Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

Betyg 2 av 5

Det är inte för att se fram emot en spännande välskriven krimhistoria jag kollar på en ny Beck-film. Beck-manusen har aldrig varit särskilt intrikata eller intresseväckande. I stället har de varit krimvarianter på Harlequin-romaner. Klyschor och stereotyper staplade på varandra och varje film har varit efter ungefär samma mall. Det är ju i stället utvecklingen av Beck-universumet som är dragningskraften. Vad händer med Steinar? Är Oskar fortfarande sådan tönt? Lever grannen? Hur mår Inger? Det är de frågorna man ställer sig. Inte hur själva filmen slutar.

Ny polis i gänget är Tyrell Wellick från Mr. Robot, alltså skådespelaren Martin Wallström, fast här i rollen som undercoverpolisen Josef.

Den nya Beck-filmen Beck – Undercover är den 39:e i ordningen. En till har premiär innan jul och sedan kommer två stycken till våren. Denna är som titeln lyder en undercover-historia. Det börjar med att en knarklangare hittas mördad, leder till en historia om en polis som infiltrerat en knarkliga och vidare till en händelse för flera år sedan när ett par kilo kokain försvann vid ett tillslag. Det är en trött krimhistoria fylld av klyschor. Hur många av det här slaget har man inte sett, en vanlig mordutredning krockar med en större redan existerande utredning. Den krocken startar en intrig som sedan leder filmen framåt. Den gnistrar till lite på slutet när lösningen närmar sig, men det är i mellanrummen som Beck-filmerna lever.

Steinar är på väg bort, nyskild och med endast Facetime-kontakt med sina barn. Han lyckades aldrig ersätta Gunvald. Kanske för att han saknat ett trauma som behövde bearbetas. Gunvald var ju i många år den här filmseriens livsnerv. Vad var det som tyngde honom egentligen. Fick vi någonsin reda på det?  Varje gång manusförfattarna öppnade en ny lucka i Gunvalds var det en högtidsstund. Vi ville in på skinnet på honom. Steinar lyckades inte fylla tomrummet. Beck-universumet behöver en Gunvald.

Ny polis i gänget är Tyrell Wellick från Mr. Robot, alltså skådespelaren Martin Wallström, fast här i rollen som undercoverpolisen Josef. Han har i varje fall en aura av att bära på något trauma som han inte går att släppa. Steinar var nog egentligen för trygg och lugn för att det skulle funka i Beck. Josef har den lite nervösa och oroliga blicken, som att han döljer något som inte får komma fram. Han är en person som vill fly från något. Det gillar vi. Jag hoppas Josef blir kvar så de får chans att utveckla hans karaktär.

Ett snabbt klipp på Ingers Tinderprofil avslöjar att hon har blivit 44 år gammal nu. Sådana små glimtar av deras liv gillar jag.

Oskar har en liten roll i den här filmen och fungerar i det närmaste som en comic relief. Han har insett att han aldrig kommer att bli den coola, tuffa snuten. Nu har han i stället blivit en stjärna på Tinder, vilket leder till en ofrivillig matchning mellan Steinar och Inger. Ett snabbt klipp på Ingers Tinderprofil avslöjar att hon har blivit 44 år gammal nu. Sådana små glimtar av deras liv gillar jag. Dock lite fantasilöst att göra något på Becks dotter och Steinar. De gjorde ju ungefär samma sak med Gunvald och Inger för ett antal filmer sedan.

Jag var orolig ett tag, inte en scen med grannen. Men så på slutet dyker han upp vilket leder till ett fint bromance-ögonblick mellan honom och Martin. Kan det vara så att han är den ende som kallar Martin Beck vid förnamn. Måste jag kolla upp noggrannare.

Beck – Undercover har premiär på C More i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel