TVdags betygsätter & tippar första semifinalen

Eurovision-semifinal i kväll: Sanna Nielsen vs. Europa

Äntligen är det dags för årets Eurovision Song Contest att sätta i gång! Tävlingen som bjuder på det bästa, kitschigaste och absolut värsta europeisk musik har att erbjuda i dagsläget. För oss i Sverige är kvällens semifinal extra viktig då vår allas Sanna Nielsen tävlar som fjärde bidrag i startfältet.

Enda orosmolnet är mängden pianoballader. Men om vi inte går vidare skulle det vara en total jävla chock.

Ni som läste mina texter under Melodifestivalen vet att jag så fort jag hörde Undo konstaterade att den kan vinna Eurovision Song Contest. Efter att ha hört årets alla bidrag tror jag fortfarande det. Speciellt då låten vann en förkrossande seger när Europas samlade Eurovision-fanklubbar, OGAE, röstade förra veckan. Mitt enda orosmoln är att det är många pianoballader i årets startfält, varav några av dem är med i kväll. Men om vi inte går vidare skulle det vara en total jävla chock.
Så här kommer det att gå till ikväll: De tio länder som får högst totalpoäng kommer att gå vidare till finalen. Poängen är en kombination av 50 procent tittarröster och 50 procent juryröster i varje tävlande land (samt från de tre extraröstande länderna Danmark, Frankrike och Spanien som redan är i final). De länder som ej blir inom topp tio blir eliminerade från fortsatt tävlan.
Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Armenien, Estland, Sverige, Ryssland, Azerbajdzjan, Ukraina, Belgien, Nederländerna, Montenegro och Ungern.

armenia1. Armenien/Aram MP3: Not Alone

Betyg: 4

Armenien har bara varit med sju gånger i tävlingen, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen. I år skickar man Aram MP3 som oddsmakarna tippar ska ta sig långt i tävlingen.
Första intryck av låten: En dramatisk pianoballad à la One Republic. Jag älskar det! Den är originell, modern och byggs upp på ett snyggt sätt med ett dubstepbeat. Med en cool scenshow tror jag att detta kan placera sig minst topp 5. Den kan mycket väl vinna hela skiten. En av mina favoriter i år.
Intryck av repetitionerna: Aram Mp3 har snott Sanna Nielsens strålkastare, men inte hennes röst. Men det låter ändå hyggligt och bakgrunden växlar från ett mörkblått stormigt hav till ett illrött eldinferno i låtens klimax. Jag hade hoppats på något mer överraskande, men detta är nog tillräckligt effektivt trots allt.

latvia2. Lettland/Aarzemnieki: Cake to Bake

Betyg: 0

Lettland gjorde debut i Eurovision Song Contest år 2000 och två år senare fick landet sin första seger, genom Marie N:s I Wanna. I år ställer de upp med tyskfödde Aarzemnieki.
Första intryck av låten: Detta är musik som bara dyker upp i Eurovision: en hurtig låt om att baka en kaka. Det går inte att ta på allvar, utan jag tänker mest att det är en Partaj-sketch. Men icke. Är det marijuanakakor de bakar mån tro? För de framstår som totalt stenade.
Intryck av repetitionerna: Jag hatar detta ännu mer live när de bara står på rad och flinar och sjunger denna supertramsiga låt. Dags för kisspaus, rökpaus, whateverpaus.

estonia3. Estland/Tanja: Amazing

Betyg: 2

Estland har haft många topp tio-placeringar sedan de började delta i tävlingen 1993 och 2001 vann de med Tanel Padar och Dave Benton och deras låt Everybody. I år skickar de Tanja, som har varit med i musikaler som Fame och Cabaret i hemlandet.
Första intryck av låten: Amazing är ett försök till hyggligt modern danspoplåt och den håller väl en hyfsad standard med Eurovision-mått mätt.  Det vill säga den suger inte totalt. Tyvärr är den ganska identitetslös och saknar en killerrefräng. Och Tanja osar inte popstjärna direkt. Det känns mest som ett dussinspår på valfri Da Buzz-skiva.
Intryck av repetitionerna: Själv låten har redan anklagats för att vara en Euphoria-kopia, men numret är ännu mer en rip-off av i alla fall själva idén med dramatisk fridans samtidigt som en sjunger. Tanja kämpar på, men hon saknar både Loreens röst och utstrålning.

sweden4. Sverige/Sanna Nielsen: Undo

Betyg: 5

Sverige är ett av de mest framgångsrika i tävlingen med fem vinster där Loreen var senast 2012 med magiska Euphoria. I år sänder vi vårt bästa bidrag i form av lysande Sanna Nielsen.
Första intryck av låten: Jag sa redan när jag hörde Undo första gången att vi borde skicka den till Eurovision Song Contest. Det är en modern och pampig popballad med en mördarrefräng och en Sanna Nielsen som sjunger skiten ur den. Det största orosmomentet är dock att det är många pianoballader med i år. Även om Undo är den mest omedelbara krävs det att den får ett bra startnummer i finalen.
Intryck av repetitionerna: Numret är sig ganska likt från Melodifestivalen och Sanna sjunger lika grymt. Den främsta förändringen är att Sanna nu har på sig en skitsnygg kort känning à la Camilla Thulin som gör att hon ser lika fantastisk ut som hon sjunger. Garanterat final.

iceland5. Island/Pollapönk: No Prejudice

Betyg: 2

Island har sedan de började tävla 1986 som bäst skaffat sig två andraplatser, vilka de uppnådde med Selma Björnsdóttir 1999 (där Charlotte Perrelli drog det längsta strået) och Yohanna 2009. I år skickar de bandet Pollapönk.
Första intryck av låten: Pollapönk (älskar namnet!) bjuder på helt ok glad mjukrock med ett anti-diskrimineringsbudskap som känns välkommet i år när flera länder planerar att bojkotta bidrag med hbtq-artister som Österrikes Conchita Wurst. Det är inte min grej, men bättre än mycket annat i tävlingen.
Intryck av repetitionerna: Skäggiga grabbar i färgglada kostymer med olika kubformationer i bakgrunden. Det är charmigt, men låten är för svag.

albania6. Albanien/Hersi: One Night's Anger

Betyg: 2

Albanien debuterade i musiktävlingen 2004 och har som bäst en femteplacering. I år skickar de Hersi som efter fem försök äntligen fick representera sitt land.
Första intryck av låten: Det här är den typen av öststatspoprockkombo som dyker upp varje år i Eurovision Song Contest. Det är inte skitdåligt, men det är heller inte särskilt minnesvärt trots att sångerskan gör sitt bästa för att låta som Shakira.
Intryck av repetitionerna: Hersi sjunger skitbra, men scenshowen är ganska enkel med dramatiskt sagolandskap i bakgrunden och låten är liksom inte så intressant. Kan ta sig vidare om någon med bättre låt sjunger bort sig.

russia7. Ryssland/Tolmachevy Sisters: Shine

Betyg: 2

Ryssland gjorde debut i Eurovision Song Contest 1994 och placerar sig ofta topp tio. Hittills har det blivit en vinst, 2008 med Dima Bilan och låten Believe. I år deltar tvillingparet Tolmachevy Sisters som 2006 vann Junior Eurovision Song Contest som 9-åringar.
Första intryck av låten: Ja, det här någon sorts halvretro poplåt som försöker vara Vanessa Paradis, men som sjungs så försiktigt att det knappt går att uppfatta melodin. Det är så menlöst och anonymt att jag nästan saknar Jedward som åtminstone gjorde hela tvillinggrejen lite underhållande.
Intryck av repetitionerna: Well, här försöker de i alla fall komma med något nytt. Tvillingarna sitter i början fast i varandra genom hästsvansen och börjar sedan dansa med genomskinliga stavar. Sedan börjar de plötsligt gunga på en stor gungställning.  Jag tror de går vidare mer för att Ryssland alltid gör det mer än att någon fattar vad fan de håller på med.

azebadjan8. Azerbajdzjan/Dilara Kazimova, Start a Fire

Betyg: 4

Azerbajdzjan har lyckats extremt väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och därefter slutat inom topp tio. 2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared. I år ställer de upp med Dilara Kazimova.
Första intryck av låten: Ännu en pianoballad, men en snygg en med lite östeuropeiska influenser. Dilara har en skitbra och cool röst som höjer en låt som annars hade varit lite för anonym. Men nu älskar jag den. Kanske är den för allvarlig och pretto för att vinna, men långt kommer den att gå.
Intryck av repetitionerna: Jag älskar ju den här låten och i vanlig ordning bjuder Azerbajdzjan på en tjusig scenshow med kvinnor som gör luftakrobatik. Dock vet jag inte om det är så bra att ha vad som liknar New York i bakgrunden och sjunga »start a fire«.

ukraine9. Ukraina/Maria Yaremchuk: Tick-Tock

Betyg: 3

Ukraina deltog i Eurovision Song Contest första gången 2003 och har aldrig missat en final. De vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana. I år representeras de av Maria Yaremchuk.
Första intryck av låten: Ukraina brukar alltid skicka intressanta bidrag och Tick-Tock är inget undantag. Det är inte helt oäven popkaramell som är lika delar Mika, Moves Like Jagger och Ukrainaschlagerpop. Det är inte alls dåligt, och står ut som ett av de bättre upptempo-bidragen i år, men kräver nog en hejdundrande scenshow för att bli bättre än topp 10. Och att Maria klarar av att sjunga den live.
Intryck av repetitionerna: Ukraina missar sällan finalen och lär inte göra det i år heller. Med en snygg och fartfylld show med dansare i stora hamsterhjul och dramatisk ljussättning andas detta påkostat Katy Perry-light i jämförelse med många andra bidrag.

belgium10. Belgien/Axel Hirsoux: Mother

Betyg: 1

Belgien är en av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie. Hon är tävlingens yngsta vinnare då hon endast var tretton år vid vinsten. Hon hade ljugit om sin ålder, eftersom den lägsta åldern för en tävlande artist är sexton år. I år representeras de av Axel Hirsoux.
Första intryck av låten: Åh, my lord. En mossig ballad om mammor. Detta är smetigt och kletigt och smörigt så det stänker om det. Alex sjunger så att han spricker och detta lär nog gå hem hos en del. Själv tycker jag mest att det känns creepy. Flytta hemifrån grabben.
Intryck av repetitionerna: Visst sjunger Alex bra och detta lär tilltala alla Paul Potts-fans, men den »äldre« kvinnliga dansaren, som jag antar ska föreställa hans morsa, känns bara bisarr.

moldova11. Moldavien/Cristina Scarlat: Wild Soul

Betyg: 2

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Det var också det året som de nådde sin hittills bästa placering med en sjätteplats. I år representeras de av Cristina Scarlat.
Första intryck av låten: Ännu en dramatisk pianoballad som inte alls är dålig, men som i konkurrensen känns ganska blek och tråkig. Det händer för lite. Dramat puttrar på snarare än exploderar. Den är inte nere på nivån av kisspaus, men nästan.
Intryck av repetitionerna: Cristina ser ut som en krigsgudinna och de hunkiga beigeklädda dansarna i bakgrunden försöka skaka liv i låten, men det händer alldeles för lite. Eller jo, Cristina sliter av sitt löshår, men det kanske inte var meningen?

sanmarino12. San Marino/Valentina Monetta: Maybe (Forse)

Betyg: 2

San Marino debuterade 2008 och har till och med 2013 deltagit fyra gånger utan att ta sig till fina. De senaste två åren har landet skickat Valentina Monetta och varför ändra på ett förlorande koncept? I år skickar de samma artist igen.
Första intryck av låten: San Marino verkar vara ett så litet and att de bara har en enda artist. Tycker nästan synd om Valentina, en riktigt hygglig sångerska, som försöker gång efter gång med skitlåtar. Årets försök är väl det bästa, men det är en oerhört tråkig tripp till Disneyland. Typ en låt en skulle höra i Askungen VI.
Intryck av repetitionerna: Jag vill ju att Valentina ska få lyckas någon gång, men denna trista scenshow som går i vitt och babyblått gör inget för en låt som redan känns blaha.

portugal13. Portugal/Suzy: Quero Ser Tua

Betyg: 2

Portugal har deltagit i Eurovision Song Contest totalt 44 gånger sedan debuten 1964 och har ännu inte lyckats vinna. De är det land som har väntat längst på sin första seger och deras bästa resultat uppnåddes 1996 då Lúcia Moniz sjöng landet till en sjätteplats. I år skickar de Suzy.
Första intryck av låten: Portugal har en förmåga att varje år skicka bidrag som det fullständigt krälar mossa på. Jag är helt för att de för in danstakter i tävlingen, men varför kan de inte rida på On the Floor-vågen som startade för några år sedan och uppdatera till 2010-talet soundmässigt? Årets bidrag kunde lika gärna ha skickats 1994. Det hade dock varit lika chanslöst då som det är nu. Uselt.
Intryck av repetitionerna: Ok, här ändrar jag mig faktiskt efter att ha sett scenshowen. Efter en radda trista likartade låtar blir jag faktiskt lite glad åt detta retrosambatrams. Låten är dock hopplöst tråkig hur mycket de än slår på stora trummor och vickar på höfterna.

netherlands14. Nederländerna/The Common Linnets: Calm After the Storm

Betyg: 5

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog i Eurovision Song Contest det första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna. Dock var det bara andra gången sedan semifinalerna infördes som landet gick till final förra året med Anouk och Birds. I år representeras de av The Common Linnets, som skapades inför tävlingen av de i hemlandet kända countrysångarna Ilse DeLange och Waylon.
Första intryck av låten: Det här är inte bara min personliga favorit i år, det är i mitt tycke en av de bästa låtar jag någonsin hört i tävlingen. Den går tvärtemot alla Eurovision-normer och är en enkel, innerlig och fruktansvärt vacker countrylåt framförd av två lysande sångare. Ilse DeLange är sedan länge en personlig favorit och är en av Nederländernas mest populära artister, bland annat som coach i den inhemska versionen av The Voice. Därför hejar jag lite extra på henne, men jag tror tyvärr inte att detta kommer att fungera särskilt bra. Det är alldeles för lågmält och tassande för den breda publiken. Men whatever. För mig är det den låt jag kommer att lyssna mest på när tävlingen är över.
Intryck av repetitionerna: Jag älskar låten lika mycket live då Ilse DeLange och Waylon sjunger fantastiskt. Scenmässigt så är det förvånansvärt mörkt och de sjunger hela tiden vända mot varandra. Det blir väldigt intimt och snyggt, men risken är att det också kan uppfattas som lite kallt.

montenegro15. Montenegro/Sergej Ćetković: Moj Svijet

Betyg: 4

Montenegro debuterade under egen flagg 2007. Tidigare tävlade de som en del av landskonstellationen Serbien och Montenegro 2004, samt som en del av landskonstellationen Jugoslavien 1961–1991. Efter att de började tävla under egen flagg har de aldrig lyckats ta sig vidare till finalen. I år skickar de Sergej Ćetković.
Första intryck av låten: Balkanballader har en speciell plats i Eurovision och i år är Montenegro ganska ensam i genren. Det talar för den då det är en fin liten låt som mycket väl kan ta landet till sin första final. Den står sig slätt mot klassiker som Lane Moje och Molitva, men vad gör det i år.
Intryck av repetitionerna: Ännu en sagovärld målas upp i bakgrunden och en isdansös dansar runt Sergej. Detta är klassiskt Eurovision på ett bra sätt. Jag gillar detta jättemycket!

hungary16. Ungern/Kállay-Saunders: Running

Betyg: 4

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra, men charmade sig till en tiondeplats förra året med min favorit Kedvesem av ByeAlex. I år representeras de av Kállay-Saunders.
Första intryck av låten: Jag tror att detta kan bli livsfarligt. Den står ut från mängden med sitt fartiga Rudimental-beat i den starka refrängen. Frågan är om dess allvarliga ångestframkallande text om en utsatt liten flicka hjälper eller stjälper. Vilket som tror jag att det blir topp 10.
Intryck av repetitionerna: András sjunger bra live och scenshowen med en ung flicka vid pianot, en storstad i bakgrunden och två dansare som agerar ut låtens tunga tema är på rätt sida av pekoral. Jag tror detta mycket väl kan vinna.

För er som vill ha sällskap framför tv:n i kväll kommer jag att livetwittra under hela sändningen!

Eurovision Song Contest sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel