TVdags betygsätter & tippar andra semifinalen

Eurovision-semifinal i kväll: Skägg-drag, sexistisk smörkärning & cheesecake

Det mest glädjande först: Sanna Nielsen är i final i Eurovision Song Contest! Hon var som förväntat helt grym och även om hon kommer att starta i första halvan av finalen så har hon mycket goda chanser för en topplacering. Glädjande är också att min favorit Nederländerna gick vidare. Av döma av den positiva respons låten har fått i sociala medier och hur den klättrar på Itunes-listor över Europa kan den bli farlig på lördag.

Kvaliteten i kväll är överlag bättre och tempot dras upp betydligt fler gånger än den balladtunga första semifinalen.

Kvällens startfält är betydligt brokigare och roligare än den första semifinalen. Det gör den också extremt svårtippad. Min stora favorit är Norge med sin fantastiska indieballad och Österrike med fabulösa dragartisten Conchita Wurst vars James Bond-ballad är en riktig killer. Kvaliteten är överlag bättre och tempot dras upp betydligt fler gånger än den balladtunga första semifinalen.

Förfarandet i kväll är precis som i förra semifinalen: De tio länder som får högst totalpoäng kommer att gå vidare till finalen. Poängen är en kombination av 50 procent tittarröster och 50 procent juryröster i varje tävlande land (samt från de tre extraröstande länderna Storbritannien, Italien och Tyskland som redan är i final). De länder som ej blir inom topp tio blir eliminerade från fortsatt tävlan.

Nedan har jag kombinerat mina första tankar om bidragen med mina intryck av reptitionerna för att sätta ett betyg. Att tippa vilka som går vidare är skitsvårt men jag tror följande går vidare (oavsett om jag vill det eller inte): Malta, Israel, Norge, Polen, Österrike, Finland, Irland, Grekland, Slovenien och Rumänien.

malta1. Malta/Firelight: Coming Home

Betyg: 3

Malta har deltagit sedan 1971, men gjorde ett längre uppehåll mellan 1976-1990. Trots att landet än så länge aldrig vunnit tävlingen har det varit nära att göra det flera gånger och dessutom har Malta placerat sig utanför topp 10 endast sju gånger I år skickar de Firelight.
Första intryck av låten: Det här är Mumsford & Sons möter från 1970-talstrubadurpop. Jag gillar den manlige sångarens röst och det finns något bra här, men det är för trubadurkäckt. Det blir lite för mycket tisdagskväll på puben-feeling över det hela.
Intryck av repetitionen: Med en sommaräng i bakgrunden och charmigt leende sångare är det här väldigt mysigt. Det är befriande befriat från flum och annat krafs. Det är varmt och glatt och kommer funka alldeles utmärkt.

israel2. Israel/Mei Finegold: Same Heart

Betyg: 4

Israel, som inte ligger i Europa, har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva. I år skickar de Mei Finegold.
Första intryck av låten: Det här rockiga Pink möter Kelly Clarkson-bidraget verkar ha glömt refrängen. Eller jag märker den knappt, och det är illa i den här typen av bidrag. Det är första efter fem lyssningar melodin sätter sig, och det är alldeles för sent. Jag gillar dock Meis röst och utstrålning, så jag hoppas att en cool show kan rädda bidraget lite.
Intryck av repetitionen: Showen är snygg med dansare utan byxor (de är ju kvinnor så det är ju standard verkar det som) och Mei sjunger fantastiskt. I ett år med få upptempo-låtar tror jag att denna kommer att gå riktigt bra.

norway3. Norge/Carl Espen: Silent Storm

Betyg: 5

Norge har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1960 och har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale. I år skickar de Carl Espen.
Första intryck av låten: I år är pianoballadernas år och Norge skickar indievarianten. Detta är tveklöst en av årets allra bästa låtar. En avskalad och innerlig ballad som sjungs med så mycket känsla av Carl Espen att jag får rysningar. Svårt att tippa dock. Den kan lika gärna försvinna i mängden av pianoballader eller så kan den faktiskt vinna hela skiten.
Intryck av repetitionen: Scenshowen är som förväntat enkel med ett piano, ett stormigt hav i bakgrunden, några violinister på en sorts ramp och så Carls grymma röst i centrum. Det är en fantastiskt fin låt i all sin enkelhet och borde funka.

georgia4. Georgien/The Shin & Mariko: Three Minutes to Earth

Betyg: 0

Georgien debuterade 2007 och har likt sina grannländer i Kaukasus, Armenien och Azerbajdzjan, lyckats väl på kort tid. På fem av sex försök lyckades de alltid gå till final och där placera sig bland de 15 bästa. I år skickar de The Shin & Mariko.
Första intryck av låten: Hm, detta är typ en blandning av folkmusik och scatsång. Eller nåt. Det är väldigt flummigt. Det låter som att ett kollektiv av påtända naturister har suttit och jammat ihop skiten.
Intryck av repetitionen: Herregud. Sångerskan dansar parodiskt flummigt med en vindmaskin i nacken i början av låten. I bakgrunden syns planeter och en jävla fallskärmshoppare so typ dansar. Det hela är traumatiskt dåligt.

poland5. Polen/Donatan & Cleo: My Słowianie – We are Slavic

Betyg: 2

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats. Sedan dess har det gått ganska dåligt. I år återvänder de efter två års frånvaro med Donatan & Cleo.
Första intryck av låten: Polen försöker sig på en mix av Gwen Stefani, N-Dubz och polsk folkmusik. Det är inte tråkigt, och inte heller skitdålig, även om nationalistiska texter med sexreferenser inte är en hit. Den kan mycket väl funka. Den står i alla fall ut i mängden.
Intryck av repetitionen: Polen smackar på med djupa urringningar och en kvinna som porrigt kärnar smör på scenen. Att sexismanklagelserna har haglat är inte förvånande. Men sexism säljer tyvärr, så detta kommer säkert få många röster.

austria6. Österrike/Conchita Wurst: Rise Like a Phoenix

Betyg: 5

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen en gång, 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie. Landet har överlag haft dåliga placeringar i tävlingen och de senaste tjugo åren har de tagit sig upp på topp tio endast sex gånger. I år skickar de en dragqueen, Conchita Wurst, som på förhand har fått mycket uppmärksamhet. Bland annat har länder som Ryssland och Vitryssland hotat med att inte sända bidraget under tävlingen. Varför? De är stora homofober.
Första intryck av låten: Conchita Wurst är ju en underbar deltagare med sin långa klänning och mörka skägg. Jag hejar på Conchita bara för att hon utmanar normerna och pekar finger åt homofoberna. För låten, en James Bond-pastisch är inget speciellt. Den är hyfsat retro och sjungs väldigt bra, men få kommer nog att ens lägga märke till själva låten tyvärr.
Intryck av repetitionen: Visst, jag hejar på Conchita delvis för att hon välkommet bryter mot normer, men den här låten som hon skrivit själv, har vuxit. Den är riktigt bra och Conchita sjunger alldeles strålande. Scenshowen är klassiskt Bond-dramatisk. Om den går till final kan den bli livsfarlig.

lith7. Litauen/Vilija Matačiūnaitė: Attention

Betyg: 1

Litauens debut 1994 slutade i en sistaplacering utan en enda poäng och det ledde till att landet drog sig ur tävlingen och inte återvände förrän 1999. Landets bästa placering är en sjätte plats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006. I år representeras de av Vilija Matačiūnaitė.
Första intryck av låten: För en låt som skriker Attention alldeles för ofta är det inte mycket den vill dra uppmärksamhet till. Vilija verkar tro att hon är en brittisk r'n'b-sångerska från 90-talet. She's not. När hon sjunger om att vara ute på krogen med sin girlfriends, om dumma karlar och whatever iklädd en svart ballerinakjol undrar jag om hon inte har tittat för mycket på Sex and the City och Black Swan.
Intryck av repetitionen: Vilija dansar en skitful dans i en skitful svart ballerinakjolgrej. Lägg till en enerverande låt och det blir olidligt.

finland8. Finland/Softengine: Something Better

Betyg: 3

Finland har deltagit 46 gånger i tävlingen. Landet vann tävlingen för första gången 2006 med Lordis bidrag Hard Rock Hallelujah. Finland har kommit sist totalt nio gånger och fått noll poäng tre gånger. I år skickar de Softengine.
Första intryck av låten: Det här är finländska motsvarigheten i till brittiska pojkrockbandet The Vamps. Det är inte alls dåligt, utan ganska svängigt och framför allt är det ganska ensam i sin genre i tävlingen i år. Det är aldrig en nackdel.
Intryck av repetitionen: Jag tror att alla miljontals flickor och pojkar som älskar pojkrockband som The Vamps och 5 Seconds of Summer kommer att älska dessa söta pojkar. Men då kräver det att de kopplar på charmen. Själva scenshowen är nämligen ganska ospännande och låten riskerar att bli för anonym.

ireland9. Irland/Can-Linn (feat. Kasey Smith): Heartbeat

Betyg: 3

Irland deltog i Eurovision Song Contest första gången 1965 och är det land som vunnit flest gånger; 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996. På 2000-talet har dock framgångarna uteblivit. I år skickar de Can-Linn feat. Kasey Smith.
Första intryck av låten: Detta är en intressant låt då Irland för en gångs skull har lyckats kombinera sin traditionella musik med ett modernare sound. Dessutom har den en utmärkt refräng. Frågan är dock om den ändå inte bleknar i konkurrensen. Den hade tjänat på att ta för sig mer.
Intryck av repetitionen: Med hunkiga dansare som leker Riverdance i kiltar då gör de det mesta för att liva upp scenshowen och jag tycker de lyckas. Det låter irländskt, fast hyfsat modernt.

belarus10. Vitryssland/Teo: Cheesecake

Betyg: 0

Vitryssland debuterade 2004, samma år som systemet med semifinal infördes och fler länder än tidigare kunde delta. De har kvalificerat sig till finalen tre gånger. I år skickar de Teo.
Första intryck av låten: Jisses, detta är helt uselt. Först trodde jag att cheesecake är synonymt med könsorganen och att låten handlar om oralsex. Det är lite svårt att fatta vad fan Teo sjunger om. Allt är i alla fall ackompanjerat av ett r'n'b-sound som lät daterat redan på 1990-talet.
Intryck av repetitionen: Det här är cheesy, det är fult, det är pinsamt dåligt. Teo har fyra män som »dansar« bakom honom. De försöker se ut som coola players, men framstår bara som sliskiga typer som säkert försöker ragga på allt som rör på sig på krogen. Och jag vet fortfarande inte vad fan Teo sjunger om.

macedonia11. Makedonien/Tijana Dapčević: To the Sky

Betyg: 2

Makedonien deltog första gången 1998 och landets hittills bästa placering uppnådde de 2006 då Elena Risteska slutade på tolfteplats i Aten. Sedan semifinalen infördes 2004 har Makedonien alltid tagit sig vidare till finalen, med undantag i 2008 års tävling. I finalen har de dock inte placerat sig inom topp-10 en enda gång. I år skickar de Tijana Dapčević.
Första intryck av låten: Detta är snarlikt Israels bidrag med sitt Kelly Clarkson-sound och kortklippta blonda sångerska med rivig röst. Jag tycker om detta på någon vänster. Den är catchig utan att falla varken åt tråkhållet eller tönthållet. En av årets bättre upptempo-låtar.
Intryck av repetitionen: Jag gillade den här låten, men scenshowen med Tijana i en tantig kostym och en märklig dansare i vit onepiece gör att låten framstår som daterad dussinpop.

switzerland12. Schweiz/Sebalter: Hunter of Stars

Betyg: 2

Schweiz var värdland för den första upplagan av Eurovision Song Contest i Lugano, vilken de också vann med Lys Assias låt Refrain. Deras andra vinst kom 1988 med kanadensiska Céline Dion och Ne partez pas sans moi. I år skickar de Sebalter.
Första intryck av låten: Det här är käck gitarrpop som varken förnärmar eller förför. Det är småtrevligt, och småtrevligt vinner inte den här tävlingen. Ingen kommer att ge den en nolla, men heller inte högsta betyg. Trallig och lättglömd.
Intryck av repetitionen: Det är extremt trist med bandet rakt upp och ned på scenen och det är glatt och tjohej, men på tok för anonymt. Ingen kommer att minnas det här.

greece13. Grekland/Freaky Fortune feat. Risky Kidd: Rise Up

Betyg: 3

Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången i 1974. 2005 segrade Grekland för första och hittills enda gången, med Helena Paparizou som sjöng sången My Number One. I år skickar de Freaky Fortune feat. Risky Kidd.
Första intryck av låten: Grekland brukar ofta skicka utmärkta popbidrag och i år siktar de på klubbdansgolven. Det är en ganska tjatig men effektiv dansdänga som fastnar i skallen på en trots att den saknar en refräng. Det är som en enda lång hook, och de fastnar ju så att säga.
Intryck av repetitionen: Nja, denna enkla scenshow i svart och vitt är ganska trist till en början och gruppens egna dansande känns som taget från valfri klubb vid 03.00-strecket. Men sedan kommer nån snubbe in och hoppar på studsmatta och gör volter, så det blir lite kul ändå. Tror det är tillräckligt för att vinna ungdomsrösterna

slovenia14. Slovenien/Tinkara Kovač: Round and Round

Betyg: 3

Mellan 1961-1991 representerades landet av Jugoslavien och fyra av de 27 bidragen framfördes av slovenska artister. Sloveniens bästa resultat i tävlingen är två sjundeplatser; 1995 och 2001. Efter att semifinalen infördes 2004 har landet kvalificerat sig till final endast två gånger. I år skickar de Tinkara Kovač.
Första intryck av låten: Denna blandning av balkanrytmer och rak popmelodi är faktiskt riktigt bra. Och släng in lite tvärflöjtssolo och jag är såld. Jag tror att detta kan bli en dark horse i tävlingen.
Intryck av repetitionen: Oj, den här låten åldrades kraftigt med scenshowen. Tinkara är i sin blåa klänning med axelvaddar är förvillande lik någon elak styvmor från en Disney-film. Jag tycker dock låten har en stark popmeodi så kanske kommer det att funka ändå.

romania15. Rumänien/Paula Seling & Ovi: Miracle

Betyg: 2

Rumänien debuterade i tävlingen 1998 och sedan 2002 har de medverkat varje år. De är ett av de länder som sedan semifinalens införande 2004 varit i final varje år. I år skickar de Paula Seling & Ovi som kom trea i tävlingen 2010.
Första intryck av låten: Detta är en klassisk schlagerlåt med ett försök till modern dansproduktion, men alla anspråk på att vara up to date raseras av det faktum att Paula och Ovi sjunger låten så tråkigt gammalmodigt. Detta kan attrahera äldre målgrupper, men själv saknar jag han med jättevingarna från förra året.
Intryck av repetitionen: Detta känns väldigt old school Eurovision med en hederlig duett i upptempo. Fast här slänger de in ett piano i form av en stor cirkel. Det ser jättemärkligt ut. Det är för cheesy för min smak, men lär nog funka hos traditionalister.

Eurovision Song Contest 2014: Semifinal 2 sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel