Nedläggningsbesked

Besked i natt: The Good Wife läggs ner i vår

Beskedet vi fans fruktat kom i form av Super Bowl-reklam på söndagskvällen: The Good Wife läggs ner i vår när den nu pågående sjunde säsongen avslutats.

Nyheten var egentligen inte oväntad. Skaparna och makarna Michelle och Robert King meddelade för några veckor sedan att de tänkte hoppa av – sjuårsplanen de kallat »The education of Alicia Florrick« skulle nå sitt naturliga mål i maj. Och strax efter det lät seriens stjärna Julianna Margulies antyda att hon efter att säsongens inspelningar avslutats i april var på jakt efter ett nytt jobb.

Att CBS låter Michelle och Robert King få avsluta sin serie på sina egna premisser bäddar för en sista kraftansträngning och fokusering.

Och nu vet vi alltså definitivt – nio avsnitt återstår, sedan är det hej då till Alicia, Cary, Diane, Eli och de andra som kommit och gått under seriens levnad.

Själv är jag kluven till nedläggningen. The Good Wife har varit en av mina största serieförälskelser under 10-talet och serien är fortfarande briljant i enstaka avsnitt, vi har sagt det otaliga gånger här på TVdags men det tål att upprepas – The Good Wife har haft en oerhörd förmåga att plocka upp nästan dagsaktuella frågeställningar och göra flyhänt tv-drama av dem, inte minst gällande nät-, övervaknings- och integritetsfrågor. Därtill har den ofta varit mycket rolig, något Kjell Häglund var inne på senast vi skrev om serien.

Men samtidigt har The Good Wife famlat gällande den långa berättarbågen de senaste åren. Det har varit för många turer fram och tillbaka gällande Alicias vara eller inte vara på Lockhart & Gardner eller vad firman nu heter dessa dagar, velandet har tärt på mina nerver, likaså faktumet att makarna King aldrig riktigt verkar kunna bestämma sig för om Alicias framtid ligger inom politiken eller juridiken, hela säsong sex handlade i princip om hennes väg mot att bli distriktsåklagare, ett val hon till sist vann men tvingades hoppa av till följd av valfusk hon inte hade någon del i. (SPOILERS FÖLJER!) I säsong sju har vi därefter återigen fått följa en ny valkampanj, då Alicia tvingats in i rollen som en lojal hustru till Peter igen då han siktat mot presidentposten, en ambition som totalkvaddade i Iowas primärval med resultatet att berättartråden klipptes av i intet på samma sätt som Alicias årslånga kampanj i fjol.

Men men. Jag håller tummarna för att allt det här faktiskt varit en del i planen hela vägen, och att vi nu de här nio sista veckorna ska få se vad Alicias sjuåriga utbildning i livets skola var tänkt att mynna ut i. Och att CBS låter Michelle och Robert King få avsluta sin serie på sina egna premisser bäddar för en sista kraftansträngning och fokusering.

Och jag tänker njuta hela vägen in i mål.

The Good Wife kan i Sverige ses på TV4 Guld och TV4 Play, nya avsnitt på söndagskvällar. I nuläget ligger de cirka en månad efter USA-visningarna.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel