TVdags tippar & betygsätter

Eurovision semi 2: Svenska The Mamas vs rysk klonpop vs nederländsk frontrunner

Första semifinalen blev ungefär som jag hade förutspått. Fick 8 av 10 rätt, vilket inte är så pjåkigt. Europa ville hellre Estland och San Marino än Polen och Ungern. Inget jag gråter över. Jag är mest glad över att Grekland och Island gick vidare.

Denna semifinal blir betydligt tuffare då den är full av förhandsfavoriter. Nederländerna, Sverige och Ryssland toppar bettinglistorna där även Schweiz, Malta och Azerbajdzjan ligger topp 10. Så det är en betydligt hårdare semifinal.

Men, don't worry, Sverige kommer definitivt att gå vidare. John Lundvik & The Mamas har pimpat sitt nummer med guldskimmer som gör det hela oemotståndligt lyxigt. Min enda notering i repetitionsklippen var att det inte kändes som samma tryck i kören nu när de är färre bakom scenen, men förhoppningsvis är det samma power i tv-rutan.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte):

  1. Nederländerna
  2. Sverige
  3. Ryssland
  4. Schweiz
  5. Malta
  6. Azerbajdzjan
  7. Albanien
  8. Kroatien
  9. Norge
  10. Nordmakedonien

1. Armenien/Srbuk: Walking Out

Betyg: 2/5

Omdöme: Skrikig pulserande pop som blir otroligt enerverande, även om mängden eld på scenen gör det lite pampigt. Det finns någon sorts melodi i botten så kan gå vidare ändå.

2. Irland/Sarah McTernan: 22

Betyg: 2/5

Omdöme: Harmlös sliskig retropop med milkshakes och diner-estestik. Inte det värsta jag hört, men sångerskans klena röst och utstrålning gör detta lättglömt.

3. Moldavien/Anna Odobescu: Stay

Betyg: 2/5

Omdöme: Standardballad med duktig sångerska och en sandartist (!) i bakgrunden. Inte dåligt, men vi har hört det tusen gånger förut.

4. Schweiz/Luca Hänni: She Got Me

Betyg: 4/5

Omdöme: Årets bästa Fuego-kopia med samma svenska koreografer som gjorde Elenis succénummer förra året. Och det är riktigt snyggt och även om låten har en lökig text så är den riktigt effektiv. Den svaga länken är tvålfagre Luca som hade behövt övertyga mer i både dans och sång.

5. Lettland/Carousel: That Night

Betyg: 2/5

Omdöme: Någon sorts lättviktig och tjatig folkpop med en sångerska med uttalsproblem. Inget att uppröras över, men också helt meningslöst.

6. Rumänien/Ester Peony: On a Sunday

Betyg: 1/5

Omdöme: Hopplös beatdriven pop med en sångerska med tillgjord röst. Låten bara går och går utan att komma någonstans. Definitivt inte till final.

7. Danmark/Leonora: Love Is Forever

Betyg: 1/5

Omdöme: En sprallig liten popbagatell som jag trodde mer på när den vann Danmarks uttagning än vad jag gör nu. För de sitter på en gigantisk stol på scen och det känns som en dåligt barnprogram. Nej tack.

8. Sverige/John Lundvik: Too Late for Love

Betyg: 5/5

Omdöme: Denna underbara låt ligger tvåa på bettinglistorna och kan mycket väl vinna allting. Dessutom har de lyxat till numret med guldskimmer och The Mamas klädda i skimrande outfits. Detta skriker lyx och topp 3 i finalen. Minst.

9. Österrike/Pænda: Limits

Betyg: 2/5

Omdöme: En ganska snygg electroballad sjungs tyvärr sönder av ett evigt ylande i refrängen. Synd.

10. Kroatien/Roko Blažević: The Dream

Betyg: 2/5

Omdöme: Oj, detta är så mycket Eurovision. En överdramatisk pampig ballad, en hyfsat sursjungande snubbe – och avklädda manliga dansare iklädda guldvingar. Dessutom står Roko där med egna guldvingar. Allt är smått homoerotiskt – och kristet. Härlig kombo.

11. Malta/Michela Pace: Chameleon

Betyg: 3/5

Omdöme: Ytterligare en halvt Fuego-inspirerad poplåt med en mer ungdomlig framtoning med starka färger och en cool sångerska. Detta har seglat uppåt på bettinglistorna och kommer säkert kunna nå topp 15 i finalen.

12. Litauen/Jurijus: Run with the Lions

Betyg: 2/5

Omdöme: Ett försök till en modernt producerad ballad, men tyvärr lyfter den aldrig. Inget händer på scenen och den hunkiga sångaren har inte tillräckligt med charm för att göra detta minnesvärt.

13. Ryssland/Sergej Lazarev: Scream

Betyg: 2/5

Omdöme: Sergej och Ryssland kommer att gå bra för att det är Sergej och Ryssland, inte för att den daterade och skrikiga ballad är särskilt bra. Dock är numret påkostat och snyggt med Sergej-kloner som rör sig i regnet. Så detta kommer hamna topp 5 minst i finalen. Hoppas bara inte den vinner.

14. Albanien/Jonida Maliqi: Ktheju tokës

Betyg: 4/5

Omdöme: Äntligen lite balkanpop! Snygg beatdriven låt som har en pampig dramatisk inramning på scenen och en uttrycksfull sångerska. Lätt till final.

15. Norge/KEiiNO: Spirit in the Sky

Betyg: 0/5

Omdöme: Ett av mina hatbidrag i år. Det är en riktigt bra poplåt i grunden med en grym refräng, men det bredbenta bröliga jojkandet, som är mil i från Jon Henriks, förstör hela låten. Allt känns pinsamt mossigt. Synd på bra låt.

 16. Nederländerna/Duncan Laurence: Arcade

Betyg: 5/5

Omdöme: Årets storfavorit som alla tror kommer att vinna. Och ja, det gör den troligtvis. Detta är en supermodern och snygg ballad med en grym sångare som lyckas få denna låt att kännas både unik och som en Spotify-hit på en och samma gång. Denna blir absolut livsfarlig på lördag.

17. Nordmakedonien/Tamara Todevska: Proud

Betyg: 3/5

Omdöme: En klassisk men tjusig ballad med en imponerande sångerska som bygger upp låten snyggt på scenen. Inte det mest kittlande jag hört, men kommer funka.

18. Azerbajdzjan/Chingiz: Truth

Betyg: 3/5

Omdöme: En av årets bästa poplåtar med en hunkig och duktig sångare gör detta till en topp 10-kandidat i finalen. Scenshowen med robotar är en rolig, om än oändligt töntig, gimmick.

 

 

 

Andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2019 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel