Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: tre timmars tittarfest med Hockeyns historia

Det är svårt att föreställa sig hur något annat än en dokumentärserie om ishockeyns historia av Jens Lind och Albert Svanberg skulle kunna få större förväntningar hos sportintresserade i det här landet. Hypen inför premiären av den tredelade serien Hockeyns historia är total. Den kommer att vara den stora snackisen de närmaste veckorna. I varje fall till hockey-VM börjar. Minnen kommer att komma tillbaka, historier kommer berättas och hockeynostalgin kommer att frodas.

Det första avsnittet handlar om hur hockeyn växte sig stor i Sverige på 1950-talet, det andra avsnittet om de svenska NHL-pionjärerna och det tredje om Sovjet vs Kanada, kalla kriget och det svenska hockeylandslaget under 1980-talet med guldet 1987 som höjdpunkt.

Varje avsnitt börjar med att Jens Lind säger att det här är »berättelsen om pionjärerna som gjorde ishockeyn till vad den är idag«. De tre avsnitten tar upp tre olika perspektiv. Det första avsnittet handlar om hur hockeyn växte sig stor i Sverige på 1950-talet, det andra avsnittet om de svenska NHL-pionjärerna och det tredje om Sovjet vs Kanada, kalla kriget och det svenska hockeylandslaget under 1980-talet med guldet 1987 som höjdpunkt. Vi ska ha klart för oss tidigt att det här inte är någon uttömmande serie om ishockeyns historia. Serien handlar om pionjärerna som har medverkat till hockeyns spridning och hur den växt globalt. Inte om de som skapat eller utvecklat sporten i sig. Det är dock ingen brist för serien har inte det syftet.

Jag gillar pionjärvinkeln. Idrottens pionjärer är mina hjältar. Det är de som har tagit riskerna och lett utvecklingen. De som ofta blivit bespottade, utskällda eller skrattade åt, men ofta lyfts fram när man tittar bakåt på historien. Ta till exempel de första svenska spelarna som åkte till Nordamerika för att bli proffs. De skulle bli ihjälslagna av de hårdföra kanadensarna och framför allt var det fult att de skulle bli rika på sin sport. De gick emot den svenska idrottskonformismen som det är fult att bryta mot. Den svenska idrottsrörelsen på 1960- och 70-talet är präglades ju av den debatten. 1967 togs svensk fotboll bort sina amatörregler. Några år senare slog Björn Borg igenom i en penningstinn proffsidrott och flyttade till Monaco. Ingemar Stenmark följde efter. Det ansågs fortfarande vara kontroversiellt att vilja tjäna pengar på sin idrott. Därför tycker jag också att andra avsnittet är det bästa och mest spännande. Dessa första svenska NHL-proffsen var barriärbrytare. NHL-historia är också lite häftigare och lite mer spännande än svensk landslagshockey. Historien om den svenske NHL-pionjären Juha Widing är värd en egen dokumentärfilm. Den historien skildrar Lind och Svanberg mästerligt.

Första avsnittet gör mig lite deppig och frågande. Svensk idrottshistoria behandlas ofta styvmoderligt vi har varit dåliga på att göra dokumentärserier och skriva tjocka böcker om vår idrottshistoria. Det är först på senare år vi har kommit igång och det är kanske på grund av att vi rider på den trend som ESPN startade för några år sedan. Hade Sven Tumba varit amerikan hade det funnits minst en 600-sidors biografi om honom. Tumba är en sådan intressant och komplex person att denna serie tyvärr bara skrapar lite på hans yta. Jag blir också lite frågande inför första avsnittet. Den svenska hockeykulturen växte enormt under 1950-talet. Från det att Sverige arrangerade VM 1949 till att Sverige vann VM 1962. Vi får aldrig reda på varför och hur det kunde gå till. Hur kunde en sport gå från ett sådant ointresse till ett superintresse på ungefär 15 år. Det är också under en tid då svensk landslagsfotboll var inne i sina absoluta storhetstid. Hängde ett ökat intresse för svensk idrott ihop med efterkrigstidens rekordår och snabba ekonomiska utveckling på något sätt? Här tycker jag att Lind och Svanberg missar något. Jag önskar att idrottshistorikern Tobias Stark hade medverkat, för lite fördjupning och förklaring.

Trots att jag har några kritiska invändningar så är detta tre timmars tittarfest.

Tredje avsnittet spretar lite mer än de övriga men har ett litet fokus på Sovjet, Kanada, Tjeckoslovakien, Pekka Lindmark och kalla kriget. Jag blev glad över att de avslutar historien 1987 och undviker en 1990-talsnostalgifest. Det har vi fått nog av i andra sammanhang. Hela serien undviker faktiskt nostalgifällan och att skapa "rysningar. Vyacheslav Fetisov intervjuas om tiden i Sovjet och här lyckas Lind och Svanberg undvika att berätta hela hans historia en gång till, om hur det gick till när han lämnade Sovjet för NHL. Den har berättats i så många andra sammanhang.

Framför allt ska man njuta av den här serien för intervjuerna och arkivbilderna. Intervjuerna med Ulf Sterner, Börja Salming och Pekka Lindmark är kanske höjdpunkterna. Deras historier och berättelser är egentligen värda så mycket än det här. Här finns utrymme för fördjupande dokumentärer och böcker. För trots att jag har några kritiska invändningar så är detta tre timmars tittarfest.

Som sagt så är den svenska idrottshistorien styvmoderligt behandlad. Det finns så mycket som förtjänar att skildas och berättas och det är lite bråttom. Folk dör och saker glöms bort. Därför blir en sådan här serie nödvändig och viktig, men inte tillräcklig. Här finns material för en tiotimmarsserie från SVT. Den ambitionen skulle jag vilja se någon gång, men den här är i varje fall ett steg i rätt riktning. I takt med att SVT inte kan hänga med i racet om tv-rättigheterna är kanske detta vägen att gå för att hålla tittarna nöjda och hitta till SVT.

Alla avsnitten av Hockeyns historia har premiär på SVT Play i dag. Första avsnittet visas på SVT1 på tisdag kl 21.

Henriks topp-5

 1. Hockeyns historia (SVT)
 2. The Chi (Showtime/HBO Nordic)
 3. Gomorrah (Sky Italia/HBO Nordic)
 4. Billions (Showtime/HBO Nordic)
 5. Line of Duty (BBC)

Kjells topp-10

 1. The Good Fight (CBS/HBO Nordic)
 2. Bonusfamiljen (SVT)
 3. The Act (Hulu/HBO Nordic)
 4. Line of Duty (BBC)
 5. Billions (Showtime/HBO Nordic)
 6. Madam Secretary (CBS)
 7. MotherFatherSon (BBC)
 8. Barry (HBO Nordic)
 9. Derry Girls (Channel 4)
 10. Brockmire (IFC)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel