TVdags betygsätter tolkningarna

Ddumba & Andersson Wij bäst i premiären av Så mycket bättre

Det har blivit dags för »mellanmjölkssäsongen« av Så mycket bättre. Och ja, vi äter gärna upp de orden. Den här säsongen är det Anders Wendin, Sabina Ddumba, Uno Svenningsson, Icona Pop, Eric Saade, Tomas Andersson Wij och Kikki Danielsson som ska leta sig in i våra hjärtan (igen). Första huvudpersonen är Uno Svenningsson. Här är våra betyg.

Anders Wendin – Tro på varann

andersep1Linus: Det börjar i moll och känns lovande, men sen blir det lite för mycket rak middle of the road-rockpop i refrängerna. Det känns väldigt mycket Moneybrother och han försöker ladda den med så mycket drama han kan. Det är en habil start, men når inte ända fram.
Betyg: 2/5

Björn: Precis som Linus säger känns det väldigt mycket Moneybrother, men till skillnad från Linus tycker jag att det är i refrängerna det lyfter … men till tre pluppar.
Betyg: 3/5

Sara: Tokstarkt original som han tyvärr inte förvaltar alls. Tempoväxlingarna känns effektsökande och yxiga. Ingen katastrof, men i ett inledningsprogram som är stelt och obekvämt (vilket inledningsprogrammet av Så mycket bättre nästan alltid är) gör detta inget för att förlösa stämningen. Det ger mig i stället utrymme att i ljuset av #metoo bli distraherad av tanken på hur (och om) programmet kommer att hantera hans ofredandebagage när det är han som ska vara i centrum nästa vecka.
Betyg: 2/5

Sabina Ddumba – Vågorna

sabinaep1Linus: Sabina är den jag på förhand trodde kommer få årets stora folkliga genombrott. Efter första versionen tror jag det ännu mer. Vilken röst! Svenska passar henne dessutom perfekt, hon får fram varenda textrad. Hon gör låten till en modern och vacker electrosoulballad med ena handen i sommaren och den andra i vemodet.
Betyg: 4/5

Björn: Kalasversion av en av mina favoritlåtar av Uno. Slickt, souligt och snyggt producerad musik. När Anders drog i gång sin version av Tro på varann blev jag rädd att det skulle vara en trepluppskväll. Jag är glad att jag hade fel.
Betyg: 4/5

Sara: Klasskillnad! Vilken underbar textframställan. Unos reaktion säger det mesta, det ser ut som att han kämpar med gråten från första ordet. Produktionen är inte anmärkningsvärd, all magi sitter i fraseringen. Stilla och vilsamt, en känsla som förstärks av den där vackra nattdräktsliknande outfiten hon bär.
Betyg: 4/5

Eric Saade – Allt man kan önska sig

ericep1Linus: Manboy är ingen stor sångare. Han behöver starka popmelodier och en förlåtande produktion för att låta riktigt bra. Som tur är har han varit smart här. Här försöker han göra en Danny-version med 80-talsvibbar och I Wanna Dance with Somebody-synth i refrängerna. Det låter faktiskt ganska bra, men det beror nog mest på att det är en så stark poplåt i grunden.
Betyg: 3/5

Björn: Somrigt och mer svensksoul. Men min hjärna hoppar över till Lisa Nilssons Varje gång jag ser dig så fort refrängen börjar. Men det är ju trallvänligt.
Betyg: 3/5

Sara: Blir uppiggad av att han sjunger på svenska. Gladpop som doftar åttiotalsplastigt fast på ett bra sätt. Tuggummibounce? Skrattade ihjäl mig när Uno trevande kallade den »ungdomlig«, men han har en poäng. Känns som en potentiell barnfavorit.
Betyg: 3/5

Tomas Andersson Wij – I en annan del av världen

thomasep1Linus: Tomas var den jag på förhand tyckte var den tråkigaste artisten. Jag hade liksom inget intryck av honom alls. Men jag älskar det musikaliska arrangemanget i den här låten. Det är liksom loopad chill poptrancemusik som långsamt stegrar mer och mer. Hade aldrig trott det det om Tomas. Är oerhört positivt överraskad. Love it!
Betyg: 4/5

Björn: Det kanske bara är jag men jag får klara Peter Gabriel-vibbar. Det låter inte som Biko men jag får ändå Biko-känsla. Och det är inte ankskit. Det bästa Andersson Wij har gjort.
Betyg: 4/5

Sara: Jag är inte helt övertygad, kanske för att jag till skillnad från Linus hade mycket höga förväntningar på Tomas. Han framträder i första programmet som den som kommer axla den så viktiga rollen av produktionsproffs, den som stabiliserar nerver och fördelar ordet, som håller samtalet levande utan att ta för mycket plats själv. Hans programledarerfarenhet från SVT märks, och han framstår som så himla sympatisk. Rent musikaliskt är han den som ligger närmast Svenningsson, och kanske gör det att han här försöker lite för mycket? Den där världsmusikmattan i arret är jag kluven till. Känns Melodifestival-etno. Men den växer, och redan vid andra lyssningen är den uppe och nosar på en fyra ändå.
Betyg: 3/5

Kikki Danielsson – At the Border (Under ytan)

kikkiep1Linus: Kicki tar sig an Unos stora signaturmelodi på engelska och sjunger om flyktingbarnen som flyr för sina liv. Kicki är en utmärkt countrysångerska som faktiskt bottnar i de sorgliga berättelserna. Hon försakar varken den starka melodin eller det stora allvaret. En låt för tiden vi lever i.
Betyg: 3/5

Björn: Varför sjunger inte Kikki på svenska? Engelska versionens ämne är det som berör mest. Snyggt proddat men varför inte bara köra den som den är?
Betyg: 3/5

Sara: Jaha, apropå effektsökeri… Vad ska man tycka. Vill gärna applådera ansatsen. Ta chansen när strålkastaren är tänd, absolut, varför inte! Men ämnet verkar inbänt med skohorn vilket gör att det lätt framstår som cyniskt. Och så banalt? Jag har hopp om Kikki den här säsongen, tror hon kan överraska. Men inte den här veckan.
Betyg: 2/5

Icona Pop – Det måste gå

iconaep1Linus: Det är kul att Icona Pop är med i år då de kommer med mycket energi. De sjunger överraskande nog på svenska, men gör lite väntat en snygg och modern tropical house-version som säkerligen kommer att bli en hit. Det är inte särkilt vågat, men riktigt effektivt.
Betyg: 4/5

Björn: Freestyle-pop. Jag älskar att hata det och hatar att älska det.
Betyg: 4/5

Sara: Att de kommer med det modernaste soundet hittills är kanske ingen chock. Men det är riktigt kul att höra dem på svenska, tycker det fungerar alldeles utmärkt. Jag hör den här versionen redan på radion i mitt huvud.
Betyg: 4/5

Mer Så mycket bättre-läsning: De 15 bästa tolkningarna genom åren.

Så mycket bättre visas på TV4 och finns på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel