Nedräkning till Veronica Mars: The Movie

Därför är vi Veronica Mars-fans galna i LoVe

I morgon händer det vi väntat på sedan april 2013. Det är premiär för filmen vi fans gjort möjlig. Veronica Mars.

Jag skäms lite inför vad den här texten ska tillägnas. Nämligen LoVe. Eller som man säger utanför Marshmallowssfären – kärleksrelationen mellan Logan och Veronica.

Jag vet! Superytligt! Varför skriver jag inte om klasskampen i Neptune och hur säsong 2 faktiskt handlade om privatiseringen som skulle förvandla Neptunes finare delar till en gigantisk gated community? Om hur viktig Veronica är som hjälten som alltid vinner med hjälp av hjärna, teknik, vänner och knivskarpa kvickheter, aldrig med hjälp av våld? Om jag ska skriva om fina relationer, varför skriver jag inte om vänskapen med Mac, Wallace eller Weevil? Kanske skäms jag allra mest över att den här texten inte tillägnas Veronica och hennes pappa. Det är ju kanske den bästa fiktiva far/dotterrelation jag vet.

Och försvarar Logan gör vi. »The obligatory, psychotic jackass« – det är så Veronica introducerar honom i första säsongens pilot.

Nähänä, i stället ska jag skriva om en kärlekshistoria. Vit, straight och medelklassig, eller för att citera pappa Keith: »The lower middle class to which we aspire!«

Än en gång poängterar jag alltså: Veronica Mars går inte ut på, och ska inte gå ut på, vilken kille hon väljer eller relationen med Logan.

Nu har jag lagt in hundra brasklappar och kan därför ge mig hän! Nu sätter vi i gång! Den här svinlånga hyllningen av LoVe är för er, Marshmallows!

Det finns ett engelskt ord som alltid används om Logan, och som lustigt nog också jämt användes om Angel, Buffys (annan hjälte i mitt liv förstås) vampyrpojkvän. Det är »brooding«. Det är liksom inte riktigt tjura, det är utan det barnsliga som ordet »tjura« innebär. Man är lite mörkt trulig och är på mer romantiskt dåligt humör. Svenska översättningar erbjuder otillfredsställande  »ruva«, »grunna«, och »grubbla«. Även »obehaglig« och »hotfull«.

»Brooding« är någonting jag tänker mig att Mr Darcy gör den där första gången Lizzy Bennet ser honom på Lucas-bjudningen i Stolthet och fördom. Svindlande Höjders Heathcliff gör det när han iakttar Catherine (och här kommer ju det obehagliga och hotfulla in i bilden).

I samband med Logan har ordet »brooding« använts så mycket att det blivit som ett metaskämt i serien och runt hela Kickstarterkampanjen har det skämtas friskt, »don’t you want to see Logan brood?!« Apropå metaskämt är det roligt i Kickstarterkampanjfilmen som de lattjade ihop när det gör ett skämt av Logans trånande Veronica-blick. För de blickarna är ju populära hos oss LoVe-fans. De där mörk-längtande, långa, långa blickarna på Veronica…

Men samtidigt är Logan väldigt elak-rolig och kvick, precis som Veronica:

Själv tror jag att det är den gamla kanske uttjatade »vi hatar varandra sedan älskar vi varandra«-grejen som funkar så ovanligt bra i Veronica Mars:

(Tack för den här ovanligt välklippta lilla filmen.)

I stället för att själv gå loss på Logan-tjat bad jag ett par fans att berätta. Ellen Haglund är Kickstarter-donator och LoVe-älskare:

- Logan älskar så evinnerligt mycket. Jag tror att Veronicas kärlek till honom inte ens snuddar vad han känner för henne. Han är så otroligt känslosam och komplex och jag tror att vi som är besatta (vilket väl är ungefär alla som sett serien) är det för att vi ser hur det aldrig någonsin kommer finnas någon annan än Veronica för Logan. Någonsin. Och så vill vi vara den han känner så för, ha ha.

Ellen menar att hon nästan blir provocerad när folk beskriver honom som en typisk bad boy.

- Det är så långt ifrån hur jag ser honom. Han tar så mycket skit från Veronica och gör ändå sitt bästa för att hon ska acceptera honom. Det är den där sårbarheten, hans vilja att bli älskad av henne åtminstone hälften så mycket som han älskar henne, som inte släpper folk tror jag. Jag ser på otroligt många serier men ingen karaktär kommer någonsin i närheten av Logan. Han är speciell. Jag tror också att eftersom han verkligen inte är stereotyp når han fram så bra.

Maja har Twitternamnet LoVeshipper. Hon förklarar vad en »shipper« är:

- Att man vill att ett visst par, eller bara två personer, de behöver inte ha varit ihop, ska bli ihop. Alla tänkbara par i serier har en förkortning och vill man att LoVe ska bli verklighet, ja då är man en LoVeshipper.

Maja gillar precis som Ellen också Logans komplexitet.

- Knepigare personer är alltid intressantare än stabila personer i tv-serier. Personer som är komplexa och som man inte kan älska förbehållslöst därför att de ställer till det för sig själva och som gör det svårare för en själv att försvara dem.

Och försvarar Logan gör vi. »The obligatory, psychotic jackass« – det är så Veronica introducerar honom i första säsongens pilot. På nätet såg jag en jämförelse mellan honom och Twilights Edward Cullen, där det påpekades båda är obehagliga kontrollerande stalkers – och tjejfavoriter. Hur mycket det än smärtar mig så kanske det stämmer. Skillnaden är kanske att Veronica inte tolererar att han vill »beskydda henne« eller att det är hon som måste rädda honom. En stor skillnad från Twilight.

Maja har också reflekterat över hur dubbelt det kan kännas när man försvarar Logans mer våldsamma tendenser samtidigt som man tycker så mycket om honom och förstår honom.

- Känslorna för Veronica gör att Logan anstränger sig och försöker bli en bättre människa. Herregud, killen har ju mycket trauman bakom sig. Men för Veronicas skull så försöker han bättra sig. Tyvärr har han väl lite adhd över sig och har alldeles för lätt att tappa kontrollen. Dock aldrig att han gör Veronica illa, inte fysiskt i alla fall. Jag känner att jag låter lite som att jag försvarar en kvinnomisshandlare – »han är god innerst inne« – men eftersom det är en ungdomsserie så är det ju inte som att det någonsin blir mörkt. Om han är en bad boy så är han det bara så pass mycket att man fortfarande kan gilla honom.

Att Logan är så bra är såklart till stor del Jason Dohrings förtjänst, fortsätter Maja:

- Jason Dohring gör Logan jävligt bra, en annan skådis hade kanske inte fått fram hans ambivalens till saker och ting i livet som Jason verkligen lyckas med.

Skaparen Rob Thomas har själv beskrivit Jason Dohring som »en ung Edward Norton«. Men efter en vampyrroll i outhärdliga serien Moonlight och en biroll i några avsnitt av Sarah Michelle Gellars misslyckade tv-comeback The Ringer har rollerna lyst med sin frånvaro. Någon ovärdig liten insats i CSI här, ett gästspel i Rob Thomas (också fantastiska) Party Down där…

Trots att karriären gått sisådär finns det fans som är beredda för att betala ganska så mycket för en bit av Jason/Logan. Ellen berättar att hon mailar med en kvinna som har gett mycket för att få just den Kickstarterbelöningen hon helst ville ha.

- Hon är besatt och betalade in så mycket till kampanjen att hon ska få ett personligt telefonsvararmeddelande från Logan. Vi har spånat fram manuset till det meddelandet gemensamt.

Ellen skriver ofta på Twitter om hur mycket hon älskar Logan.

- Min man retar mig för att jag är kär i en tonårspojke och kallar mig för gummsjuk och liknande. Det kan jag ta. Jag vet ju att Logan är fiktiv och det är ju inte Jason Dohring jag gillar. Det är just Logan. Headtiltande, mjukhårda Logan.

Hell hath no fury like Marshmallows när de tänker på att Piz brädade Logan i säsong 3.

Det finns en faktor som måste nämnas och ältas inför filmpremiären. Det är karaktären Piz. Snälle Piz, som sänder radio, tycker om musik, och som aldrig skulle göra Veronica illa. En sådan person kan man väl inte hata? Fel. Hell hath no fury like Marshmallows när de tänker på att Piz brädade Logan i säsong 3. När det varit frågestunder med skådispanel har moderatorn på förhand varit tvungen att påpeka att Chris Lowell inte är Piz på riktigt, på grund av allt hat – rentav dödshot! – som stackars Chris fått stå ut med. Stort jubel dock när Jason Dohring visade sig på fanevent klädd i Team Piz-tröja.

Maja gillar inte Piz, minst sagt.

- Jag är arg över att Rob Thomas tog med honom i filmen. Han var en sidokaraktär som Veronica aldrig passade ihop med i säsong 3, sämsta säsongen förövrigt, och ska de göra något slags triangeldrama så får de väl hitta på någon ny kille. Inte dra fram Piz igen!

Ellen är minst sagt orolig för utgången av kärlekstriangeln.

- Slutar filmen inte med att Logan och Veronica blir ihop vet jag inte vad jag gör.

Men risken är minimal att Pizeronica vinner över LoVe. Rob Thomas har otaliga gånger sagt att det är en film för fansen, och vad vi alla vill är otvetydigt. På fredag får vi äntligen se.

Logan: I thought our story was epic, you know, you and me. /…/Spanning years and continents. Lives ruined, bloodshed. EPIC.
Veronica: Come on. Ruined lives? Bloodshed? You really think a relationship should be that hard?
Logan: No one writes songs about the ones that come easy.

Filmen Veronica Mars: The Movie har VOD-premiär i morgon, i Sverige på Headweb, SF Anytime, Film2Home och iTunes; samma dag som den går upp på bio i USA. Tv-serien finns just nu inte för streaming i Sverige men i en komplett dvd-box med alla tre säsonger för 279 kr.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel