett rart, klurigt sätt att besvara Liza kärleksfulla ord från i morse.

Lite tråkigt tycker jag nog att det var att Quinn helt backade från diskrimineringsvinkeln och nu inte alls vill prata om Lizas riktiga ålder. Måste vi nu dras med hemlighetsmakeriet en hel säsong till? Man kan behålla en series namn även om premissen ändras (hint, hint, Jane the Virgin). Och vilken roll har faktiskt Quinn? Charles är styrelseordförande. Ja, Laura är investerare, men hur operativ hade hon tänkt vara?

Jag tror inte jag fattar det här med förlagsverksamhet. Varför måste den som är förläggare vara boss? Varför ska den som är bra på böcker fixa ekonomin? Efter en dag är Kelsey redan trött på siffror och Excel-blad och lockar Zane med ett rum för två för att glömma dagen. Zane säger nej. Jag hoppas verkligen att Younger vet hur man gör fängslande drama för ett par som är tillsammans, för det går alldeles utmärkt att göra, men skulle det vara så att de kör i diket då kommer mina blickar helt och hållet riktas mot Kelsey och Zane. Där gnistrar det och glimmar det fortfarande och igen. »Hey, hey, hey, eyes up here!« 

Younger 6x01 nothing firm yet
Lite gulligt pussande blir det utanför Charles dörr på slutet och först blir jag irriterad när han säger att han gav upp allt för Liza. Men du gjorde det väl för dig själv också Charles? Du hatade att ha kniven mot strupen hela tiden, oroa dig för personalen och företaget. Men sen får Liza mig att förstå vad Charles faktiskt säger: »I gave it up for the woman I love.« Åh, det var ju bara ett rart, klurigt sätt att besvara Liza kärleksfulla ord från i morse. Och gud vad jag är nyfiken på vad Charles och Zane funderar på även om det med all säkerhet kommer betyda trubbel.

Annars bäst var när de riktiga sångfåglarna Sutton, Duff och Shor fick skråla »working 9 to 5« på Marie’s Crisis Café – där Kelsey och Diana varit och skrålat en gång tidigare i en av mina favoritscener från säsong 2 – för att få Diana släppa tanken på att lämna Empirical.

Första avsnittet av Youngers säsong 6 finns på C More. Nytt avsnitt kommer varje torsdag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel