Den definitiva mixen av ologiska luckor och genrebrott

Efter nedläggningen: The Following följer inte det förutsägbara

Innehåller spoilers för The Following, säsong 3, avsnitt 10, Evermore & avsnitt 11, Demons.

Ni som hängt med i The Following kommer kanske ihåg hur säsong ett började. FBI-agenten Ryan Hardy vaknar upp med huvudvärk efter att ha festat lite för mycket. Snart förstår vi att det sker lite för ofta, för att inte säga jämt. Ryan Hardy är full hela tiden, hans liv är en fest. Minns ni? Ryan som duschar av sig gårdagens fyllesvett, spritflaskorna som möblemang och sängkläderna som klibbar fast vid Ryans telefon när han får ett viktigt samtal och jakten är igång. Joe Carroll har flytt.

Det är mycket som händer och det är väl kanske det bästa med säsong tre av The Following. Det händer så mycket att man inte hinner registrera alla logiska luckor och brister.

Sedan dess har ett antal avsnitt passerat och Ryan har lyckats hålla sig nykter – visst han har trillat av vagnen några gånger, men det är ju sånt som händer. Nu är vi dock där igen, i avsnitt 11: Demons. Ryan är full. Livet är en fest. Ha ha! Nej, ingen sån fest. Det här är festen där värden spyr i bålet, du blir rånad och Joe Carroll flyr från death row (avsnitt 10, Evermore) bara för att ta gisslan och belägra sig inne i fängelset. På sätt och vis har cirkeln slutits.

Det är mycket som händer och det är väl kanske det bästa med säsong tre av The Following. Det händer så mycket att man inte hinner registrera alla logiska luckor och brister. Men vi kan i alla fall konstatera så mycket som att säsong 3, efter avsnitt 10, påbörjade en ny cirkel i och med att Joe Carroll avrättades – först efter att Ryan Hardy gått med på att erkänna deras vänskap. Allt gott, eller?

The-Following-Season-3-the-following-38071169-1584-891

Nja, inte riktigt. Problemet med Carrolls död är att hans själ vidarebefordrats till Hardy, eller liknande… Jag vet, det är lika vansinnigt som det låter. Tänk Wes Cravens Shocker, fast utan hoppa-igenom-tv-sekvenser och gummitungor.

Så status nu alltså. Ryan Hardy är ständigt full. Han laddar inte längre revolvern med kulor utan med miniatyrflaskor; han pratar med Joe Carroll och drömmer om att de mördar tillsammans; han ljuger för sina kollegor och tappar ännu en käresta. Allt detta sätter sina spår. Har Hardy någonsin sett mer härjad ut? Som en utsvulten zombie vacklar han omkring och hugger mot folk. Det funkar inte Ryan!

Nä, det gör det inte. För även om Carroll är död så är hotet lika starkt då en av Dr Arthur Strauss  – Joe Carrolls mentor – gamla elever Theo startat ett virtuellt krig mot hela FBI och i synnerhet Ryan Hardy. Theo är det värsta av två helt olika världar hackerterrorist och seriemördare. Han är killen du vänder dig till om du vill bli av med dina studielån, samt hela CSN… Jag hade en del problem med Theo först, men han växer. Inte minst då han i senaste avsnittet infiltrerar en slags Hostel-aktig fest där alla går omkring med smoking och masker, precis som i Eyes Wide Shut, fast i Slovenien. Här äntrar The Following ännu en mix av två genres: mjukporr & tortyrporr, vilket borde göra The Following till den mesta genreserien någonsin!

 The Followings nedläggning kom som en chock. För trots alla brister – och de är enorma – längtar jag alltid efter veckans avsnitt.

Jag vet inte hur många som fortfarande ser på The Following, kanske ingen mer än jag? Jag känner mig i alla fall rätt ensam. Med all rätt kanske, för The Following har gått och blivit den där klassiska trafikolyckan – man bara måste fortsätta titta. Vad som inledningsvis var en fartfylld katt-och-råtta lek, har nu gått och blivit en nästan surrealistisk mix av genres. Helst skall det växlas mellan minst tre i varje avsnitt. Gisslandrama, fängelseaction, skräck. Samt en kärleks-/buddy-historia mellan Joe Carroll och Ryan Hardy, som mest känns bisarr.

Ändå kommer The Followings nedläggning som en chock. För trots alla brister – och de är enorma – längtar jag alltid efter veckans avsnitt. Det behöver dock inte vara kört för alla älskare av absurd seriemördardramatik, då det ryktas om en fortsättning på en annan kanal än Fox, till exempel Hulu. Så kom igen nu, Ryan! Ladda pacemaker-batterierna och ta en semester så kommer du igen som dig själv igen. Kom ihåg: seriemördare vilar aldrig.

The Following visas på Fox i USA och TV4.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel