Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

Är At Home with Amy Sedaris det roligaste på tv just nu? Kanske, kanske inte. Men skulle något annat program ens komma på tanken att göra ett avsnitt om dejting som utmynnar i en pastisch på en obskyr psykologisk thriller från 1960-talet? Knappast.

Nästan på dagen för 56 år sedan, 8 juli 1964, hade Paramount Pictures premiär på Lady in a Cage, en mustig rulle med nyligen 104 år fyllda Olivia de Havilland i huvudrollen som Mrs. Hilyard, en förmögen änka som sakta återhämtar sig från en höftskada, ensam i sitt stora hus. En dag när Mrs. Hilyard tar den burliknande hissen hon installerat i hemmet blir det strömavbrott, och hon fastnar mellan våningsplanen. Den ende som hörsammar hennes klagorop är en alkoholiserad dagdrivare, som dock struntar i att hjälpa henne och istället plockar på sig diverse dyrgripar från huset som han genast går till en hälare med. Uslingen återkommer sedan med sina kriminella kompisar för en mer systematisk räd, och filmen utvecklas till en febrig home invasion-rulle. Ledaren för skurkarna spelas av James Caan, i sin första riktiga filmroll.

Lady in a Cage gjorde inte ett särskilt stort avtryck när den kom, även om den blev hyfsat ekonomiskt framgångsrik för Paramount, säkerligen delvis beroende på låga produktionskostnader – den filmades på två veckor och utspelar sig till största delen i ett enda rum. Kritikerna avskydde filmen, men den har fått viss upprättelse med åren, inte minst från fans av genrefilm. Och det är lätt att förstå varför – den lätt exploaterande premissen är precis lagom skruvad och bortom mittfåran, spelet pendlar på ett underhållande sätt mellan »stort« och »hysteriskt« (det är talande att huvudrollen ursprungligen var tänkt för Joan Crawford), och den våldsamma katt-och-råtta-leken mellan de Havilland och Caan är onekligen spännande. Men det dröjde till våren 2020 innan filmen fick den populärkulturella uppmärksamhet den förtjänar, och då av Amy Sedaris, Paul Dinello och de andra bakom At Home with Amy Sedaris.

At Home with Amy Sedaris – lika mycket en parodi på alla Martha Stewarts och Ernst Kirchsteigers där ute som ett utlopp för programledarens genuina besatthet av pyssel och hemmafix – är nu inne på sin tredje säsong, och håller alltjämt en mycket hög lägstanivå.

At Home with Amy Sedaris – lika mycket en parodi på alla Martha Stewarts och Ernst Kirchsteigers där ute som ett utlopp för programledarens genuina besatthet av pyssel och hemmafix – är nu inne på sin tredje säsong, och håller alltjämt en mycket hög lägstanivå. Visst har man i sina temabaserade avsnitt vid det här laget betat av jul, påsk och de andra helgerna, och jo, det är uppenbart att vissa av Sedaris karaktärer är mer populära än andra och får mer utrymme (hallå Patty Hogg) och ja, det är en skam att det har varit så få inslag med The Lady Who Lives in the Woods (Heather Lawless) den här säsongen. Men trots dessa invändningar håller programmet mestadels ställningarna.

I senaste avsnittet, First Dates, har Amy installerat en privat hiss i sitt hus, som bara hon får lov att använda, för att till exempel otroligt långsamt åka upp på övervåningen och hämta torkade bönor. Under programmets gång ger Amy publiken tips om vad man kan äta och dricka vid en dejt, men håller samtidigt på att förbereda sig själv för en första träff med en man som hon hittills bara korresponderat med via brev, och som är på väg hem till henne. Men precis när allt börjar bli klart, maten står på bordet och pyntet är fixat, går strömmen – och Amy, likt Mrs. Hilyard, fastnar i hissen.

AmySedaris2

Efter att Amys rop på hjälp ignorerats, bland annat av väninnan Chassie (den oslagbare Cole Escola), kommer så till slut undsättningen i form av hennes dejt Tom, en rekorderlig man. Tror åtminstone Amy. Problemet är bara att Tom, den vänlige mannen Amy brevväxlat med, i själva verket är en våldsam psykopat som nyss rymt från ett närbeläget fängelse. Psykot – spelad med iskallt lugn av Michael Shannon – och hans kumpan börjar sedan glufsa i sig den välkomponerade dejtmenyn en alltmer desperat Amy lagt ner så mycket tid på. Endast en ödesdiger incident med en nyinköpt köksapparat räddar Amys liv och anseende.

AmySedaris5

Likt många andra lifestylegurus sammanfattar Amy varje avsnitt i en liten epilog – vad har vi lärt oss? Och som alltid gäller det även här att se livet från den ljusa sidan. Eller åtminstone lite grann: »Even though things didn't work out with Tom, I learned an important lesson – some people die alone.«

At Home with Amy Sedaris går på truTV.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vardagen med Tunna blå linjen

28 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Eric Saade gör en perfekt comeback

27 februari, 2021
Dokumentär

Så många magiska melodislingor i Bee Gees-dokun How Can You Mend a Broken Heart

27 februari, 2021
Kommentar

Relationsdramat Malcolm & Marie på Netflix – Rörande, enerverande & relevant

25 februari, 2021
Essä

Här är Ria Wägner – den första stora svenska tv-kändisen

23 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Alba August & Reco utklassar resten i Alla utom vi

21 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Är det årets vinnare vi har här? JA!

20 februari, 2021
Premiär

Eldfesten! Ny poddserie med Tordyveln flyger i skymningen-känsla

19 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Bright Eyes-duons The Stand-musik

14 februari, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Dotter är oslagbar – eller?

13 februari, 2021
Recension

Psycho Goreman är en »splattrig« 1980-talshyllning för hela familjen!

10 februari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: WandaVision förnyar sitcomen

7 februari, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel