Kommentar

Filip & Fredrik levererar – SVT sjunker som en sten

September innebär inte bara att sommaren är över. Det betyder också att det är uppstart av en mängd program och serier hos landets största tv-kanaler. Säsongsstarterna pågår egentligen hela vägen in i december, men redan nu har en mängd program haft premiärer.

Filip Hammar själv beskrev Alla mot alla som ett mer punkigt På spåret.

Filip och Fredrik skapade i våras en första säsong av programmet Alla mot alla. Att duon förr eller senare skulle leda en frågesport tillsammans kändes ytterst rimligt. Filip Hammar själv beskrev programmet som ett mer punkigt På spåret, ett koncept som känns passande för dessa två. Nu i höst rullar säsong två, med dubbelt så många lag.

Säsongen har inlett väldigt starkt. Förra säsongen var bra, men de verkar ha tagit det steget längre denna gång. Fler älskvärda par som tävlar ihop, en mängd roliga moment och rafflande matcher. De tävlande bjuder på sig själva och trots en ytterst blandad skara deltagare verkar alla otroligt bekväma. Mixen av det lättsamma och allvaret i tävlandet gör det hela väldigt underhållande.

Oavsett vad man anser om Filip och Fredrik är deras styrka givetvis att de inte bara går på rutin utan vågar sticka ut. De är en duo som vill bryta ny mark. De tror på sina idéer och det genomsyrar oftast också deras program. Ibland är det inte svårare än att när de tycker att någonting är en bra idé – så blir det också en bra idé. Entusiasmen smittar av sig på deltagarna. Jag tror få kan framkalla en sådan älskvärdhet hos deltagarpar som de gör med David Sundin och Suzanne Axell, samt Jonas Eriksson och Dominika Peczynski. Paren ser verkligen ut att älska att vara där och älska varandra.

SVT har förmodligen tänkt i liknande banor, med tanke på att På spåret fortfarande är ett av deras mest populära program. Mer tävling! Mer kunskap! Passande nog hade deras gameshow med Josefin Johansson säsongspremiär i lördags, säsong två av Alla för en. Josefin försöker, med mycket entusiasm och sitt trivsamma sätt att vara, men programmet går inte att rädda. Det hettar faktiskt inte till en enda gång på 60 minuter. Inte ett skratt, inte ett kreativt moment. Bara stelt och förutsägbart.

Micke Leijnegard kör programmet Tjuv och polis. Där har SVT lyckats skapa ett ännu större sömnpiller. Jag undrar på fullaste allvar om någon överhuvudtaget tycker att idén är bra?

SVT:s andra stora höstsatsning leds av Micke Leijnegard. Likt Josefin Johansson, en ytterst skicklig och rutinerad programledare. Han kör programmet Tjuv och polis. Där har SVT lyckats skapa ett ännu större sömnpiller. Jag undrar på fullaste allvar om någon överhuvudtaget tycker att idén är bra? Jag skulle nästan vilja dra det så långt som att det är ett av 2000-talets största bottennapp, att okända människor från Askersund ska bli jagade av några avdankade poliser som ska visa upp sina metoder. Det låter tråkigt på förhand och resultatet var ändå ännu sämre än förväntat. Exakt alla chanser till roliga scener uteblir på grund av intetsägande deltagare och att det inte finns någonting galet i själva programmet – oavsett hur SVT framställer det.

Denna höst är det främst SVT som verkar ha misslyckats, även om TV4 knappast är så mycket bättre. Jag pratar inte om hur bra de är på nyhetsrapportering, dokumentärer eller på serier de köpt in. Jag pratar om det som ofta faktiskt sänds på bästa sändningstid, som är ren underhållnings-tv. I denna kategori är det dessutom svårt att räkna med till exempel Idol, Mästarnas mästare eller Sveriges mästerkock. Alla dessa populära program är uppe i över tio säsonger. Tittarna är införstådda med de koncepten och gillar de även 2019, men hur svårt kan det i ärlighetens namn vara att hitta lite nya koncept som står ut från mängden?

Daniel Hallberg är en av Sveriges roligaste människor. Men vad är vitsen med ännu en talkshow som bjuder in exakt samma gäster som alla andra talkshows?

Kreativiteten stryps helt enkelt för ofta. Kristian Luuk och Daniel Hallbergs nya talkshow inleddes också i helgen och jag är smått skeptisk. Programmet ska få fler chanser, enbart för att jag är förtjust i dem båda. Daniel Hallberg är en av Sveriges roligaste människor. Men vad är vitsen med ännu en talkshow som bjuder in exakt samma gäster som alla andra talkshows? Det känns som Hellenius hörna fast på en annan kanal. Jag har svårt att tro att två så roliga människor skulle nöja sig med två korta sketcher för att sedan köra intetsägande intervjuer. Kan det vara så att programmet är tråkigt just på grund av att det sänds på SVT?

Kanal 5 producerar självklart saker som inte är av hög kvalité. De tjänar dock på att ha personer som styr sina egna program till fullo. Mindre tillrättalagt, mer spontanitet och så mycket mer levande. Det känns som att sparka in öppna dörrar, men någonting måste ske på våra två största kanaler. De är helt enkelt för dåliga.

Alla mot alla med Filip och Fredrik visas på Kanal 5 varje måndag–torsdag kl 22.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel