Tips & betyg

Eurovision semi 2: Super-Dami, krigspop & naken varg

Den första semifinalen bjöd på en sedvanlig berg- och dalbana av mer eller mindre bra bidrag. I slutänden gick mina favoriter vidare och jag tippade åtta av tio rätt. Inte dåligt! Dessutom var showen så välgjord och välskriven som jag hade hoppats, och Petra Mede och Måns Zelmerlöw var superproffsiga som programledare.

Den andra semifinalen är betydligt bättre än den första. Här samlas flera av mina favoriter. Australien följer upp förra årets bästa tävlingsbidrag i min mening med ett minst lika starkt. The X Factor Australia-vinnaren Dami Im har en grym röst och en grym ballad som borde slåss som slutsegern. En annan personlig favorit är Bulgariens Poli Genova som kommer med årets härligaste poplåt och självlysande ben. Jag hoppas den blir farlig! Dessutom spås Lettland, Israel och Ukraina bli farliga i finalen. Så se framemot en bra semifinal!

Donny känns som en förlorad medlem av Vengaboys, men låten är habil pop som i sammanhanget känns hyfsat radiovänlig.

Så hur ser reglerna ut i år? Inför årets tävling meddelade EBU att en ändring hade gjorts i programmets röstningssystem. Sedan finalen år 2009 har EBU använt modellen med att varje land har 50 procent juryröstning och 50 procent tittarröstning vars resultat sedan kombineras för att få ut ett slutresultat. Till det här året slopas själva kombineringsdelen och varje lands jurygrupp respektive tittare kommer i stället att vardera dela ut 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Detta innebär att dubbelt så mycket poäng kommer att delas ut till bidragen i semifinalerna och finalen, exempelvis att det kommer delas ut 86 stycken 12-poängare i finalen jämfört med tidigare uppställning då endast 43 stycken skulle ha delats ut. Fortfarande är det de 10 länderna som fått högst totalpoäng i respektive semifinal som går vidare till finalen.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Lettland, Polen, Israel, Vitryssland, Serbien, Litauen, Australien, Bulgarien, Ukraina, Belgien.

1. Lettland/Justs: Heartbeat

Betyg: 5/5

Lettland gjorde debut i Eurovision Song Contest år 2000 och två år senare fick landet sin första seger, genom Marie N:s I Wanna.

Omdöme: Min favorit från förra året, Aminata, har skrivit den här electropoppärlan som får en rockig karaktär av Justs murriga röst. Det låter supermodernt och borde lätt gå till final.

2. Polen/Michal Szpak: Color of your life

Betyg: 1/5

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats. Sedan dess har det gått ganska dåligt.

Omdöme: Polen skickar en 90-talsdoftande midtempoballad med en töntig långhårig sångare. Så boring.

3. Schweiz/Rykka: The last of our kind

Betyg: 2/5

Schweiz var värdland för den första upplagan av Eurovision Song Contest i Lugano, vilken de också vann med Lys Assias låt Refrain. Deras andra vinst kom 1988 med kanadensiska Céline Dion och Ne partez pas sans moi.

Omdöme: Rykka är lite småcool och låten försöker vara Sia-originell, men det känns ganska platt och intetsägande.

4. Israel/Hovi Star: Made of stars

Betyg: 4/5

Israel har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva.

Omdöme: Älskar kaxiga Hovi Star och hans ballad är klassiskt Eurovision-snygg som stegrar mot taket.

5. Vitryssland/Ivan: Help you fly

Betyg: 1/5

Vitryssland debuterade 2004, samma år som systemet med semifinal infördes och fler länder än tidigare kunde delta.

Omdöme: Jaha, han är naken bland vargar. Låten är gammelelectropop som inte är helt oäven i refrängerna, men det låder så fruktansvärt daterat.

6. Serbien/Sanja Vučič ZAA: Goodbye

Betyg: 2/5

Serbien debuterade 2007 och vann sitt första år med Marina Šerifović och Molitva. Landet har dock innan tävlat som en del av Jugoslavien (1961-1992) och som Serbien-Montenegro (2004-2005).

Omdöme: Förstår inte riktigt storheten med denna baktunga dramatiska låt, men till final lär den absolut gå.

7. Irland/Nicky Byrne: Sunlight

Betyg: 2/5

Irland deltog första gången 1965 och är det land som vunnit flest gånger; 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996. På 2000-talet har dock framgångarna uteblivit.

Omdöme: Westlifes sämst sjungande medlem försöker leka Bryan Adams. Det låter mest illa och bara hans gamla fans kan rädda honom.

8. Makedonien/Kaliopi: Dona

Betyg: 1/5

Makedonien deltog första gången 1998 och landets hittills bästa placering uppnådde de 2006 då Elena Risteska slutade på tolfteplats i Aten.

Omdöme: Hej och hå, här är det drama utan att något riktigt händer. Snorgammal rock men skön sångerska.

9. Litauen/Donny Montell: I've been waiting for this night

Betyg: 3/5

Litauens bästa placering är en sjätte plats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006.

Omdöme: Donny känns som en förlorad medlem av Vengaboys, men låten är habil pop som i sammanhanget känns hyfsat radiovänlig.

10. Australien/Dami Im: Sound of silence

Betyg: 5/5

Australien debuterade i tävlingen förra året efter en specialinbjudan. De gjorde succé med en femteplats för Guy Sebastian.

Omdöme: Åh, har älskat Dami Im religiöst sedan hon vann The X Factor Australia. Hon har en supertjusig ballad, startfältets modernaste, och sjunger bäst i hela tävlingen. Vinnarfeeling!

11. Slovenien/Manuella: Blue and red

Betyg: 2/5

Sloveniens bästa resultat i tävlingen är två sjundeplatser; 1995 och 2001. Efter att semifinalen infördes 2004 har landet kvalificerat sig till final endast tre gånger.

Omdöme: Lite härligt att höra Carrie Underwood-country i Eurovision, men den fåniga texten gör att det mest känns som plastcountry.

12. Bulgarien/Poli Genova: If love was a crime

Betyg: 5/5

Bulgarien har sedan de kom med i ESC bara lyckats kvalificera sig till final en enda gång, år 2007, och fick då sin hittills bästa placering, en femteplats.

Omdöme: Åh, älskar detta! Årets härligaste poplåt med en supercharmig sångerska och cool koreografi signerad Loreens koreograf. Åh, hoppas detta tar pallplats!

13. Danmark/Lighthouse X: Soldiers of love

Betyg: 2/5

Danmark har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tre gånger; 1963, 2000 och 2013.

Omdöme: Vad är det med Danmark och satsa på helt meningslös pojkbandsrock år efter år? Jätteblek poprocklåt helt utan edge.

14. Ukraina/Dzjamala: 1944

Betyg: 4/5

Ukraina vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana. Landet har aldrig missat en final, vilket gör det till ett av tävlingens mest framgångsrika länder.

Omdöme: Jag är svag för den här typen av mystisk etnopop och sångerskan har en cool Shara Nelson-aktig röst. Den krigsladdade texten har redan skapat rubriker.

15. Norge/Agnete: Icebreaker

Betyg: 2/5

Norge har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale.

Omdöme: Låten är hyfsat modern pop med Loreen-vibbar i verserna, men som tyvärr helt tappar energin i refrängerna.

16. Georgien/Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas: Midnight gold

Betyg: 0/5

Georgien debuterade 2007 och har lyckats väl på kort tid. På fem av sex försök lyckades de alltid gå till final och där placera sig bland de 15 bästa.

Omdöme: Nej tack. Dålig rock som försöker låta cool, men mest känns hopplöst tråkig.

17. Albanien/Eneda Tarifa: Fairytale

Betyg: 1/5

Albanien debuterade i musiktävlingen 2004 och har som bäst en femteplacering.

Omdöme: Trist musikallåt som inte kommer någon vart utan mest bygger upp till en helt obefintlig refräng.

18. Belgien/Laura Tesoro: What's the pressure

Betyg: 1/5

Belgien är ett av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie.

Omdöme: Belgien har snott basslingan från Sax, men det gör inte låten modern, utan detta är mest ett såsigt retronummer.

Andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2016 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel