TVdags tippar & betygsätter

Eurovision semi 1: Isländsk BDSM-rock vs grekisk Florence-pop vs cypriotisk Fuego-kopia

Äntligen dags för Eurovision! Och vi drar i gång med en hyfsat stark semifinal som bjuder på minst sagt allt: isländsk BDSM-rock, slovensk electroballad, grekisk Florence + The Machine-pop och så klart lite disco från San Marino. Vissa känns givna vidare, men det finns många osäkra kort.

Mest uppmärksamhet lär tveklöst Islands band Hatari få. De har en electrorockig låt med growl och en scenshow som för tankarna till bdsm och läderlekar. Även om tävlingen har sett märkliga scenshower förut så är detta något helt nytt. Jag är faktiskt positivt överraskad över att de ens får ställa sig på scenen med en låt som har budskapet att »hatet ska segra«. Men tävlingen behöver sina utropstecken. Troligtvis går de till final och hamnar runt topp 10.

I övrigt hoppas jag mest på Grekland, Cypern, Ungern och Slovenien. Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte):

  1. Cypern
  2. Slovenien
  3. Ungern
  4. Vitryssland
  5. Grekland
  6. Serbien
  7. Australien
  8. Island
  9. Tjeckien
  10. Polen

1. Cypern/Tamta: Replay

Betyg: 4/5

Omdöme: Efter förra årets succé med Fuego kör man på samma koncept igen: tempofylld låt, karismatisk erfaren sångerska och ett råsnyggt svenskkoreograferat nummer. Det är inte lika starkt låtmässigt som förra året, men kommer kunna slåss om topp 10 i finalen.

2. Montenegro/D mol: Heaven

Betyg: 1/5

Omdöme: Stentrist och präktig ballad med en töntig samling sångare som tävlar i vem som kan söva en mest.

3. Finland/Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away

Betyg: 1/5

Omdöme: Darude må ha haft sina bästa år bakom sig, hur bra de nu var, men detta hade kanske funkat någorlunda om inte sångaren hade varit så sopig. Nej, tack.

4. Polen/Tulia: Pali się

Betyg: 2/5

Omdöme: Well, detta var ju i alla fall annorlunda och ovanligt påklätt för att vara Polen. Som en blandning av rock, barnkör och folkmusik. Inte min grej, men inte sämst i år – och kommer åtminstone vara minnesvärt i ett jämntjockt startfält.

5. Slovenien/Zala Kralj & Gašper Šantl: Sebi

Betyg: 3/5

Omdöme: Jag tycker om denna söta lilla electropopvisa. Den gör inte mycket väsen av sig, vilket inte heller det valpiga paret gör på scenen, men jag tycker att det är småskönt och ett nice avbrott bland alla skrikiga bidrag.

6. Tjeckien/Lake Malawi: Friend of a Friend

Betyg: 2/5

Omdöme: Inte helt dum electropop på pappret, men en lite för svag insats på scenen gör att det känns lite väl mellanmjölkigt. Borde dock ta sig vidare ändå.

7. Ungern/Joci Pápai: Az én apám

Betyg: 3/5

Omdöme: Jag gillade Jocis bidrag för några år sedan. Han sjunger med känsla och denna folkinspirerade ballad är minst lika bra som hans tidigare bidrag. Tror detta går vidare, även om jag hade velat se mer hända på scenen.

8. Vitryssland/ZENA: Like It

Betyg: 3/5

Omdöme: Första tecknet på Fuego-effekten. En trallig dansvänlig låt med bra refräng och smårolig scenshow. Lite lökigt, men låten har en av de starkare refrängerna av årets alla Fuego-kopior. Borde ta sig vidare lätt.

9. Serbien/Nevena Božović: Kruna

Betyg: 3/5

Omdöme: En lågmäld och nervig gitarrballad som växer med orkanstyrka i refrängen tack vare en duktig modellsnygg sångerska. Den är inte riktigt min grej, men kommer gå riktigt bra. Om den hade haft en mer avancerad scenshow hade den kunnat bli ett hot om topp 5.

10. Belgien/Eliot: Wake Up

Betyg: 3/5

Omdöme: Jag gillar Belgiens satsning på lite mer annorlunda popbidrag på senare år. Denna electroballad är snygg, men åh vad jag önskar att den hade haft det moderna oumph den så hade behövt på scen. Tyvärr är det i stället en märklig blandning av fula t-shirts och stora trummor.

11. Georgien/Oto Nemsadze: Sul tsin iare

Betyg: 0/5

Omdöme: En oerhört rockgapig ballad med en sorts manlig enerverande operakör. Hatar detta. Men det kan mycket väl gå vidare bara för att det sticker ut.

12. Australien/Kate Miller-Heidke: Zero Gravity

Betyg: 1/5

Omdöme: Australien har blivit ett av mina favoritländer då de har skickat snygga popbidrag med bra sångare sedan de joinade tävlingen. I år, då de lät publiken rösta fram vinnaren för första gången, vann detta hemska operaspektakel. Hatar låten, men den spektakulära scenshowen kommer göra denna livsfarlig i en final.

13. Island/Hatari: Hatrið mun sigra

Betyg: 5/5

Omdöme: Detta kommer dela Europa som fan och just därför älskar jag det. Denna hårda skrikrockelectro med bdsm-inslag kommer få publiken att sätta chipsen i halsen, men under all provokation finns någon sorts melodi som gör detta till en kraft att räkna med. Vinner gör den inte, men den kommer gå långt.

14. Estland/Victor Crone: Storm

Betyg: 2/5

Omdöme: Svenske Victor som var med i Melodifestivalen 2015 med Behrang Miri ställer nu upp för Estland med ett av startfältets mest moderna poplåtar. Dock är han ingen vidare sångare, och scenshowen lyckas inte lyfta låten, så detta kan få det svårt att gå vidare.

15. Portugal/Conan Osíris: Telemóveis

Betyg: 3/5

Omdöme: Det är kul att Portugal vågar ta ut svängarna med detta triphoppiga småqueera bidrag där sångaren ser ut som en pyssling på scenen. Jag vill älska detta, men låten är obefintlig, men ger extra poäng för modet.

 16. Grekland/Katerine Duska: Better Love

Betyg: 5/5

Omdöme: Årets bästa bidrag i min bok. En råsnygg Florence + The Machine-poplåt med en grym sångerska. Dessutom en snygg sceninramning med fransk Marie Antoinette-touch. Om inte detta går vidare ger jag upp.

17. San Marino/Serhat: Say Na Na Na

Betyg: 2/5

Omdöme: Serhat är tillbaka! San Marino envisas med att skicka samma smaklösa bidrag varje år och jag älskar det. Denna gång är det disco med en hyfsat bra refräng och självlysande megafoner på scenen. Ja, why not?

Första semifinalen i Eurovision Song Contest 2019 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel