Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: mumblecore-kungen tillbaka med ny Easy-säsong på Netflix

Betyg 4 av 5

Joe Swanberg, kungen av mumblecore-genren – där man med minimal budget, naturlig, ibland improviserad dialog samt amatörskådespelare berättar historier om vardag, sex och kärlek – är tillbaka med en andra säsong av antologin Easy. Jag var mycket förtjust i de 30 minuter långa slice-of-life-berättelserna vi fick serverade i säsong 1. Den nya säsongen innehåller en knippe varierade berättelser, med mindre mummel och fler kända skådespelare. Men oj vad många aktuella företeelser Swanberg, som både skriver och regisserar, tar upp och gör spetsfundiga små historier runt omkring.

Bryggarbröderna dyker upp igen! Och I Easy får vi uppfriskande nog träffa trevliga, resonabla män – de har, som alla, tillkortakommanden men de är bra personer som inte bara anstränger sig för göra sina partners till lags utan samtidigt utvecklar och utmanar sig själva.

Många rollfigurer frän säsong 1 får vi träffa igen i säsong 2. Bryggarbröderna (Dave Franco och Evan Jonigkeit) har nu blivit pappor samtidigt som bryggeriet måste drivas rätt för att klara affärerna och fruarna/samborna (Aya Cash och Zazie Beetz) hittat en egen affärsidé. Gifta paret Andi och Kyle (Michael Chernus and Elizabeth Reaser) fortsätter utforska sätt att stimulera sitt äktenskap. Chase, Vegan Cinderella, spelad av charmiga Kiersey Clemons, får vi också träffa igen.

Författaren Jacob (Marc Maron) är tillbaka och reflekterar över sitt förflutna i samband med en återutgivning av hans första bok. Han får hjälp av sin vän Annabelle, vilket återigen ger Jane Adams möjligheten att visa att hon är den perfekta mumblecore-skådisen. Några nya, men bekanta ansikten som dyker upp är Michaela Watkins från Casual, underbara Judy Greer som vi senast såg i Casual samt en hel del andra.

Precis som tidigare så återses karaktärerna i olika avsnitt, bifiguren i ena historien blir huvudfiguren i nästa, liksom i verkligheten där man ju är en del i många sammanhang, men alltid har huvudrollen i sin egen historia. Jane Adams Annabelle får just driva runt i säsong 2 och liksom flyta in och ut ur olika berättelser samtidigt som hon låter dialogen flyta runt i scenerna. Den får fladdra, virvla och snåra vidare tillsammans med avbrytningar och hyssjande om vartannat, precis som det vanligtvis låter. Jag önskar att det var ännu mera sådant i Easy, att alla pratar i munnen på varandra och inte snällt och lydigt väntar på att den andra personen pratat klart.

Easy
Aubrey Plaza och Lawrence Michael Levine i Package Thief

Swanberg lyckas direkt få mig i stämning med hjälp av den inledande trudelutten, något som låter som en soulpop-dänga från 1970-talet. Det visar sig var en för mig okänd Michael Miglio med låten Never Gonna Let You Go, som jag inte hittat någon mer information om. Redan innan seriens intro får vi en perfekt bild av den lyckade, så avslappnade kvartersfesten uppmålad för oss och med den gemenskapen som finns mellan familjerna.

Det är härligt att se Timothy Simons i en annan roll än som mobbade Jonah i Veep och hur Swanberg på minimal tid lyckas etablera karaktärer och berätta en relevant, lite lustig historia. Dessa historier tar ofta en lite oväntad vändning och här är det Aubrey Plaza som snubblar över sitt eget hyckleri när verkligheten ringer på dörren i Package Thief samtidigt som kollektivet har en förmåga att hetsa upp stämningen.

Easy
Karley Sciortino i Side Hustle.

Det råder en så positiv och bejakande energi i Side Hustle som låter oss förstå att inte alla som borde ser sig som förtryckta offer. Vi träffar komikern Od (Odinaka Malachi Ezeokoli) som skiftar mellan uppträdena och de jobb som faktiskt betalar räkningarna och Sally som träffar klienter mellan varven av sitt pro-slut manifesto-författandet. Coola Karley Sciortino som spelar Sally är skribent med egen blog, Slutever, hon skriver även för Vogue och har också en webb-serie om sex och just i detta avsnitt bjuds det på ovanligt explicita sex- och nakenscener där Sally har full kontroll över situation med de ängsliga männen hon träffar.

Bryggarbröderna dyker upp i avsnittet Spent Grain och i Easy får vi uppfriskande nog träffa trevliga, resonabla män. De är inte felfria, de har tillkortakommanden som vi alla, men de är bra personer som inte bara anstränger sig för göra sina partners till lags utan även passar på att samtidigt utveckla och utmana sig själva. Så även till exempel i Open Marriage där Kyle aningen mot sin vilja går Andi till mötes för att han är beredd att göra ganska mycket för sin fru.

Easy
Michael Chernus och Elizabeth Reaser i Open Marriage.

Finns det inga grisiga män i då? Jodå, en sådan hittar vi i Conjuaglity och det konstnärliga geniet, författaren Jacob (Marc Maron). Nu söker han försoning och förlåtelse, men det går sådär. Som den självcentrerade skitstöveln han är, dröjde det många år innan han insett eller erkänt att han varit en skitstövel och nu skulle han gärna vilja ha en liten medalj för att han gjort det.

Samma misstag som till exempel Louis CK begår han (men nej, nej, brottet var inte detsamma). Varför inte bara be om ursäkt för all smärta man åsamkat och strunta i oändliga utläggningar om varför det kunde bli så och hur man kände? Naturligtvis det är bra att reflektera över sitt beteende och kanske diskutera med en vän eller en terapeut, men att ösa ur sig allt detta inför personen som blivit utsatt är ju så idiotiskt självupptaget. Mer och mer pinsamt blir det att sitta och lyssna på Jacob, man lider med offret när självgodheten liksom inte har någon ände.

Easy
Jacqueline Toboni och Kiersey Clemons i Lady Cha Cha.

Hyckleriet som tema fortsätter i både Prodigal Daughter och Lady Cha Cha, Att upprätthålla en god fasad är inte detsamma som att göra gott, vilket bland annat ett föräldrapar får insikt om när tonårsdottern revolterar och godheten själv ger dem en fet smäll i ansiktet. Den korta historien hinner dessutom med att illustrera en tonårings uppvaknande och hur man i den åldern kan känna sig vuxen och upplyst ena minuten men liten och vilsen i nästa.

I Lady Cha Cha lever den nya flickvännen inte som hon lär, men Chase har den här gången inte för avsikt att slå knut på själv för att bli älskad. Önskan hos kvinnor att få utlopp för sin sexualitet på annat sätt än i den äktenskapliga sänghalmen är också något av ett tema som Swanberg gärna tar med i sina berättelser.

Härliga Kate Micucci är också tillbaka som barnvakten Annie som fick åla runt med Orlando Bloom och Malin Åkerman i deras sex-källare förra gången. Än en gång visare Swanberg oräddhet i sitt berättande, aldrig tror jag att njutit så mycket av att studera någon annan två-åring än min egen så länge, när han gör en fin skildring om längtan efter barn i Baby Steps.

Easy
Kate Micucci i Baby Steps.

Det är svårt att välja favorit bland avsnitten, de är alla mer eller mindre vardagshistorier med extra knorr och en viss dos humor. Jag har alltid en viss förkärlek till äktenskapsskildringar och gillar definitivt Open Marriage med paret som utforskar men inte riktigt har en aning om vad de håller på med. »I feel so connected to you«, säger Andi efter att ha kastat i ansiktet på Kyle att hon vill träffa andra. Han nickar och håller snällt med fast det är klart och tydligt att de är två personer som inte alls är ihopkopplade just för tillfället, inte ens på samma spår.

Prodigal Daughter är nog avsnittet som överrumplar mest, Package Thief har en härlig ensemble-känsla, Conjugality är psykologiskt intressant och har de bästa skådespelarna, men allra mest gillar jag ändå Side Hustle, med de två så nöjda, självsäkra och karismatiska huvudpersonerna. Man blir så glad av det helt enkelt.

Båda säsongerna av Easy finns på Netflix.

Toras topp-3

 1. Easy (Netflix)
 2. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 3. Vår tid är nu (SVT)

Kjells topp-10

 1. Herrens veje (DR)
 2. Love, Lies & Records (BBC)
 3. The Good Doctor (ABC)
 4. Curb Your Enthusiasm (HBO Nordic)
 5. Grotescos sju mästerverk (SVT)
 6. I Love You, America with Sarah Silverman (Hulu)
 7. Madam Secretary (CBS)
 8. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 9. Motherland (BBC)
 10. Dark (Netflix)

Jimmys topp-5

 1. Dark (Netflix)
 2. Dirk Gently's Holistic Detective Agency (BBC America)
 3. Young Sheldon (CBS)
 4. Punisher (Netflix)
 5. Enkelstöten (TV4)

Patriks topp-10

 1. Herrens veje (DR)
 2. The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime Video)
 3. Vår tid är nu (SVT)
 4. The Tick (Amazon Prime Video)
 5. Untouchable (JTBC/Viki)
 6. The A Word (BBC)
 7. Love, Lies & Records (BBC)
 8. Jane the Virgin (CW)
 9. Jordskott (SVT)
 10. Detectorists (BBC)

 

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel