TVdags tippar & betygsätter

Eurovision semi 1: Israelisk #metoo-pop vs bulgarisk supergrupp vs finländska monster

Äntligen dags för Eurovision! Och vi drar i gång med den starkare semifinalen (Benjamin Ingrosso är i den andra). Här kryllar det av förhandsfavoriter. Israels Netta är den stora frontrunnern med sitt lekfulla nummer med #metoo-budskap. Men även bidragen från Bulgarien, Tjeckien, Cypern och Estland kan slåss om slutsegern. Själv hejar jag på Israel, Bulgarien, Cypern, Grekland och Finland. Men bara tio kan gå vidare!

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte):

  1. Azerbajdzjan
  2. Österrike
  3. Tjeckien
  4. Finland
  5. Grekland
  6. Cypern
  7. Litauen
  8. Bulgarien
  9. Estland
  10. Israel

1. Azerbajdzjan/Aisel: X My Heart

Azerbajdzjan har lyckats väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och  2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared.

Betyg: 3/5

Omdöme: Azerbajdzjan är riktigt duktiga på att skicka hyggliga pophantverk år efter år. Så även i år. Det är en snygg och luftig upptempolåt som får vind under vingarna med en enkel och snygg scenshow. Jag blir glad av detta!

2. Island/Ari Olafsson: Our Choice

Island har sedan de började tävla 1986 som bäst skaffat sig två andraplatser: Selma Björnsdóttir 1999 och Yohanna 2009.

Betyg: 1/5

Omdöme: Det var länge sedan Island skickade något vettigt. I år skickar man en grabb med hundvalpslook som säkert kan bli musikalkung i någon isländsk håla, men som på Eurovision-scenen känns alldeles för platt.

3. Albanien/Eugent Bushpepa: Mall

Albanien debuterade i musiktävlingen 2004 och har som bäst en femteplacering.

Betyg: 1/5

Omdöme: Det enda som är underhållande med detta bidrag är artistens namn. I övrigt är det en skrikig rocklåt som mest gör ont i öronen.

4. Belgien/Sennek: A Matter Of Time

Belgien är ett av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie.

Betyg: 2/5

Omdöme: Belgien hade förra årets bästa låt med Blanche och Citylights. Det är tydligt att man vill gå i samma indiespår i år igen. Tyvärr är låten alldeles för tråkig och även om Sennek sjunger bra saknar hon utstrålningen. Det blir totalt lättglömt.

5. Tjeckien/Mikolas Josef: Lie To Me

Tjeckien kom för första gången till final förrförra året. Landet är därmed ett av de minst framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest.

Betyg: 2/5

Omdöme: Mikolas bidrag är en av favoriterna och visst är det snyggt på scen och ett försök att göra någon sorts modern r'n'b-pop. Men det är bara så enerverande. Den där jävla saxofonen drives me nuts. Att Mikolas dessutom skadade ryggen så illa under repen att han var tvungen att ändra numret gör inte saken bättre.

6. Litauen/Ieva Zasimauskaitė: When We're Old

Litauens bästa placering är en sjätteplats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006.

Betyg: 2/5

Omdöme: Det är en söt liten kärleksballad som samtidigt är så tunn och bräcklig att den när som helst kan falla isär.

7. Israel/Netta Barzilai: Toy

Israel har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva.

Betyg: 4/5

Omdöme: Israel är storfavorit i år. Och det är inte så konstigt. I grunden är det en medryckande och omedelbar poplåt, men kryddat med en #metoo-stark text om att inte ta skit från män och en smågalen inramning gör detta så charmigt att den är svår att motstå. Samtidigt är det ett bidrag som vissa inte kommer fatta eller gilla. Jag tror dock den kommer vara i toppen.

8. Vitryssland/Alekseev: Forever

Vitryssland debuterade 2004, samma år som systemet med semifinal infördes och fler länder än tidigare kunde delta.

Betyg: 2/5

Omdöme: Nä, detta är som ett dåligt försök till modern musikallåt. Men showen är så totalt over the top med rosor och blödande ryggar att jag på något sätt ändå diggar det. Cheesy som fan – men kitschigt kul.

9. Estland/Elina Nechayeva: La Forza

2001 vann Estland tack vare Tanel Padar och Dave Benton och deras låt Everybody. Det var första gången någon av de tidigare kommuniststaterna vann festivalen.

Betyg: 2/5

Omdöme: Den här pampiga operalåten är en av förhandsfavoriterna och visst är den säkert härlig för dem som diggar opera. Det gör dock inte jag. Men den snygga showen, men bildprojektioner på klänningen är effektiv. Lär hamna topp 10.

10. Bulgarien/Equinox: Bones

Bulgarien har sedan de kom med i ESC bara lyckats kvalificera sig till final tre gånger, år 2007, 2016 och 2017, och fick förra året sin bästa placering, en andraplats.

Betyg: 4/5

Omdöme: Efter sina två bästa år i tävlingen någonsin är det ett Bulgarien med bra självförtroende. De har samlat ihop en supergrupp med bulgariska sångarna Zhana Bergendorff, Georgi Simeonov, och Vlado Mihailov, och amerikanska sångarna Johnny Manuel och Trey Campbell. Alla sjunger skitbra och det är en snygg och mäktig electroballad som sticker ut. Kan mycket väl bli en topplacering igen.

11. Makedonien/Eye Cue: Lost and Found

Makedonien deltog första gången 1998 och landets hittills bästa placering uppnådde de 2006 då Elena Risteska slutade på tolfteplats i Aten.

Betyg: 1/5

Omdöme: Det här tre låtar i en och alla suger. Det är reggaegung blandat med rockigare upptemporefräng. Varför sångerskan har på sig en rosa kavaj bak och fram på scen är också oklart.

12. Kroatien/Franka: Crazy

Kroatien debuterade som självständig stat 1993. Landets bästa resultat är två fjärdeplatser från år 1996 och 1999.

Betyg: 1/5

Omdöme: Tröttsam sömnig jazzpop som försöker låta modern, men som känns gjord på fel sida 2000-talet.

13. Österrike/César Sampson: Nobody but You

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen två gånger: 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie och 2014 med Conchita Wursts Rise Like a Phoenix.

Betyg: 3/5

Omdöme: Österrike skickar snygg soulpop med gospelfeeling. När jag hörde den första gången kändes den som en toppkandidat. Men det är något med César och den traditionella showen som känns väldigt daterat, vilket gör att den känns mer mossig än modern.

14. Grekland/Yianna Terzi: Oniro Mou

Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången i 1974. 2005 segrade Grekland för första och hittills enda gången, med Helena Paparizou som sjöng sången My Number One.

Betyg: 4/5

Omdöme: Jag älskar verkligen Greklands låt i år. En av få dramatiska etnoballader i år, som dessutom sjungs av en rutinerad sångerska. Tyvärr tas inte låtens dramatik till vara på scenen. Det händer ingenting och då går luften ur bidraget lite.

15. Finland/Saara Aalto: Monsters

Finland vann tävlingen för första gången 2006 med Lordis bidrag Hard Rock Hallelujah. Finland har kommit sist totalt nio gånger och fått noll poäng tre gånger.

Betyg: 3/5

Omdöme: Finland skickar i år The X Factor UK-tvåan Saara Aalto, som har blivit något av en superstjärna på hemmaplan. Hennes låt är en modern upptempolåt där hon får visa sina röstmuskler. Numret är avancerat och ambitiöst, men risken är att allt tar ut varandra.

 16. Armenien/Sevak Khanagyan: Qami

Armenien har bara varit med nio gånger i tävlingen innan i år, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen.

Betyg: 1/5

Omdöme: En dramatisk men på tok för skrikig låt som pumpar på med röken på scen, i ett försök att få oss att inte tänka på de sura tonerna.

17. Schweiz/Zibbz: Stones

Schweiz var värdland för den första upplagan av Eurovision Song Contest i Lugano, vilken de också vann med Lys Assias låt Refrain. Deras andra vinst kom 1988 med kanadensiska Céline Dion och Ne partez pas sans moi.

Betyg: 2/5

Omdöme: Det enda roliga med detta bidrag är att sångerskan verkar ha snott Anastacias kläder från 2002.

18. Irland/Ryan O'Shaughnessy: Together

Irland deltog första gången 1965 och är det land som vunnit flest gånger; 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996. På 2000-talet har dock framgångarna uteblivit.

Betyg: 3/5

Omdöme: Irland satsar återigen på tam singer-songwriter-pop. Ryan är dock bra och slog igenom i Britain's Got Talent för några år sedan. Den fina samkönade dansen på scenen gör också att numret sticker ut, även om det känns som en uppenbar flirt med tävlingens stora bögpublik.

19. Cypern/Eleni Foureira: Fuego

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas.

Betyg: 4/5

Omdöme: Ett av årets mest fartfyllda bidrag med en snygg eldig show på scenen och en av årets starkaste popmelodier. Elene är dessutom ett rutinerat proffs, vilket höjer bidraget till en säker finalplasts. Väl där kan den komma topp 10.

Mer Eurovision-läsning: Se vår topplista över alla vinnarlåtar i Eurovision hittills.

Första semifinalen i Eurovision Song Contest 2018 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel