TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

Oj, vilken final det här kommer att bli! En otrolig blandning av musikstilar och uttryck som sig bör, och också en intressant situation då vi har en megafavorit i Nederländerna. Enligt bettingsajterna har de över 40 procents chans att vinna, och det i ett startfält med 26 bidrag. Det är ett större favoritskap än vad Loreen hade 2012. Och ja, jag tror att deras snygga moderna ballad kommer att vinna. Den kommer nästan garanterat att få Sveriges tolva.

Men fajten är inte över. Sverige, Australien och Ryssland utmanar liksom Azerbajdzjan och Schweiz. Det är alla välgjorda bidrag med snygga scenshower och låtar en minns i detta eklektiska startfält. John Lundvik var otroligt bra i torsdags och numret är så lyxigt snyggt att vi bara kan vara stolta. Och jag skulle inte bli chockad om han faktiskt lyckas vinna, även om vinnarkänslan har blivit mindre under veckan.

De jag hoppas minst på är Australien och Ryssland. Australien har visserligen årets kanske snyggaste scenshow, men låtjäveln är helt bedrövlig. Ryssland har också en maffig scenshow, men en låt så tråkig att jag faktiskt vill skrika. Men båda kommer att få mycket röster, så vem vet! Själv hejar jag lite extra på Grekland, Frankrike och Albanien, även om inga av dem har någon chans på segern.

Så här tippar jag att topp 10 blir:

  1. Nederländerna
  2. Schweiz
  3. Azerbajdzjan
  4. Australien
  5. Sverige
  6. Ryssland
  7. Italien
  8. Island
  9. Norge
  10. Spanien

1. Malta/Michela Pace: Chameleon

Betyg: 3/5

Omdöme: Ytterligare en halvt Fuego-inspirerad poplåt med en mer ungdomlig framtoning med starka färger och en cool sångerska. Tror denna glöms bort bland alla andra bidrag med samma sound.

2. Albanien/Jonida Maliqi: Ktheju tokës

Betyg: 4/5

Omdöme: Äntligen lite balkanpop! Snygg beatdriven låt som har en pampig dramatisk scenshow och en utmärkt sångerska. Topp 15.

3. Tjeckien/Lake Malawi: Friend of a Friend

Betyg: 2/5

Omdöme: Inte helt dum electropop på pappret och snygg inramning, men en lite för svag insats på scenen gör att det känns lite väl mellanmjölkigt.

4. Tyskland/S!sters: Sister

Betyg: 1/5

Omdöme: Jag vet inte vad detta försöker vara. Precis som att duon är falska systrar är detta en falsk låt. Den är liksom inget annat än en tjatig refräng om systrar. Tyskland, skärp er.

5. Ryssland/Sergej Lazarev: Scream

Betyg: 2/5

Omdöme: Sergej och Ryssland kommer att gå bra för att det är Sergej och Ryssland, inte för att denna daterade och skrikiga ballad är särskilt bra. Dock är numret påkostat och snyggt med Sergej-kloner som rör sig i regnet. Så detta kommer hamna topp 7 minst.

6. Danmark/Leonora: Love Is Forever

Betyg: 1/5

Omdöme: En sprallig liten popbagatell som jag trodde mer på när den vann Danmarks uttagning än vad jag gör nu. För de sitter på en gigantisk stol på scen och det känns som en dåligt barnprogram. Nej tack.

7. San Marino/Serhat: Say Na Na Na

Betyg: 2/5

Omdöme: Serhat är tillbaka! San Marino envisas med att skicka samma smaklösa bidrag varje år och jag älskar det. Denna gång är det disco med en hyfsat bra refräng och självlysande megafoner på scenen. Ja, why not?

8. Nordmakedonien/Tamara Todevska: Proud

Betyg: 3/5

Omdöme: En klassisk men tjusig ballad med en imponerande sångerska som bygger upp låten snyggt på scenen. Inte det mest kittlande jag hört, men kommer funka till topp 15.

9. Sverige/John Lundvik: Too Late for Love

Betyg: 5/5

Omdöme: Denna underbara låt ligger tvåa på bettinglistorna och kan mycket väl vinna allting. Dessutom har de lyxat till numret med guldskimmer och The Mamas klädda i skimrande outfits. Detta skriker lyx och topp 5. Minst.

10. Slovenien/Zala Kralj & Gašper Šantl: Sebi

Betyg: 3/5

Omdöme: Jag tycker om denna söta lilla electropopvisa. Den gör inte mycket väsen av sig, vilket inte heller det valpiga paret gör på scenen, men jag tycker att det är småskönt och ett nice avbrott bland alla skrikiga bidrag.

11. Cypern/Tamta: Replay

Betyg: 4/5

Omdöme: Efter förra årets succé med Fuego kör man på samma koncept igen: tempofylld låt, karismatisk erfaren sångerska och ett råsnyggt svenskkoreograferat nummer. Det är inte lika starkt låtmässigt som förra året, men kommer kunna slåss om topp 10.

 12. Nederländerna/Duncan Laurence: Arcade

Betyg: 5/5

Omdöme: Årets storfavorit som alla tror kommer att vinna. Och ja, det gör den troligtvis. Detta är en supermodern och snygg ballad med en grym sångare som lyckas få denna låt att kännas både unik och som en Spotify-hit på en och samma gång. Den har över 40 procents chans att vinna enligt bettingbolagen, så denna blir nog ostoppbar.

13. Grekland/Katerine Duska: Better Love

Betyg: 5/5

Omdöme: Årets bästa bidrag i min bok. En råsnygg Florence + The Machine-poplåt med en grym sångerska. Dessutom en snygg sceninramning med fransk Marie Antoinette-touch.

14. Israel/Kobi Marimi:Home

Betyg: 2/5

Omdöme: En väldigt alldaglig Disney-ballad, även om Kobi sjunger fint. Det är för omodernt och mustigt för min smak. Kanske tar sig in på topp 20.

15. Norge/KEiiNO: Spirit in the Sky

Betyg: 0/5

Omdöme: Ett av mina hatbidrag i år. Det är en riktigt bra poplåt i grunden med en grym refräng, men det bredbenta bröliga jojkandet, som är mil i från Jon Henriks, förstör hela låten. Allt känns pinsamt mossigt. Synd på bra låt.

16. Storbritannien/Michael Rice: Bigger than Us

Betyg: 3/5

Omdöme: John Lundvik ville ställa upp med denna i Sverige, tur att han inte gjorde det. Detta är en snygg powerballad med en duktig sångare, men den saknar det där lilla extra. John hade aldrig vunnit med denna.

17. Island/Hatari: Hatrið mun sigra

Betyg: 5/5

Omdöme: Detta kommer dela Europa som fan och just därför älskar jag det. Denna hårda skrikrockelectro med bdsm-inslag kommer få publiken att sätta chipsen i halsen. Vinner gör den inte, men den kommer att gå långt.

18. Estland/Victor Crone: Storm

Betyg: 2/5

Omdöme: Svenske Victor som var med i Melodifestivalen 2015 med Behrang Miri ställer nu upp för Estland med ett av startfältets mest moderna poplåtar. Dock är han ingen vidare sångare, och scenshowen lyckas inte lyfta låten.

19. Vitryssland/ZENA: Like It

Betyg: 3/5

Omdöme: Ännu ett tecken på Fuego-effekten. En trallig dansvänlig låt med bra refräng och smårolig scenshow. Lite lökigt, men låten har en av de starkare refrängerna av årets alla Fuego-kopior.

20. Azerbajdzjan/Chingiz: Truth

Betyg: 3/5

Omdöme: En av årets bästa poplåtar med en hunkig och duktig sångare gör detta till en topp 5-kandidat. Scenshowen med robotar är en rolig, om än oändligt töntig, gimmick.

21. Frankrike/Bilal Hassani: Roi

Betyg: 5/5

Omdöme: Jag älskar Bilal och hens androgyna stil. Det är en snygg berörande poplåt, även om jag hade hoppats på en starkare refräng. Dock älskar jag att danssensationen Lizzy Howell och en döv dansare är med på scenen. Ett av mina favoritbidrag i år. Heja!

22. Italien/Mahmood: Soldi

Betyg: 4/5

Omdöme: En av favoriter på förhand som har över 50 miljoner streams på Spotify. Och visst är det en snygg låt som kommer att gå bra. Men på något sätt dör låten lite på scenen och kommer inte riktigt fram. Så någon vinnarkandidat är det inte.

23. Serbien/Nevena Božović: Kruna

Betyg: 3/5

Omdöme: En lågmäld och nervig gitarrballad som växer med orkanstyrka i refrängen tack vare en duktig modellsnygg sångerska. Den är inte riktigt min grej, men kommer gå hyfsat.

24. Schweiz/Luca Hänni: She Got Me

Betyg: 4/5

Omdöme: Årets bästa Fuego-kopia med samma svenska koreografer som gjorde Elenis succénummer förra året. Och det är riktigt snyggt och även om låten har en lökig text så är den riktigt effektiv. Tror detta är med i topp 5.

25. Australien/Kate Miller-Heidke: Zero Gravity

Betyg: 1/5

Omdöme: I år, då Australien lät publiken rösta fram vinnaren för första gången, vann detta hemska operaspektakel. Hatar låten, men den spektakulära scenshowen kommer göra denna livsfarlig. Kan mycket väl sno andraplatsen från Sverige.

26. Spanien/Miki: La venda

Betyg: 2/5

Omdöme: En medryckande låt med sommarfeeling. Inget egentligt fel på varken låten eller sångaren, det bara väldigt fluffigt. Inramningen på scen med ett färgglatt hus är väl kul, men känns mest barnsligt. Topp 10 känns inte omöjligt.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel