TVdags betygsätter & tippar den andra semifinalen

Eurovision 2015: Måns Z vs en massa med skit & en handfull guldkorn

Jag tippade åt helvete fel i tisdagens semifinal och fick bara en handfull rätt. Får se om jag lyckas bättre med kvällens startfält. I det återfinns i alla fall en handfull bidrag som det snackas lite extra om, och bland dem finns såklart favorittippade Måns Zelmerlöw. Han borde segla till finalen. Men jag har en gnagande känsla av att hajpen kring det svenska bidraget kan visa sig vara vår största akilleshäl när vi väl ska fajtas om slutstriden.

För även om numret är snyggt och Måns »Mums Mums« Zelmerlöw är ett superproffs så är låten (som jag påpekade tusen gånger under Melodifestivalen) väldigt mycket en dussinhit på radio. Den har inte det där nya och fräscha, utan är mest duktigt och stabilt. Kanske räcker det, eller så blir den omsprungen av större utropstecken. För om det är en snygg modern radiohit med en superproffsig snubbe som ska vinna så är Australiens Guy Sebastian den mest värdiga vinnaren. Men det diskuterar jag mer om på lördag.

Så här kommer det att gå till ikväll: De tio länder som får högst totalpoäng kommer att gå vidare till finalen. Poängen är en kombination av 50 procent tittarröster och 50 procent juryröster i varje tävlande land (samt från de fyra extraröstande länderna Australien, Italien, Storbritannien och Tyskland som redan är i final). De länder som hamnar inom topp tio blir eliminerade från fortsatt tävlan.

Jag har satt betyg på kvällens startfält efter att ha kombinerat mina första intryck av låten och av repetitionerna. Att tippa vilka som går vidare är däremot svårare, men jag tror att följande gör det (oavsett om jag vill det eller inte): Litauen, Montenegro, Norge, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Slovenien.

1. Litauen/Monika Linkyte & Vaidas Baumila: This Time

TL_7676

Betyg: 1/5

Litauens debut 1994 slutade i en sistaplacering utan en enda poäng och det ledde till att landet drog sig ur tävlingen och inte återvände förrän 1999. Landets bästa placering är en sjätte plats, vilket de uppnådde med LT United och deras We are the Winners 2006. I år representeras de av Monika Linkyte & Vaidas Baumila.

Första intryck av låten: Irriterande käck Mumfords & Sons möter Nederländernas fjolårsbidrag om det gick på crack. Hatar refrängen.

Intryck av repetitionerna: Psykadelisk billig nightmare med grälla färger. Dock kan den säkert få igång publiken. Tyvärr.

 2. Irland/Molly Sterling: Playing With Numbers

late_late_eurosong_18

Betyg: 4/5

Irland deltog i Eurovision Song Contest första gången 1965 och är det land som vunnit flest gånger; 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996. På 2000-talet har dock framgångarna uteblivit. I år skickar de Molly Sterling.

Första intryck av låten: Molly är bara 16 år och en naturbegåvning. Det är en väldigt fin låt, om än lite low key i det här sammanhanget. Men den kan växa.

Intryck av repetitionerna: Hon sitter i en skog vid pianot. Det är förväntat tråkigt, men Molly impar med sången.

3. San Marino/Michele Perniola & Anita Simoncini: Chain of Lights

mg_0230pp

Betyg: 1/5

San Marino debuterade 2008 och har till och med 2013 deltagit fyra gånger utan att ta sig till final, men dit kom de förra året. I år skickar de Michele Perniola & Anita Simoncini.

Första intryck av låten: Haha, San Marino gör allt så b. Denna icke-låt sjungen av icke-artister har bara b-faktorn, att den är så dålig att den nästan blir bra.

Intryck av repetitionerna: En stor jordglob snurrar bakom dem på skärmen. That's it. Men jag tycker nästan synd om kidsen, som fått burop under repen.

4. Montenegro/Knez: Adio

knez_7

Betyg: 2/5

Montenegro debuterade under egen flagg 2007. Tidigare tävlade de som en del av landskonstellationen Serbien och Montenegro 2004, samt som en del av landskonstellationen Jugoslavien 1961–1991. Efter att de började tävla under egen flagg har de aldrig lyckats ta sig vidare till finalen. I år skickar de Knez.

Första intryck av låten: Härligt ändå med lite balkantoner, tyvärr har låten knappt en melodi förrän i slutet och då är det försent.

Intryck av repetitionerna: Hyfsat stämningsfullt med Montenegros landskap på skärmarna och arty kvinnliga dansare.

5. Malta: Amber: Warrior

amber_1

Betyg: 2/5

Malta har deltagit sedan 1971, men gjorde ett längre uppehåll mellan 1976-1990. Trots att landet än så länge aldrig vunnit tävlingen har det varit nära att göra det flera gånger och dessutom har Malta placerat sig utanför topp 10 endast sju gånger. I år skickar de Amber.

Första intryck av låten: En helt ok låt, den är knappast sämst i startfältet, men den saknar karaktär och Ambers röst är lite irriterande.

Intryck av repetitionerna: Billiga projektioner som mest ser ut som skärmsläckarna gjorde på Windows för tio år sedan.

6. Norge/Morland & Debrah Scarlett: A Monster Like Me

primary_picture

Betyg: 4/5

Norge har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1960 och har vunnit tävlingen tre gånger; 1985 med Bobbysocks och deras La det swinge, 1995 med Secret Gardens nästintill instrumentala Nocturne och 2009 med Alexander Rybaks bidrag Fairytale. I år skickar de Morland & Debrah Scarlett.

Första intryck av låten: Jag tycker att det här är en tjusig ballad med två grymma sångare och ett litet drama i låten som kan ta den till topp 10.

Intryck av repetitionerna: Simpelt, men troligtvis effektivt när kameravinklarna sitter. Frågan är om låten kräver lite fler lyssningar för att fastna.

7. Portugal/Leonor Andrade: There's a Sea That Separates Us

leonor_book_pequena

Betyg: 2/5

Portugal har deltagit i Eurovision Song Contest totalt 44 gånger sedan debuten 1964 och har ännu inte lyckats vinna. De är det land som har väntat längst på sin första seger och deras bästa resultat uppnåddes 1996 då Lúcia Moniz sjöng landet till en sjätteplats. I år skickar de Leonor Andrade.

Första intryck av låten: En kan alltid lita på att Portugal har gått vilse, denna gång i anonym mjukrock. Leonor är cool dock.

Intryck av repetitionerna: Trots simpel show lyckas Leonor höja dussinrocken några snäpp med sin utstrålning och coolhet.

8. Tjeckien/Marta Jandova & Vaclav Noid Barta: Hope Never Dies

dsc_4909

Betyg: 1/5

Tjeckien har medverkat i Eurovision Song Contest tre gånger; 2007-2009. Samtliga gånger som de har försökt kvala in till finalen har man misslyckats och bästa placeringen kom 2008 då de kom näst sist. Därmed är de det minst framgångsrika landet i Eurovision Song Contest. I år hoppas de på bättre resultat med Marta Jandova & Vaclav Noid Barta.

Första intryck av låten: Detta år domineras verkligen av girl boy-duos och det här är väl en av de mest anonyma. Det är knappt en låt.

Intryck av repetitionerna: Billigt och boring.

9. Israel/Nadav Guedj: Golden Boy

rak_5275

Betyg: 2/5

Israel, som inte ligger i Europa, har tävlat i Eurovision Song Contest sedan 1973 tack vare medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). De har vunnit tävlingen tre gånger, senast 1998 med Dana International och bidraget Diva. I år skickar de Nadav Guedj.

Första intryck av låten: Detta försöker vara Timberlake/Pharell, men är bara bra i refrängerna när det blir Mellanösterndans.

Intryck av repetitionerna: Det är dansant, proffsigt och det kommer funka. En blir glad när refrängen kommer.

10. Lettland/Aminata: Love Injected

aminata12385

Betyg: 4/5

Lettland gjorde debut i Eurovision Song Contest år 2000 och två år senare fick landet sin första seger, genom Marie N:s I Wanna. I år ställer de upp med Aminata.

Första intryck av låten: Vågat att skicka en oflirtig långsam electroballad. Den är lite för skrikig, men jag diggar det. Friskt vågat.

Intryck av repetitionerna: Aminata har skitnygg stor klänning och ljusshowen är riktigt cool. Ett av de snyggaste numren.

11. Azerbajdzjan/Elnur Huseynov: Hour of the Wolf

c8a7917

Betyg: 3/5

Azerbajdzjan har lyckats extremt väl sedan de äntrade tävlingen 2008. Samtliga år har man kvalificerat sig till final och därefter slutat inom topp tio. 2011 vann de med Ell & Nikki och låten Running Scared. I år ställer de upp med Elnur Huseynov.

Första intryck av låten: Azerbajdzjan skickar alltid snygga poplåtar, så även i år. Det är en dramatisk ballad som lyckas kännas någorlunda egen.

Intryck av repetitionerna: Det är mörkt, dramatiskt, lite zombiedansigt. Proffsigt och en dark horse i tävlingen.

12. Island/Maria Olafs: Unbroken

maria_olafsdottir_eurovision

Betyg: 3/5

Island har sedan de började tävla 1986 som bäst skaffat sig två andraplatser, vilka de uppnådde med Selma Björnsdóttir 1999 (där Charlotte Perrelli drog det längsta strået) och Yohanna 2009. I år skickar de bandet Maria Olafs.

Första intryck av låten: Island har äntligen med en riktig poplåt igen och den här kan ta dem till topp 10. En riktig radiohit.

Intryck av repetitionerna: Det är väldigt prinsessigt med ballerinaklänning och fallande stjärnor. Hade behövt mer wow för att verkligen slåss om de bra placeringarna. Kanske är även finalplatsen i fara.

13. Sverige/Måns Zelmerlöw: Heroes

mans_zelmerloew_18

Betyg: 4/5

Sverige är ett av de mest framgångsrika i tävlingen med fem vinster där Loreen var senast 2012 med magiska Euphoria. I år sänder vi favorittippade Måns Zelmerlöw.

Första intryck av låten: Nej, Måns låt var aldrig min favorit då jag tycker den är för svag, för copy cat av allt en hör på radio just nu. Det vägs dock upp av en skitsnygg show och ett superproffs i Mums Mums. Given finalist.

Intryck av repetitionerna: Supersäkert såklart. Streckgubben har blivit fetare och de röda ljusen i refrängen har försvunnit. Showen håller högsta klass.

14. Schweiz/Melanie Rene: Time to Shine

melanie_rene_press_2

Betyg: 2/5

Schweiz var värdland för den första upplagan av Eurovision Song Contest i Lugano, vilken de också vann med Lys Assias låt Refrain. Deras andra vinst kom 1988 med kanadensiska Céline Dion och Ne partez pas sans moi. I år skickar de Melanie Rene.

Första intryck av låten: Suck. Det här försöker låta modernt men låter bara som en dålig musikallåt med hårdare beats och gräsligt elgitarrsolo.

Intryck av repetitionerna: Ödsliga träd, trumslagarkvinnor och Mélanie i dramatisk klänning. Det är snyggt och höjer låten lite.

15. Cypern/John Karayiannis: One Thing I Should Have Done

jk_05_smart

Betyg: 2/5

Den bästa slutplaceringen Cypern har haft i Eurovision Song Contest har varit femma, vilket det har varit tre gånger; 1982 med Anna Vissi, 1997 med Chara och Andreas Constantinou samt 2004 med Lisa Andreas. I år skickar de John Karayiannis.

Första intryck av låten: En helt ok akustisk ballad som räddas av en bra sångare. Dock lättglömd.

Intryck av repetitionerna: Det blinkar lite ljus i bakgrunden, that's it. Och för den här låten passar det. Men lika lättförglömlig för det.

16. Slovenien/Maraaya: Here For You

maraaya_esc_1_here_for_you_photo_by_matic_pandel_and_sara_zigon

Betyg: 3/5

Mellan 1961-1991 representerades landet av Jugoslavien och fyra av de 27 bidragen framfördes av slovenska artister. Sloveniens bästa resultat i tävlingen är två sjundeplatser; 1995 och 2001. Efter att semifinalen infördes 2004 har landet kvalificerat sig till final endast tre gånger. I år skickar de Maraaya.

Första intryck av låten: En av förhandsfavoriterna är en riktigt snygg poplåt med retrosound. Den vinner på sin lekfullhet.

Intryck av repetitionerna: Fattar hon inte att hon inte är i studion eller varför har hon på sig de löjliga hörlurarna? Dessutom en märklig dansare som antingen låtsas spela fiol eller har ett anfall.

17. Polen/Monika Kuszynska: In the Name of Love

monika5_artur_fratczak

Betyg: 1/5

Polen debuterade i Eurovision Song Contest 1994 och fick då sitt hittills bästa resultat med Edyta Górniaks andraplats. Sedan dess har det gått ganska dåligt. I år skickar de Monika Kuszynska.

Första intryck av låten: Jag saknar förra årets nakenchock. Detta är så intetsägande en låt kan bli. Chanslös.

Intryck av repetitionerna: Var är de porriga damerna som tvättar och kärnar smör? I miss you.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel