TVdags tippar & betygsätter

Eurovision final: Benjamin vs cypriotisk Beyoncé vs israelisk kycklingpop


Oj oj oj vilken spännande final vi kommer få ikväll! Innan tävlingen var Israel storfavorit men nu känns det som att det finns många kandidater till segern. Israel är väldigt mycket med i matchen, men Cypern känns som en riktigt vass utmanare. Eleni Foureira är grym på scen i svenskkoreograferat nummer, det är lika delar Beyoncé, Shakira och Helena Paparizou. Det borde stå mellan de två, men det finns många andra som kan blanda sig i.

Benjamin Ingrosso nosar på topp 5, Frankrike och deras snygga poplåt på franska känns stark och Tjeckien, Estland, Bulgarien och hemska Norge kommer hota. Även Tyskland, Ungern och Moldavien har en chans. Dessutom har de finstämda bidragen från Litauen och Irland seglat upp i topp 10 på bettingsidorna. Så det är upplagt för en rysare!

Om jag ska våga mig på en gissning tror jag på följande i topp 10:

  1. Cypern
  2. Israel
  3. Norge
  4. Sverige
  5. Litauen
  6. Ungern
  7. Tyskland
  8. Frankrike
  9. Bulgarien
  10. Irland

1. Ukraina/Melovin: Under the ladder

Ukraina vann tävlingen 2004 med låten Wild Dances framförd av sångerskan Ruslana samt förrförra året. Landet har aldrig missat en final, vilket gör det till ett av tävlingens mest framgångsrika länder.

Betyg: 2/5

Omdöme: Dramatisk upptempo med sångare med lustiga linser och dåligt engelskt uttal. Härligt kitschigt med vampyrintro och over the top-avslutning.

2. Spanien/Amaia & Alfred: Tu canción

Spanien har vunnit tävlingen två gånger; 1968 med bidraget La La La som sjöngs av Massiel och andra gången ett år senare, då Salomés Vivo Cantando kom på delad första plats.

Betyg: 3/5

Omdöme: Jag kan inte låta bli att bli berörd av det här valpiga paret som sjunger om kärlek. Det är faktiskt en fin pianoballad och de har en uppenbart gullig kemi. Men det gränsar ibland till att bli sliskigt sött.

3. Slovenien/Lea Sirk: Hvala, ne!

Sloveniens bästa resultat i tävlingen är två sjundeplatser; 1995 och 2001. Efter att semifinalen infördes 2004 har landet kvalificerat sig till final endast tre gånger.

Betyg: 2/5

Omdöme: Slovensk dansant r’n’b och I kinda like it. Det är något småkul med beatet och koreografin. Men det medvetna braket då allt tystnar är bara töntigt.

4. Litauen/Ieva Zasimauskaitė: When We're Old

Litauens bästa placering är en sjätteplats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006.

Betyg: 3/5

Omdöme: Det är en söt liten kärleksballad som samtidigt är så tunn och bräcklig att den när som helst kan falla isär.

5. Österrike/César Sampson: Nobody but You

Österrike har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tävlingen två gånger: 1966 med Udo Jürgens Merci Chérie och 2014 med Conchita Wursts Rise Like a Phoenix.

Betyg: 3/5

Omdöme: Österrike skickar snygg soulpop med gospelfeeling. När jag hörde den första gången kändes den som en toppkandidat. Men det är något med César och den traditionella showen som känns väldigt daterat, vilket gör att den känns mer mossig än modern.

6. Estland/Elina Nechayeva: La Forza

2001 vann Estland tack vare Tanel Padar och Dave Benton och deras låt Everybody. Det var första gången någon av de tidigare kommuniststaterna vann festivalen.

Betyg: 3/5

Omdöme: Den här pampiga operalåten är en av förhandsfavoriterna och visst är den säkert härlig för dem som diggar opera. Det gör dock inte jag. Men den snygga showen, men bildprojektioner på klänningen är effektiv. Lär hamna topp 10.

7. Norge/Alexander Rybak: That's how you write a song

Norge har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale.

Betyg: 0/5

Omdöme: Jag fullständigt avskyr det här bidraget. Det är en corny och kass poplåt som inte ens lät modern för 20 år sedan. Dessutom med en infantil låttext och en så töntig scenshow att Norge borde skämmas. Enda anledningen till att detta trots allt kommer att gå bra är Alexander Rybak. Men fan om han vinner.

8. Portugal/Cláudia Pascoal: O jardim

Portugal är det land som fick vänta längst på sin första seger. Men förra året gick de som bekant hela vägen.

Betyg: 3/5

Omdöme: Portugal kör på finstämd ballad i år igen, men ett lite mer modernt uttryck. Det är ganska oförargligt och faktiskt lite fint. Samtidigt väldigt lättförglömligt.

9. Storbritannien/Surie: Storm

Storbritannien hade under en lång tid haft den högsta totalpoängen i tävlingens historia. Det varade fram till år 2015 då Sverige tog över förstaplatsen och Storbritannien halkade ner till andra plats.

Betyg: 3/5

Omdöme: Storbritannien är helt bisarrt dåliga på att skicka bidrag som känns relevanta. I år skickar de en hyfsad poplåt med en sångerska med starka Annie Lennox-vibbar. Tyvärr känns det för anonymt för att ha en chans.

10. Serbien/Sanja Ilic & Balkanika: Nova deca

Serbien debuterade 2007 och vann sitt första år med Marina Šerifović och Molitva. Landet har dock innan tävlat som en del av Jugoslavien (1961-1992) och som Serbien-Montenegro (2004-2005).

Betyg: 1/5

Omdöme: En balkanballad som växlar upp tempot men som tyvärr saknar någon minnesvärd melodi trots kompetenta sångare.

11. Tyskland/Michael Schulte: You let me walk alone

Tyskland är det enda land som skickat bidrag varje år sedan starten. Trots detta har de bara två vinster Ein bißchen Frieden 1982 och med Satellite 2010.

Betyg: 2/5

Omdöme: Tyskland fortsätter skicka anonyma middle of road-bidrag med duktiga men anonyma sångare. Detta har dock fått buzz för sin Ed Sheeran-likheter.

12. Albanien/Eugent Bushpepa: Mall

Albanien debuterade i musiktävlingen 2004 och har som bäst en femteplacering.

Betyg: 1/5

Omdöme: Det enda som är underhållande med detta bidrag är artistens namn. I övrigt är det en skrikig rocklåt som mest gör ont i öronen.

13. Frankrike/Madame Monsieur: Mercy

Frankrike är ett av tävlingens mest framgångsrika länder och de har deltagit varje år sedan starten förutom 1974.

Betyg: 4/5

Omdöme: Frankrike har ett av mina favoritbidrag i år. En snygg electropop-ballad i midtempo som handlar om flyktingkatastrofen. Jag tror den kommer ge Frankrike sin bästa placering på senare år. Dock tror jag inramningen är för mörk och simpel för den absoluta toppen.

14. Tjeckien/Mikolas Josef: Lie To Me

Tjeckien kom för första gången till final förrförra året. Landet är därmed ett av de minst framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest.

Betyg: 2/5

Omdöme: Mikolas bidrag är en av favoriterna och visst är det snyggt på scen och ett försök att göra någon sorts modern r'n'b-pop. Men det är bara så enerverande. Den där jävla saxofonen drives me nuts. Att Mikolas dessutom skadade ryggen så illa under repen att han var tvungen att ändra numret gör inte saken bättre.

15. Danmark/Rasmussen: Higher Ground

Danmark har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1957 och har vunnit tre gånger; 1963, 2000 och 2013.

Betyg: 1/5

Omdöme: Danmark satsar på vikingapop och det är inte särskilt lyckat. Rasmussen saknar både tyngd i rösten och tillräcklig pondus för att agera viking och låten känns mest som något SD skulle göra till ny partilåt.

16. Australien/Jessica Mauboy: We got love

Australien debuterade i tävlingen 2015 efter en specialinbjudan. De gjorde succé med en femteplats för Guy Sebastian och följde upp den med en andraplats året därefter med Dami Im.

Betyg: 4/5

Omdöme: Australien fortsätter skicka snygga poplåtar framförd av en av landets bästa röster. Jessica Mauboy är ofantligt populär på hemmaplan. Hon är en utmärkt sångerska, men om det är något Australien inte har bemästrat ännu så är det scenshowen. Tyvärr känns det ogenomtänkt och okoreograferat. Synd på en så bra låt och artist.

17. Finland/Saara Aalto: Monsters

Finland vann tävlingen för första gången 2006 med Lordis bidrag Hard Rock Hallelujah. Finland har kommit sist totalt nio gånger och fått noll poäng tre gånger.

Betyg: 3/5

Omdöme: Finland skickar i år The X Factor UK-tvåan Saara Aalto, som har blivit något av en superstjärna på hemmaplan. Hennes låt är en modern upptempolåt där hon får visa sina röstmuskler. Numret är avancerat och ambitiöst, men risken är att allt tar ut varandra.

18. Bulgarien/Equinox: Bones

Bulgarien har sedan de kom med i ESC bara lyckats kvalificera sig till final tre gånger, år 2007, 2016 och 2017, och fick förra året sin bästa placering, en andraplats.

Betyg: 4/5

Omdöme: Efter sina två bästa år i tävlingen någonsin är det ett Bulgarien med bra självförtroende. De har samlat ihop en supergrupp med bulgariska sångarna Zhana Bergendorff, Georgi Simeonov, och Vlado Mihailov, och amerikanska sångarna Johnny Manuel och Trey Campbell. Alla sjunger skitbra och det är en snygg och mäktig electroballad som sticker ut. Kan mycket väl bli en topplacering igen.

19. Moldavien/Doredos: My lucky day

Moldavien har deltagit i Eurovision Song Contest fem gånger sedan debuten i Kiev 2005. Förra året nådde de sin hittills bästa placering med en fjärdeplats.

Betyg: 2/5

Omdöme: Småskoj låt som ges käck inramning på scen. Inte min grej, men kommer säkert funka hyfsat.

20. Sverige/Benjamin Ingrosso: Dance you off

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andraplacering och sex tredjeplaceringar.

Betyg: 5/5

Omdöme: Benjamin är grym och vårt bidrag är hästlängder bättre än det mesta i år. Ljusshowen klår allt annat. Det har inte riktigt varit vinnarbuzz så tror ändå på topp 5.

21. Ungern/AWS: Viszlát nyár

Ungern debuterade i tävlingen 1994 och slutade då på fjärdeplats, vilket är dess bästa placering genom åren. De har haft många uppehåll från tävlingen och sällan placerat sig bra.

Betyg: 1/5

Omdöme: Hemsk bräkig rock som fungerar som perfekt kiss/rökpaus.

22. Israel/Netta Barzilai: Toy

Israel har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva.

Betyg: 4/5

Omdöme: Israel är storfavorit i år. Och det är inte så konstigt. I grunden är det en medryckande och omedelbar poplåt, men kryddat med en #metoo-stark text om att inte ta skit från män och en smågalen inramning gör detta så charmigt att den är svår att motstå. Samtidigt är det ett bidrag som vissa inte kommer fatta eller gilla. Jag tror dock den kommer vara i toppen.

 23. Nederländerna/Waylon: Outlaw in 'em

Nederländerna är ett av de sju länder som deltog första året tävlingen hölls. Med dess fyra segrar är Nederländerna bland de tio mest framgångsrika deltagarna.

Betyg: 1/5

Omdöme: Älskade Waylon och Ilse DeLanges bidrag Calm After the Storm för några år sedan. En av mina favoriter ever. Tyvärr är detta enerverande och brölig countryrock som görs pinsamt bredbent på scen.

24. Irland/Ryan O'Shaughnessy: Together

Irland deltog första gången 1965 och är det land som vunnit flest gånger; 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996. På 2000-talet har dock framgångarna uteblivit.

Betyg: 3/5

Omdöme: Irland satsar återigen på tam singer-songwriter-pop. Ryan är dock bra och slog igenom i Britain's Got Talent för några år sedan. Den fina samkönade dansen på scenen gör också att numret sticker ut, även om det känns som en uppenbar flirt med tävlingens stora bögpublik.

25. Cypern/Eleni Foureira: Fuego

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas.

Betyg: 5/5

Omdöme: Ett av årets mest fartfyllda bidrag med en snygg eldig show på scenen och en av årets starkaste popmelodier. Elene är dessutom ett rutinerat proffs, vilket höjer bidraget till en säker finalplasts. Väl där kan den komma topp 10.

26. Italien/Ermal Mata & Fabrizio Moro: Non mi avete fatto niente

Italien är ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest om man inte ser till antalet vinster. De har hamnar topp tio fem gånger de senaste sju åren.

Betyg: 3/5

Omdöme: Italien är alltid att räkna med. I år skickar de ingen gorilla, utan två män med raspiga röster som gör mjukrock på italienska. Det låter ganska bra i studioversionen, men blir alldeles för bröligt live. Ingen vinnarkandidat, men topp 10 kan det mycket väl bli.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel