Gamla roller i nya skepnader

En skäggigare Daario Naharis i Game of Thrones – och andra skådisbyten vi minns

När Game of Thrones nyligen körde i gång sin fjärde säsong var det med en helt ny Daario Naharis. En mer ansiktsbehårad och mindre alvlik följeslagare till Daenerys Targaryen. Ed Skrein, som spelade Naharis I, gick vidare till en filmroll och ersattes av Michiel Huisman (Nashville, Treme). Det är inte det första skådisbytet i serien, exempelvis Gregor »The Mountain« Clegane har hittills haft tre (3) olika skepnader.

Game-of-Thrones-Daario-Naharis

Naharis II förvirrade en del tittare, men då karaktären introducerades ganska nyligen och inte haft den mest framträdande av roller har protesterna inte varit särskilt ihärdiga. Annars är det här med skådisbyten lite av en dödssynd i min tv-värld. Barnskådisar, möjligen, men andra? Ett enda klumpigt byte och illusionen av en parallell verklighet är för evigt krossad.
Här är fler skådisbyten vi minns:

Screen shot 2014-04-11 at 11.28.51 AM

Aunt Viv, Fresh Prince of Bel-Air

Efter tre säsonger lämnade Janet Hubert-Whitten med inte särskilt varm hand över till Daphne Maxwell Reid att spela Vivian Banks. Hon hade hamnat på kant med produktionen, fått kicken och verkar än i dag bitter över det. I en intervju 2009 kallade hon Smith »asshole« och »egomaniac«. »I can say straight up that Janet wanted the show to be The Aunt Viv of Bel-Air show« har Will Smith svarat. Rollfiguren Vivian gick i och med bytet från att vara stram, vass och rappkäftad till att bli en mildare och barnkärare hemmafru.

ColleenCooperColleen, Dr Quinn

Växlingen från Erica Flores till Jessica Bowman när den förra inte ville binda sig till ett femårigt kontrakt var märklig och illa tajmad. Dr Quinns adoptivdotter Colleen hade en av huvudrollerna i serien och hennes ramberättelse handlade innan skådisrockaden om pubertetsbryderier – hon var tidigt utvecklad och blev bland annat mobbad för sina stora bröst. Att då plötsligt byta ut henne mot en betydligt nättare skådespelerska raderade mycket av rollfigurens dittills uppbyggda personlighet. Dr Quinn var överlag en flitig överträdare av skådisbytarregeln. De ersatte även Mrs Morales med en rivigare och mer stereotyp latina.

Screen shot 2014-04-24 at 2.42.43 PMAlex, Cityakuten

Det här är definitivt det skådisbyte som irriterat mig mest. Visst, barn växer och ändrar utseende och man kan ofta därför köpa att exempelvis Dr Greens dotter plötsligt ser helt annorlunda ut – men att växla skådis mitt i en cliffhanger!? I säsongsfinalen av Cityakutens 11:e säsong var det stor dramatik när Sams son Alex försvann med sin kriminella pappa. När nästa säsong sedan började återförenades mor och son – bara det att »Alex« nu var utbytt. Jag kan säga att jag inte brydde mig det minsta om den tårfyllda scenen där Sam kastade sig om halsen på ett helt okänt barn.

Screen shot 2014-04-11 at 11.30.20 AM

 Becky, Roseanne

Den kanske mest udda rollbesättningslösningen av dem alla: Lecy Goranson och Sarah Chalke (som vi känner igen från Scrubs och HIMYM bland annat) delade på ansvaret att spela Roseannes dotter Becky. Ursprungliga Becky, Goranson, lämnade serien för studier men fick återvända när hennes collegeschema tillät det. Arrangemanget kommenterades med återkommande metaskämt i serien. (»Where the hell have you been?«)

Vilka skådisbyten minns ni?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel