Tips & betyg

Eurovision semi 1: Divaskrik, gubbdisko & rysk Måns

Äntligen är det dags för Eurovision Song Contest och i år är vi i Stockholm! Yay! Det betyder förhoppningsvis att vi får en lika superproffsig show som 2013 då Petra Mede kickade rumpa. Nu får hon sällskap av allas vår hero Måns Zelmerlöw som programledare och manuset står bland annat esset Edward af Sillén för. Det borde betyda en supershow! Det kan behövas då själva bidragen, i sann Eurovision-anda, är lite sisådär… Men i den här semifinalen är årets storfavorit Ryssland med – och han har inspirerats friskt av Måns show från förra året men har en betydligt mossigare låt (och då var jag inte ens ett större fan av Heroes…). Även Armenien och Malta har två bidrag i denna semifinal som jag tror kan bli farliga i finalen.

Tänk typ San Marinos motsvarighet till Barry White i småporrig 70-talsdisko… Men kanske tycker hipsters detta är så dåligt att det blir bra?

Så hur ser reglerna ut i år? Inför årets tävling meddelade EBU att en ändring hade gjorts i programmets röstningssystem. Sedan finalen år 2009 har EBU använt modellen med att varje land har 50 procent juryröstning och 50 procent tittarröstning vars resultat sedan kombineras för att få ut ett slutresultat. Till det här året slopas själva kombineringsdelen och varje lands jurygrupp respektive tittare kommer i stället att vardera dela ut 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Detta innebär att dubbelt så mycket poäng kommer att delas ut till bidragen i semifinalerna och finalen, exempelvis att det kommer delas ut 86 stycken 12-poängare i finalen jämfört med tidigare uppställning då endast 43 stycken skulle ha delats ut. Fortfarande är det de 10 länderna som fått högst totalpoäng i respektive semifinal som går vidare till finalen.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Moldavien, Ungern, Kroatien, Nederländerna, Armenien, Ryssland, Tjeckien, Estland, Cypern, Malta.

1. Finland/Sandhja: Sing it away

Betyg: 2/5

Finland vann tävlingen för första gången 2006 med Lordis bidrag Hard Rock Hallelujah. Finland har kommit sist totalt nio gånger och fått noll poäng tre gånger.

Omdöme: För Finland är detta hyfsat catchy. Lite tantdisko med rivig sångerska. Men det låter så daterat, som att det kom 20 år för sent.

2. Grekland/Argo: Utopian land

Betyg: 1/5

Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången i 1974. 2005 segrade Grekland för första och hittills enda gången, med Helena Paparizou som sjöng sången My Number One

Omdöme: Åh, Grekland var ju så pålitligt poppiga för några år sedan. Nu är det tondöv hippiefolkmusik som gäller. Fruktansvärt och chanslöst.

3. Moldavien/Lidia Isac: Falling stars

Betyg: 3/5

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Det var också det året som de nådde sin hittills bästa placering med en sjätteplats.

Omdöme: Hyfsat modern danslåt med en smittande refräng. En av få riktiga upptempo-låtar i år. Men med en anonym sångerska  känns som att jag har hört låten hundra gånger förut.

4. Ungern/Freddie: Pioneer

Betyg: 3/5

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra.

Omdöme: Cool och hunkig sångare möter en dramatisk midtempoballad. Det låter småfarligt, men blir lite väl rossligt och murrigt ibland. Till final går det vilket som.

5. Kroatien/Nina Kraljić: Lighthouse

Betyg: 5/5

Kroatien debuterade som självständig stat 1993. Landets bästa resultat är två fjärdeplatser från år 1996 och 1999.

Omdöme: Jag älskar den här låten! En modern balkanballad med en grym sångerska. Kanske kommer vissa hata hennes klänning, själv älskar jag den!

6. Nederländerna/Douwe Bob: Slow down

Betyg: 3/5

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna.

Omdöme: Kul med lite lättcountry som bryter av och helt dåligt är det inte. Det är en mysig låt med en hunkig artist. Men någon ny The Common Linnets är det verkligen inte.

7. Armenien/Iveta Mukutjian: Lovewave

Betyg: 3/5

Armenien har bara varit med nio gånger i tävlingen innan i år, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen.

Omdöme: Här får vi lite new age-dramatik med småskrikig primadonna. Det är lite melodilöst men samtidigt lite härligt Eurovision-tacky som kommer hamna topp 10 i finalen.

8. San Marino/Serhat: I didn't know

Betyg: 0/5

San Marino debuterade 2008 och har till och med 2013 deltagit fyra gånger utan att ta sig till final, men dit kom de 2014.

Omdöme: Haha, det här är så jävla dåligt och fånigt, tänk typ San Marinos motsvarighet till Barry White i småporrig 70-talsdisko. Men kanske tycker hipsters detta är så dåligt att det blir bra?

9. Ryssland/Sergey Lazarev: You are the only one

Betyg: 2/5

Ryssland gjorde debut i Eurovision Song Contest 1994 och placerar sig ofta topp tio. Hittills har det blivit en vinst, 2008 med Dima Bilan och låten Believe.

Omdöme: Storfavoriten är superproffsig och har en dramatisk men daterad poplåt – som en dålig musikallåt. Men den kommer bli livsfarlig för den snodda Måns-showen är sjukt effektiv.

10. Tjeckien/Gabriela Gunčíková: I stand

Betyg: 3/5

Tjeckien har aldrig kommit till final och bästa placeringen kom 2008 då de kom näst sist. Därmed är de det minst framgångsrika landet i Eurovision Song Contest

Omdöme: Äntligen kommer stackars Tjeckien gå till final! För det här är en riktigt snygg ballad med en refräng som fastnar i skallen.

11. Cypern/Minus one: Alter ego

Betyg: 3/5

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas.

Omdöme: Well, cypriotisk poprock är inte så pjåkigt. Det är i alla fall en refräng i högt tempo som sätter sig. Kan funka ett år med få rockinslag.

12. Österrike/Zoë: Loin d'ici

Betyg: 3/5

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen två gånger: 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie och 2014 med Conchita Wursts Rise Like a Phoenix.

Omdöme: Åh, detta påminner lite som den franska popartisten Alizée, det vill säga söt pop på franska som kommer att stå ut i startfältet. Frågan är om den står ut på gott eller ont.

13. Estland/Jüri Pootsmann: Play

Betyg: 2/5

Estland har haft många topp tio-placeringar sedan de började delta i tävlingen 1993 och 2001 vann de med Tanel Padar och Dave Benton och deras låt Everybody.

Omdöme: Jüri har en mööörk och spännande röst som gör denna ganska bleka retrolåt lite  spännande. Han känns som en estnisk John Newman, och i detta startfält borde det räcka.

14. Azerbajdzjan/Samra: Miracle

Betyg: 1/5

Azerbajdzjan har lyckats extremt väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och  2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared.

Omdöme: Få länder har varit så konsekvent kvalitetspoppiga som Azerbajdzjan. I år är ingen skillnad, det är en radiohit. Dock har Samra sjungit så falskt att klockorna har spruckit.

15. Montenegro/Highway: The real thing

Betyg: 0/5

Montenegro debuterade under egen flagg 2007. Efter att de började tävla under egen flagg har de bara lyckats ta sig vidare till finalen 2014.

Omdöme: Nä, plastig hårdrock från Montenegro är inte min grej. Det låter bara som bröligt garageband. Hejdå.

16. Island/Gréta Salóme: Hear them calling

Betyg: 1/5

Island har sedan de började tävla 1986 som bäst skaffat sig två andraplatser: Selma Björnsdóttir 1999 och Yohanna 2009.

Omdöme: Island får till det ibland, men i år känns det mest som något sorts misslyckat folkligt musikalnummer med Loreen-vibbar med en ganska boring sångerska.

17. Bosnien & Hercegovina/Dalal & Dean feat. Ana Rucner & Jala: Ljubav je

Betyg: 2/5

Bosnien och Hercegovina gjorde sin debut 1993 och bästa resultatet hittills nådde de 2006 då de kom på tredje plats med bidraget Lejla som framfördes av gruppen Hari Mata Hari.

Omdöme: Bosnien kör på lite härlig balkanballad i verserna, men sedan kommer den hemska softrockiga refrängen och då tappar jag intresset.

18. Malta/Ira Losco: Walk on water

Betyg: 4/5

Malta har deltagit sedan 1971 och trots att landet än så länge aldrig har vunnit tävlingen har det varit nära att göra det flera gånger.

Omdöme: Molly Pettersson Hammar har varit med och skrivit den här låten. Det är med andra ord hittig retropop med en riktigt rutinerad sångerska. Det är snyggt och svängigt. Topp 10-material i finalen.

Första semifinalen i Eurovision Song Contest 2016 sänds i SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel