Tips & betyg

Eurovision semi 1: Svenska dressmen vs montenegrinsk piskfläta vs tusen ballader

Äntligen dags för Eurovision! Åh, vad jag älskar den här tävlingen! Jag tror inte årets tävling kan leva upp till den fantastiska produktion som Sverige bjöd på förra året, men Eurovision handlar inte om bara om en bra show – en dålig show kan också vara kul.

Även om Sveriges bidrag är trist så är det en bra poplåt, en duktig artist och ett snyggt nummer.

I år inleder Sveriges Robin Bengtsson hela tävlingen i den här semifinalen. Jag är inte särskilt förtjust i bidraget. Det är fruktansvärt generiskt och personlighetslöst. Men i ett år fullt av miljoner såsiga pianoballader (14 av 18 bidrag ikväll är ballader) har den ändå en jättechans att placera sig bra. För även om bidraget är trist så är det en bra poplåt, en duktig artist och ett snyggt nummer. Och det är betydligt mer än vad många andra länder har…

Så det kan mycket väl bli topp 5 i finalen. Men det är en tuffare semi ikväll än den andra semin på torsdag. Många av mina favoriter i år dyker upp här: Belgien, Australien, Finland och Portugal till exempel. Framför allt hoppas jag på Belgien, som har den bästa låten, men som tyvärr har gjort ett fruktansvärt blekt intryck på scenen.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Sverige, Georgien, Australien, Belgien, Finland, Azerbajdzjan, Portugal, Grekland, Armenien, Moldavien.

1. Sverige/Robin Bengtsson: I Can't Go On

Betyg: 4/5

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andraplacering och sex tredjeplaceringar.

Omdöme: Jag tycker ju att detta är ett snortråkigt bidrag att skicka. Visst är det en habil poplåt, en bra sångare och ett snyggt nummer. Det kommer att bli topp 5 troligtvis. Men var är vår innovation? Det känns bara så förväntat. Nano eller Loreen hade pushat tävlingen framåt – även om de inte hade vunnit.

2. Georgien/Tamara Gachechiladze_ Keep The Faith

Betyg: 2/5

Georgien debuterade 2007 och har lyckats väl på kort tid. De lyckas nästan alltid kvalificera sig till finalen och har en niondeplats som bästa placering.

Omdöme: Den första av jävligt många präktiga pianoballader med duktiga sångerskor. Den här försöker vara dramatisk, men allt faller ganska platt.

3. Australien/Isaiah: Don't Come Easy

Betyg: 4/5

Australien debuterade i tävlingen 2015 efter en specialinbjudan. De gjorde succé med en femteplats för Guy Sebastian och följde upp den med en andraplats förra året med Dami Im.

Omdöme: Australien är en class act. Alla deras bidrag är snygga och moderna poplåtar med grymma artister. Isaiah vann The X Factor Australia förra året och han har en fantastisk röst. Låten är måhända lite väl mycket en Sam Smith-kopia – och den riskerar att drunkna i årets pianoballadflod – men den är årets snyggaste popballad.

4. Albanien/Lindita: World

Betyg: 1/5

Albanien debuterade i musiktävlingen 2004 och har som bäst en femteplacering.

Omdöme: En av tusen dramatiska pianoballader i år och definitivt en av de mest anonyma. Ser inte hur detta skulle ha någon chans alls.

5. Belgien/Blanche: City Lights

Betyg: 5/5

Belgien är ett av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie.

Omdöme: Årets tveklöst bästa låt –  den känns som något Birdy skulle göra. Framför allt är det Blanches mörka röst som gör låten så sexy crazy cool. Min absoluta favorit i år. I alla fall studioversionen, för på scenen känns Blanche tyvärr alldeles för blasé och rädd ut. Kan floppa totalt, tyvärr.

6. Montenegro/Slavko Kalezić: Space

Betyg: 3/5

Montenegro debuterade under egen flagg 2007. Efter att de började tävla under egen flagg har de bara lyckats ta sig vidare till finalen två gånger.

Omdöme: Alltså, jag tycker det här är lite härligt retrosvängigt med en stark refräng. Och jesus, showen är helt crazy med Slavko snurrandes sin långa fläta som en piska och dansandes lite på måfå. Det här är kitschigt Eurovision-guld.

7. Finland/Norma John: Blackbird

Betyg: 4/5

Finland vann tävlingen för första gången 2006 med Lordis bidrag Hard Rock Hallelujah. Finland har kommit sist totalt nio gånger och fått noll poäng tre gånger.

Omdöme: Finland skickar en stämningsfull ballad som för tankarna till Christine McVie. Och det är inget dåligt betyg. Det här är faktiskt riktigt classy och vackert. Tror det kan ge Finland sin bästa placering på år och dagar.

8. Azerbajdzjan/Dihaj: Skeletons

Betyg: 2/5

Azerbajdzjan har lyckats extremt väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och  2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared.

Omdöme: Azerbajdzjan är riktigt duktiga på att skicka hyggliga pophantverk år efter år. Men det börjar kännas förväntat. Även om Dihaj är cool och hon har en märklig man med hästhuvud på en stegspå scenen känns låten ganska standard. Final blir det nog vilket som.

9. Portugal/Salvador Sobral: Amar Pelos Dois

Betyg: 4/5

Portugal är det land som väntat längst på sin första seger. Deras bästa resultat uppnådde de 1996 då Lúcia Moniz sjöng landet till sjätteplats. Efter att semifinalen infördes 2004 har Portugal tagit sig till final tre gånger.

Omdöme: Portugal har aldrig skickat ett modernt bidrag – så detta år är de smarta nog att omfamna hur Eurovision lät för 50+ år sedan. Det är en oerhört vacker låt och Salvador sjunger fantastiskt. Kan ta Portugal till sin bästa placering på åratal. Enda oron är Salvadors hälsa, han missade sina två första repetitioner på grund av hjärtproblem.

10. Grekland/Demy: This is Love

Betyg: 2/5

Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången i 1974. 2005 segrade Grekland för första och hittills enda gången, med Helena Paparizou som sjöng sången My Number One.

Omdöme: Jag minns dagarna då Grekland alltid skickade snygga svängiga poplåtar. Det här är väl ett försök åt det hållet, men det här känns alldeles för anonymt även om upptempot är välkommet.

11. Polen/Kasia Moś: Flashlight

Betyg: 1/5

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats.

Omdöme: Polen har blivit farliga i tävlingen på senare år, men i år har de virrat bort sig totalt med en popballad med pratrefräng. Den har drama och en grym sångerska, men ingen refräng. Weird.

12. Moldavien/Sunstroke Project: Hey Mamma

Betyg: 3/5

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Det var också det året som de nådde sin hittills bästa placering med en sjätteplats.

Omdöme: Åh, det här tror jag kan bli riktigt farligt i finalen. Det är ett av årets mest direkta bidrag. Modern listpop med en irriterande, men så effektiv, saxslinga. Topp tio garanterat.

13. Island/Svala: Paper

Betyg: 3/5

Island har sedan de började tävla 1986 som bäst skaffat sig två andraplatser: Selma Björnsdóttir 1999 och Yohanna 2009.

Omdöme: Svala är en av Islands största artister och det här är en supermodern elektroballad med både en stark refräng och coolt sound . Ändå känns det lite för svalt för att greppa tag. Och balladkonkurrensen är stentuff.

14. Tjeckien/Martina Bárta: My Turn

Betyg: 1/5

Tjeckien kom för första gången till final förra året. Landet är därmed ett av de minst framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest.

Omdöme: Snark, vilken tråkig pianoballad som inte vill någon annanstans än ut ur andra örat. Martina har en fin ton, men det borde inte räcka.

15. Cypern/Hovig: Gravity

Betyg: 2/5

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas.

Omdöme: Ännu ett långsamt pianoballadigt elände. Den här har lite personlighet med sitt tunga sound och refrängen är inte så dum, men när hälften av årets låtar rör sig i samma tempo känns inte det här särskilt kul.

16. Armenien/Artsvik: Fly With Me

Betyg: 4/5

Armenien har bara varit med nio gånger i tävlingen innan i år, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen.

Omdöme: Armenien ska en aldrig räkna bort och jag måste säga att jag älskar den här lilla märkliga poplåten. Den blandar en snygg synthslinga med armenska rytmer på ett modernt sätt.

17. Slovenien/Omar Naber: On My Way

Betyg: 2/5

Sloveniens bästa resultat i tävlingen är två sjundeplatser; 1995 och 2001. Efter att semifinalen infördes 2004 har landet kvalificerat sig till final endast tre gånger.

Omdöme: Omar representerade Slovenien senast tävlingen var i Kiev – för 12 år sedan. Då gick han inte vidare. Det gör han nog nu med en Disney-ballad som känns småtrevlig om än lättförglömlig.

18. Lettland/Triana Park: Line

Betyg: 3/5

Lettland gjorde debut i Eurovision Song Contest år 2000 och två år senare fick landet sin första seger, genom Marie N:s I Wanna.

Omdöme: Efter fem misslyckade försök att få representera Lettland i tävlingen så lyckades bandet Triana Park äntligen och jag tycker om deras softa indiepoplåt. Den sticker ut från startfältet – på ett bra sätt.

Första semifinalen i Eurovision Song Contest 2017 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel