Tips & betyg

Eurovision semi 2: Makedoniens Nina Persson vs rumänsk hiphop-joddling vs bulgarisk etnoballad

Tre saker blev tydliga efter den första semifinalen: Sverige är världsbäst på att anordna Eurovision, Portugal har seglat upp till en vinnarkandidat och Sverige kommer inte ha något med segern att göra.

Ikväll är startfältet mer brokigt – men sämre. Allt från en duett mellan en och samma person till joddlings-hiphop. Ja, ni fattar.

På det stora hela blev det som jag hade tippat. 8 av 10 rätt fick jag – trodde mer på Georgien och Finland än på Polen och Cypern. Förutom Finland kom alla mina stora favoriter vidare. Belgiens snygga låt höll på att förtvina i livrädda Blanches händer, men det värmde hjärtat att se hur glad hon blev av att gå vidare. I finalen får hon dock svårt.

Sverige och Robin Bengtsson gjorde det de skulle, men den mekaniska showen var så stel att den knappast kommer att ha med toppstriden att göra. Men topp 10 bör den nå. I stället var det Portugal och charmiga Salvador Sobral som charmade hela Europa med sin vackra och klassiska ballad som säkert fick många att påminnas om att det var bättre förr. Jag tror han på allvar kan utmana Italien i finalen.

Ikväll är startfältet mer brokigt – men sämre. Allt från en duett mellan en och samma person till joddlings-hiphop. Ja, ni fattar. Makedonien, Bulgarien, Estland och Israel känns som de piggaste bidragen, men allt kan hända.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Serbien, Österrike, Makedonien, Rumänien, Danmark, Norge, Schweiz, Bulgarien, Estland, Israel.

1. Serbien/Tijana Bogićević: In Too Deep

Betyg: 3/5

Serbien debuterade 2007 och vann sitt första år med Marina Šerifović och Molitva. Landet har dock innan tävlat som en del av Jugoslavien (1961-1992) och som Serbien-Montenegro (2004-2005).

Omdöme: Jag är svag för den här sortens slagkraftig etnopop – och den har en stark refräng och en synnerligen energisk dansare. Jag hade dock önskat mer tyngd i musikproduktionen och ännu mer drama. Topp 15 i finalen.

2. Österrike/Nathan Trent: Running On Air

Betyg: 2/5

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen två gånger: 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie och 2014 med Conchita Wursts Rise Like a Phoenix.

Omdöme: Nathan försöker låta som Shawn Mendes och det räcker för att han ska stå ut i ett pianotungt startfält. Det gör dock inte låten särskilt rolig. Det är för tråktralligt för min smak – även om showen, med en står silvermåne på scenen, känns påkostad.

3. Makedonien/Jana Burčeska: Dance Alone

Betyg: 3/5

Makedonien deltog första gången 1998 och landets hittills bästa placering uppnådde de 2006 då Elena Risteska slutade på tolfteplats i Aten.

Omdöme: Det här låter som The Cardigans på något märkligt sätt. Tror det är verserna som påminner om Erase/Rewind. Det är en av få direkta upptempolåtar i år och refrängen sitter direkt. Det kommer att ta den långt – även om jag hade önskat mig en starkare produktion.

4. Malta/Claudia Faniello: Breathlessly

Betyg: 1/5

Malta har deltagit sedan 1971 och trots att landet än så länge aldrig har vunnit tävlingen har det varit nära att göra det flera gånger.

Omdöme: De här präktiga pianoballaderna tar verkligen ut varandra i år. Den här sticker inte ut på något sätt trots en kompetent sångerska. Superboring.

5. Rumänien/Ilinca ft. Alex Florea: Yodel It!

Betyg: 0/5

Sedan 2002 – med undantag för förra året då de hamnsate i strul med EBU – har de medverkat varje år och är ett av de länder som sedan semifinalens införande 2004 varit i final varje år.

Omdöme: Hiphop och joddling  är en kombination som aldrig borde ha uppfunnits. Det här är olidligt – inte på ett roligt Eurovision-sätt – utan ge-mig-tillbaka-de-här-tre-minuterna-från-mitt-liv-olidligt.

6. Nederländerna/OG3NE: Lights and Shadows

Betyg: 1/5

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna.

Omdöme: Vad spelar vacker stämsång för roll när låten är skit? Det här har noll personlighet, noll udd och noll poäng. Det låter som The Real Group med en taskig poplåt.

7. Ungern/Joci Pápai: Origo

Betyg: 2/5

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra.

Omdöme: Det här är ett av få etnobidrag i år. Det är tjatigt och småirriterande, men samtidigt finns det något i melodin och i den moderna produktionen som jag ändå gillar.

8. Danmark/Anja: Where I Am

Betyg: 3/5

Danmark har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tre gånger; 1963, 2000 och 2013.

Omdöme: Dansk-australiensiska Anja Nissen vann The Voice Australia för några år sedan. Och hon har en grym popröst som döljer det faktum att låten är generisk pop. Låten känns för soft för att verkligen utmana – som något som hade hamnat femma i en svensk deltävling.

9. Irland/Brendan Murray: Dying to Try

Betyg: 2/5

Irland deltog första gången 1965 och är det land som vunnit flest gånger; 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996. På 2000-talet har dock framgångarna uteblivit.

Omdöme: Irland satsar återigen på trist singer-songwriter-pop med en sångare vars ton låter som någon som har fastnat i målbrottet. En gigantisk ballong på scenen hjälper inte.

10. San Marino/Valentina Monetta and Jimmie Wilson: Spirit of the Night

Betyg: 0/5

San Marino debuterade i musiktävlingen 2008 och har till och med 2016 deltagit sju gånger. Landet har på sina sju försök lyckats kvalificera sig till finalen en gång.

Omdöme: Valentina borde få ett pris för att hon år efter år försöker slå sig in i finalen. Men hon har alltid så hopplöst daterade bidrag. I år är det någon sorts hopplös 70-talsdiscorökare som ingen kommer att rösta på.

11. Kroatien/Jacques Houdek: My Friend

Betyg: 1/5

Kroatien debuterade som självständig stat 1993. Landets bästa resultat är två fjärdeplatser från år 1996 och 1999.

Omdöme: Haha, det här låter som ett försök till amerikansk 90-talsr’n’b blandat med opera och Disneysmör. Det är fascinerande dåligt, men kittlande Dr Jekyll & Mr Hyde-dramatiskt.

12. Norge/JOWST: Grab The Moment

Betyg: 2/5

Norge har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale.

Omdöme: En norsk dj som skrev låten som ett exempel på hur man skriver en hit. Visst låter det hyfsat up to date, ,men det är alldeles för svagt låtbygge för att verkligen kunna stå ut i den här konkurrensen.

13. Schweiz/Timebelle: Apollo

Betyg: 2/5

Schweiz var värdland för den första upplagan av Eurovision Song Contest i Lugano, vilken de också vann med Lys Assias låt Refrain. Deras andra vinst kom 1988 med kanadensiska Céline Dion och Ne partez pas sans moi.

Omdöme: Det är en riktig låt, som låter hyfsat modern, men den känns ändå otroligt personlighetslös och förutsägbar. Och vad snubbarna gör där vet jag inte. Den lär nog hamna topp 15 i finalen.

14. Vitryssland/Naviband: Story of My Life

Betyg: 1/5

Vitryssland debuterade 2004, samma år som systemet med semifinal infördes och fler länder än tidigare kunde delta.

Omdöme: Gud vad kul, vitrysk folkrock! Förvisso en skönsjungande duo, men det här rullar bara runt som en boll i en tvättmaskin.

15. Bulgarien/Kristian Kostov: Beautiful Mess

Betyg: 4/5

Bulgarien har sedan de kom med i ESC bara lyckats kvalificera sig till final två gånger, år 2007 och 2016, och fick förra året sin bästa placering, en fjärdeplats.

Omdöme: Poli Genovas välförtjänta fjärdeplacering förra året verkar ha gett Bulgarien en ny förståelse för att moderna poplåtar är vad de ska satsa på. Årets bidrag är en snygg popballad som skiljer sig från resten med sin J-popsnygga sångare och moderna produktion. Dessutom med koreografi av svenska Sacha-Jean Baptiste. Blir nog topp 10 i år igen.

16. Litauen/Fusedmarc: Rain Of Revolution

Betyg: 0/5

Litauens bästa placering är en sjätte plats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006.

Omdöme: Jag vet inte vad det här försöker vara, men det är inget vidare. Det är en hemsk produktion med ett antiklimax till refräng. Fullständigt värdelöst.

17. Estland/Koit Toome & Laura: Verona

Betyg: 3/5

2001 vann Estland tack vare Tanel Padar och Dave Benton och deras låt Everybody. Det var första gången någon av de tidigare kommuniststaterna vann festivalen.

Omdöme: Den här låten kommer att bli farlig. En dramatisk poplåt som gör det mest av sin duo. Låten känns hyfsat unik i årets startfält och den moderna produktionen väger upp den sliskiga schlagermelodin.

18. Israel/IMRI: I Feel Alive

Betyg: 3/5

Israel har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva.

Omdöme: Israel brukar hålla en hyfsad nivå i tävlingen – så även i år. Det är ett av årets mest dansvänliga bidrag och kommer därför sticka ut. Imre, som har körat bakom Israel de senaste två åren, är snygg och låter bra. Refrängen är dock lite för svag för topplacering.

Andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2017 sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel