TVdags tips & betyg

Eurovision-final: Svenska dressmen vs italiensk gorilla vs portugisisk retroballad

Då är det dags för finalen efter två väldigt lååånga semifinaler. Nä, det är inget vidare starkt Eurovision-år, men det ska nog Robin Bengtsson vara glad för. För Jesus vad stel hans show är. Visst är det en hygglig poplåt och en proffsig show, vilket kommer räcka till topp 10 minst, men i semifinalen kändes det som att det var en skyltdocka som rullade fram och tillbaka på rullbandet. Nä, nästa år måste vi skicka något roligare.

Sverige kommer inte ha med segern att göra. Den tror jag bara tre länder fajtas om: Italien, Portugal och Bulgarien. Italien är solklar favorit och det är ett fruktansvärt effektivt och härligt bidrag. Men! Portugal rider en massiv medvind sedan semifinalen. Många värms av den genuina och vackra balladen som får många att nostalgiskt minnas hur tävlingsbidragen lät för 50 år sedan. Dessutom är Salvador Sobral en stor personlighet.

Den tredje utmanaren är Bulgarien som med en blivande superstjärna i blott 17-årige Kristian Kostov, en popballad som andas både Eurovision och Spotify samt en apsnygg scenshow känns som årets mest moderna bidrag. Jag skulle nog bli gladast om han vinner för jag tycker han är så grym.

Finns det några utmanare? Tror inte det. Tror Rumäniens joddlingshiphop blir farligare än många tror, Frankrike kan överraska och länder som Armenien ska en aldrig räkna bort. Men jag tror ingen av de kommer utmana topptrion.

Så hur kommer det att gå?

  1. Italien
  2. Portugal
  3. Bulgarien
  4. Rumänien
  5. Belgien
  6. Sverige
  7. Armenien
  8. Moldavien
  9. Storbritannien
  10. Frankrike

1. Israel/IMRI: I Feel Alive

Betyg: 3/5

Israel har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva.

Omdöme: Israel brukar hålla en hyfsad nivå i tävlingen – så även i år. Det är ett av årets mest dansvänliga bidrag och kommer därför sticka ut. Imre, som har körat bakom Israel de senaste två åren, är snygg och låter bra. Refrängen är dock för svag för topplacering.

2. Polen/Kasia Moś: Flashlight

Betyg: 1/5

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats.

Omdöme: Polen har blivit farliga i tävlingen på senare år, men i år har de virrat bort sig totalt med en popballad med pratrefräng. Den har drama och en grym sångerska, men ingen refräng. Weird.

3. Vitryssland/Naviband: Story of My Life

Betyg: 1/5

Vitryssland debuterade 2004, samma år som systemet med semifinal infördes och fler länder än tidigare kunde delta.

Omdöme: Gud vad kul, vitrysk folkrock! Förvisso en skönsjungande duo, men det här rullar bara runt som en boll i en tvättmaskin.

4. Österrike/Nathan Trent: Running On Air

Betyg: 1/5

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen två gånger: 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie och 2014 med Conchita Wursts Rise Like a Phoenix.

Omdöme: Nathan försöker låta som Shawn Mendes och det räcker för att han ska stå ut i ett pianotungt startfält. Det gör dock inte låten särskilt rolig. Det är för tråktralligt för min smak – även om showen, med en står silvermåne på scenen, känns påkostad.

5. Armenien/Artsvik: Fly With Me

Betyg: 4/5

Armenien har bara varit med nio gånger i tävlingen innan i år, men har lyckats bra. Mellan åren 2006-2010 lyckades landet alltid placera sig inom topp tio i finalen.

Omdöme: Armenien ska en aldrig räkna bort och jag måste säga att jag älskar den här lilla märkliga poplåten. Den blandar en snygg synthslinga med armeniska rytmer på ett modernt sätt.

6. Nederländerna/OG3NE: Lights and Shadows

Betyg: 2/5

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna.

Omdöme: Vad spelar vacker stämsång för roll när låten är så boring? Det här har noll personlighet, noll udd och noll poäng. Det låter som The Real Group med en taskig poplåt. Men stämmorna är årets bästa.

7. Moldavien/Sunstroke Project: Hey Mamma

Betyg: 3/5

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Det var också det året som de nådde sin hittills bästa placering med en sjätteplats.

Omdöme: Åh, det här tror jag kan bli riktigt farligt i finalen. Det är ett av årets mest direkta bidrag. Modern listpop med en irriterande, men så effektiv, saxslinga. Topp tio garanterat.

8. Ungern/Joci Pápai: Origo

Betyg: 3/5

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra.

Omdöme: Det här är ett av få etnobidrag i år. Det är tjatigt och småirriterande, men samtidigt finns det något i melodin och i den moderna produktionen som jag ändå gillar.

9. Italien/Francesco Gabbani: Occidentali's Karma

Betyg: 5/5

Italien är ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest om man inte ser till antalet vinster. De har enbart slutat utanför topp tio 12 gånger av de 44 tillfällen de tävlat.

Omdöme: Italien är storfavorit i år och det är inte svårt att förstå varför. Det är en oerhört catchig och originell låt, med ett roa ämne, rolig scenshow med en gorilla och en charmknutte i Francesco. Dessutom har Italien varit nära vinsten flera år nu så det känns som deras tur nu. Tror denna blir oerhört svårslagen.

10. Danmark/Anja: Where I Am

Betyg: 2/5

Danmark har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tre gånger; 1963, 2000 och 2013.

Omdöme: Dansk-australiensiska Anja Nissen vann The Voice Australia för några år sedan. Och hon har en grym popröst som döljer det faktum att låten är generisk pop. Låten känns för soft för att verkligen utmana – som något som hade hamnat femma i en svensk deltävling.

11. Portugal/Salvador Sobral: Amar Pelos Dois

Betyg: 5/5

Portugal är det land som väntat längst på sin första seger. Deras bästa resultat uppnådde de 1996 då Lúcia Moniz sjöng landet till sjätteplats. Efter att semifinalen infördes 2004 har Portugal tagit sig till final tre gånger.

Omdöme: Portugal har aldrig skickat ett modernt bidrag – så detta år är de smarta nog att omfamna hur Eurovision lät för 50+ år sedan. Det är en oerhört vacker låt och Salvador sjunger fantastiskt. Efter semifinalen känns det här som den största utmanaren om segern. Inte mig emot!

12. Azerbajdzjan/Dihaj: Skeletons

Betyg: 2/5

Azerbajdzjan har lyckats extremt väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och  2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared.

Omdöme: Azerbajdzjan är riktigt duktiga på att skicka hyggliga pophantverk år efter år. Men det börjar kännas förväntat. Även om Dihaj är cool och hon har en märklig man med hästhuvud på en stege på scenen känns låten ganska standard.

13. Kroatien/Jacques Houdek: My Friend

Betyg: 0/5

Kroatien debuterade som självständig stat 1993. Landets bästa resultat är två fjärdeplatser från år 1996 och 1999.

Omdöme: Haha, det här låter som ett försök till amerikansk 90-talsr’n’b blandat med opera och Disneysmör. Det är fascinerande dåligt, men kittlande Dr Jekyll & Mr Hyde-dramatiskt.

14. Australien/Isaiah: Don't Come Easy

Betyg: 4/5

Australien debuterade i tävlingen 2015 efter en specialinbjudan. De gjorde succé med en femteplats för Guy Sebastian och följde upp den med en andraplats förra året med Dami Im.

Omdöme: Australien är en class act. Alla deras bidrag är snygga och moderna poplåtar med grymma artister. Isaiah vann The X Factor Australia förra året och han har en fantastisk röst. Låten är måhända lite väl mycket en Sam Smith-kopia – och den riskerar att drunkna i årets pianoballadflod – men den är årets snyggaste popballad.

15. Grekland/Demy: This is Love

Betyg: 2/5

Grekland deltog i Eurovision Song Contest första gången i 1974. 2005 segrade Grekland för första och hittills enda gången, med Helena Paparizou som sjöng sången My Number One.

Omdöme: Jag minns dagarna då Grekland alltid skickade snygga svängiga poplåtar. Det här är väl ett försök åt det hållet, men det här känns alldeles för anonymt även om upptempot är välkommet.

16. Spanien/Manel Navarro: Do It For Your Lover

Betyg: 2/5

Spanien har vunnit tävlingen två gånger; 1968 med bidraget La La La som sjöngs av Massiel och andra gången ett år senare, då Salomés Vivo Cantando kom på delad första plats.

Omdöme: Här är en skön surfarsnubbe med gitarr som vill visa hur cool han är. Det är tjatigt och urtrist och kommer inte ha något med topp 20 att göra.

17. Norge/JOWST: Grab The Moment

Betyg: 2/5

Norge har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale.

Omdöme: En norsk dj som skrev låten som ett exempel på hur man skriver en hit. Visst låter det hyfsat up to date, ,men det är alldeles för svagt låtbygge för att verkligen kunna stå ut i den här konkurrensen.

18. Storbritannien/Lucie Jones: Never Give Up On You

Betyg: 3/5

Storbritannien hade under en lång tid haft den högsta totalpoängen i tävlingens historia. Det varade fram till år 2015 då Sverige tog över förstaplatsen och Storbritannien halkade ner till andra plats.

Omdöme: Storbritannien är helt bisarrt dåliga på att skicka bidrag som känns relevanta. I år skickar de dock en bra ung sångerska och en ballad som ändå är snyggt producerad. Den borde ge Storbritannien sin bästa placering på flera år.

19. Cypern/Hovig: Gravity

Betyg: 2/5

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas.

Omdöme: Ännu ett långsamt elände. Den här har lite personlighet med sitt tunga sound och refrängen är inte så dum, men framför allt är showen riktigt snygg.

20. Rumänien/Ilinca ft. Alex Florea: Yodel It!

Betyg: 1/5

Sedan 2002 – med undantag för förra året då de hamnsate i strul med EBU – har de medverkat varje år och är ett av de länder som sedan semifinalens införande 2004 varit i final varje år.

Omdöme: Hiphop och joddling  är en kombination som aldrig borde ha uppfunnits. Jag tyckte det var olidligt först, men Eurovision behöver mer humor i år så de får en poäng ändå. Kommer bli topp 5.

21. Tyskland/Levina: Perfect Life

Betyg: 2/5

Tyskland är det enda land som skickat bidrag varje år sedan starten. Trots detta har de bara två vinster Ein bißchen Frieden 1982 och med Satellite 2010.

Omdöme: Tycker Levina är cool, men låten känns så anonymt poprockig att den kommer drunkna i mängden. Att dessutom inte göra något vettigt på scenen känns bara som lathet.

22. Ukraina/O.Torvald: Time

Betyg: 1/5

Ukraina vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana samt förra året. Landet har aldrig missat en final, vilket gör det till ett av tävlingens mest framgångsrika länder.

Omdöme: Ukraina satsar på generisk rock och det lär säkert tilltala någon som är lagd åt det hållet. Själv känner jag bara: skönt att vi slipper vara i Kiev nästa år.

23. Belgien/Blanche: City Lights

Betyg: 5/5

Belgien är ett av de länder som har varit med i tävlingen i stort sett varje år från och med starten 1956. Det har gått ganska dåligt för landet, men en vinst har de när Sandra Kim vann 1986 med J'aime la Vie.

Omdöme: Årets tveklöst bästa låt –  den känns som något Birdy skulle göra. Framför allt är det Blanches mörka röst som gör låten så sexy crazy cool. Min absoluta favorit i år. Men Blanches livrädda uttryck håller den borta från den absoluta toppen – även om jag tror hon kommer växa i finalen.

24. Sverige/Robin Bengtsson: I Can't Go On

Betyg: 4/5

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andraplacering och sex tredjeplaceringar.

Omdöme: Jag tycker ju att detta är ett snortråkigt bidrag att skicka. Visst är det en habil poplåt, en bra sångare och ett snyggt nummer. Det kommer att bli topp 10, men inte mycket mer. För jag har aldrig sett en mer mekaniskt stel show.

25. Bulgarien/Kristian Kostov: Beautiful Mess

Betyg: 5/5

Bulgarien har sedan de kom med i ESC bara lyckats kvalificera sig till final två gånger, år 2007 och 2016, och fick förra året sin bästa placering, en fjärdeplats.

Omdöme: Poli Genovas välförtjänta fjärdeplacering förra året verkar ha gett Bulgarien en ny förståelse för att moderna poplåtar är vad de ska satsa på. Årets bidrag är en snygg popballad som skiljer sig från resten med sin J-popsnygga sångare och moderna produktion. Dessutom med skitsnygg koreografi av svenska Sacha-Jean Baptiste. Kommer utmana om segern.

26. Frankrike/Alma: Requiem

Betyg: 4/5

Frankrike är ett av tävlingens mest framgångsrika länder och de har deltagit varje år sedan starten förutom 1974.

Omdöme: Frankrike har en härlig dramatisk poplåt med en charmig sångerska. Dessutom är jag svag för allt som sjungs på franska. Jag kan tycka att scenshowen är mer en reklamfilm för Paris än något som är relevant för låten. Men det lär bli topp 15 minst.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel