TVdags betygsätter tolkningarna

Bluesig Wendin kanaliserar sitt inre sprattel i kvällens Så mycket bättre

I kvällens avsnitt är det Kikki Danielsson som sitter i heta stolen. Här är våra betyg!

Sabina Ddumba – Varför är kärleken röd?

ddumba-ep5Per: Sabina Ddumba gör Kikkis bagatell till en släpig soulmacka som hade passat Lisa Nilsson som handen i handsken. Men en nonsenstext är en nonsenstext. Kompetent, men gåshudsfaktorn är lika med noll.
Betyg: 3/5

Sara: Hon blir lite onödigt Loreen-mumlig i början, men gud vad det är snyggt när hon går ner i sitt mörkare röstregister i verserna. Det råder inga tvivel om att hon är en skicklig sångerska. Tolkningen växer för varje lyssning.
Betyg: 4/5

Linus: Sabina sjunger på svenska igen, och fan om hon inte borde göra det always. Hon har en ypperlig förmåga att få fram betydelse ur texter som mest är nonsens. Hon gör den fina melodin till modern soulr’n’b. Det är snyggt och lyxigt.
Betyg: 4/5

Tomas Andersson Wij – Godmorgon

GomorronPer: TAW testar yster feelgoodpop och det funkar inte riktigt. Han har uppenbarligen kul på scen, men trots ett piggt framförande och en peppad white man's overbite-dans kan inte ens Tomas – som varit min favorit i alla avsnitt hittills – rädda den här debila låten.
Betyg: 2/5

Sara: Första tanken: vilket märkligt låtval! Hur ska han tomasifiera den här? Härligt dansbandsgung, men han lyckas inte riktigt tvätta bort banaliteten. Kul risk, men trots att bryggan och inledningen till refrängen funkar riktigt fint håller det inte hela vägen.
Betyg: 3/5

Linus: Tomas gör sin rakaste poptolkning. Han räddas av en urstark refräng, för det är något med det klämkäcka framträdandet i otakt parat med den banala texten som gör det onödigt cheesy.
Betyg: 2/5

Uno Svenningsson – Prins Decibel (Miss Decibel)

Miss-DecibelPer: Kikkis originallåt är en dansbands-dänga med snygg och slick ABBA-produktion som dras ner av sedvanlig nonsenstext. Uno plockar in Beatles-stråkar och ambitiösa körer men kämpar förgäves mot låtens inneboende meningslöshet. Ett bottennnapp.
Betyg: 1/5

Sara: Även detta ett udda låtval. Det måste ha funnits bättre utmaningar för Uno i Kikkis låtskatt? Herregud, Papaya Coconut hade varit intressantare än det här. Men visst, refrängen är hookig.
Betyg: 2/5

Linus: Älskar originalets melodi. Uno slarvar inte bort den, men gör inte heller något speciellt av den. Det är rak och glad pop som räddas mer av originalets starka refräng än av den kreativa höjden i tolkningen.
Betyg: 2/5

Eric Saade – Bra vibrationer

Bra-vibrationerPer: Om någon skulle göra Kikkis kanske största folkhems-hit rättvisa var Eric Saade på förhand det givna valet. Men i hans händer blir låten – som hemlige gästen Lasse Holm äntligen erkänner är en ripoff av Wham!s brottarhit Wake Me Up Before You Go-Go –  till en hjärndöd och infantil sommarplåga som faktiskt lyckas vara mer nonsensartad än originalet. (En bedrift i sig.)
Betyg: 2/5

Sara: Äsch, det här hade ju kunnat bli så bra. Eric Saade har levererat stabil pop under säsongen men här försöker han för mycket. Textändringarna kan jag köpa, men meloditweakningarna framstår som okynnesproducerade. Det blir krystat.
Betyg: 2/5

Linus: Kikkis signaturmelodi hamnar i Erics händer, och det känns rimligt med tanke på att han är den som har överraskat mest positivt under säsongen. Han gör en popfunkig version med tropicalinslag. Det är lagom retromodernt och kommer säkerligen bli en ny hit. Det är dessutom fint att se Eric bry sig så genuint mycket om Kikki. Deras relation är nog årets enda jag kommer komma ihåg.
Betyg: 3/5

Icona Pop – Don't Slam the Door

dont-slam-the-doorPer: Det här borde egentligen varit Sabina Ddumbas låt, den hade passat hennes röst perfekt, men Icona Pop gör det lika bra. Kikkis countryrökare från 1984 är en av hennes bästa låtar, och Icona Pop jobbar upp ett sugande, svåremotståndligt reggae-mys. »Vilket gung!« utbrister Kikki efteråt och det är bara att hålla med.
Betyg: 4/5

Sara: Toppinledning! Och smart låtval. Men vad är det för ful-reggae som kommer in och sabbar allt? Obegripligt.
Betyg: 2/5

Linus: Märkligt låtval kan tyckas, men kul att Kikkis countrykatalog uppmärksammas. Och det här passar Icona Pop perfekt. De gör den till bredbent melodiös popreggae som kommer att gå varm på radion.
Betyg: 4/5

Anders Wendin – Nu ser du inte mig (It's Not About Me Anymore)

its-not-about-me-anymorePer: Jag har dissat Moneybrothers självunnande låtar tidigare men detta är för jävla bra. Wendin ger allt i en självklart soulig crooner-version med grym svensk text. Snudd på femma och kvällens i särklass bästa tolkning!
Betyg: 4/5

Sara: Underbar intensitet. Gillar den här lite mer avskalade, fokuserade versionen av Anders Wendin. Som att han kanaliserar sin inre sprattel-cirkusdirektör och trycker ut kraften enbart i rösten (och texten) i stället. Håller med Per, snudd på femma!
Betyg: 4/5

Linus: Kudos till Anders för att han väljer en av de starkaste låtarna från Kikkis underskattade senare countryalbum. De är riktigt fina, då hon bottnar i dem på ett helt annat sätt än tidigare. Anders gör den på svenska i lättbluestempo och lyckas äntligen beröra mig. Här förlöses han på rätt sätt, här bottnar han. Kvällens bästa tolkning.
Betyg: 4/5

Mer Så mycket bättre-läsning: De 15 bästa tolkningarna genom åren.

Så mycket bättre visas på TV4 och finns på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel