Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Mad Men-skaparens skådis-ensemble i The Romanoffs

Betyg 4 av 5

The Romanoffs är Matthew Weiners första projekt sedan Mad Men. Det är en åtta avsnitts antologi över karaktärer som tror sig vara ättlingar till ryska dynastin Romanovs som styrde Ryssland från 1600-talet tills de avsattes 1917 och då 18 av de 65 medlemmarna mördades.

 Jag skulle se vad som helst med Kerry Bishé och det är roligt att få se Noah Wyle från ER igen, nu som Romanov-ättlingen som inte heller kan ta ögonen från henne.

Trailern gör gällande att hur personerna förhåller sig till sin bakgrund är ett huvudtema för antologin, men Romanov-kopplingen varierar och avsnitten funkar minst lika väl när den endast nämns som en bisak. Det är inte ens alltid huvudpersonen som är släkt. Jag ser mest gripande historier med tvivlande personer och en grym samling skådespelare varav några absoluta favoriter: Kerry Biché, John Slattery, Christina Hendricks, Amanda Peet, Diane Lane, Aaron Eckhart, Kathryn Hahn, Annet Mahendru bland andra.

1. The Violet Hour
The Romanovs The violet hour

Vad tusan är det här är för skit var min första känsla när jag såg första avsnittet? Vi möts av en rasistisk, hypokondrisk faster (Marthe Keller) som aldrig vill dö, en patetisk men välvillig brorson (Aaron Eckhart) med en förfärlig flickkvän/hotellägare (Louise Bourgoin) samt en ung, blid muslimsk kvinna (Inès Melab) som börjar jobba hos fastern i dennas fantastiska lägenhet mitt i Paris. Men efter en stund blir det hela lite mänskligare och varmare innan allt slutar i något slags absurdum och då förstår jag plötsligt. Det är en saga! Vi har fått träffa den elaka styvmamman, den förskräckliga styvsystern, den oskuldsfulla prinsessan och den menlösa hjälten som ändå på något sätt fixar till allt på slutet. Och ser man den så är ju resultatet ganska lyckat.

2. The Royal We
The Romanoffs ep 2 Kerry Bishe 4

Vi får ett äktenskapsdrama vars stora behållning egentligen är Kerry Bishé (Halt and Catch Fire). Shelly (Bishé) och Michael (Corey Stoll) går i parterapi, men det är uppenbart att maken inte är intresserad av äktenskapet längre, eller något annat heller för den delen. Han framstår som en riktigt trist otäck typ och det är svårt att förstå hur dessa överhuvudtaget kan vara ett par. Båda tar helgen i anspråk för att utforska alternativ, men hennes romantiska och hans sexiga  (ja, ni förstår) äventyr må vara underhållande, men känns ändå ganska platt och stereotypt tyvärr. Jag skulle se vad som helst med Kerry Bishé ändå och det är roligt att få se Noah Wyle (ER) igen, nu som Romanov-ättlingen som inte heller kan ta ögonen från henne. 

3. House of Special Purpose

The Romanoffs Isabelle and Christina

Med formen av en skräckfilm fungerar avsnittet som en riktigt bra #MeToo-historia. Nej, den handlar inte specifikt om sexuella trakasserier, men det är en kuslig historia om att inte känna sig bekväm på sin arbetsplats och om att hur man än försöker inte riktigt kunna värja sig mot det som händer. Den kända skådespelerskan Olivia, spelad av Christina Hendricks (Mad Men), hoppar in som ersättare i en filmroll och åker till det ödsliga hotellet vid inspelningsplatsen ute på den österrikiska vischan. Det uppstår konflikter med regissören Jacquline (Isabelle Huppert) och det händer konstiga saker som inte riktigt går att förklara.

Weiners historia fångar fantastiskt den otäcka känslan av att inte veta vad man ska tro, att inte ha någon kontroll, att inte veta vem man kan lita på och som sagt, att inte kunna värja sig. Det finns alltid förklaringar eller ursäkter och hon måste ju trots allt genomföra sitt jobb. Den obehagliga stämningen kommer smygande redan vid Olivias ankomst och försvinner sedan aldrig. Briljant.

4. Expectations
The Romanoffs AP

I ett avsnitt i mer vardagsrealistisk stil – som en 1990-tals amerikansk independent film 25 år senare – möter vi en annan Olivia (Amanda Peet), som vi får följa en hel dag i New York medan hon väntar på att hennes dotter ska föda. Hon träffar bland andra sin dotter, en vän och dotterns svärföräldrar, vilket för med sig att hon måste hantera konsekvenserna av de beslut hon tagit i det förflutna. Peet är fantastisk, sårbar och bestämd på en och samma gång, medan hon begrundar sitt liv. 

5. Bright and High Circle

The Romanoffs Diane and Andrew

Den femte historien känns direkt #MeToo-inspirerad i sitt utforskande av vad som händer när vaga anklagelser om opassande beteende blir kända. Dock inte ur den anklagades perspektiv utan från de som finns runt omkring. Underbara Diane Lanes djupa röst – hon låter som Kathleen Turner eller till och med som Lauren Bacall – är den röda tråden genom hela avsnittet när hon pratar med sina barn, sin man, sina väninnor om vad hon hört. Återigen står tvivlet i centrum. Hur agerar man när det inte finns några svar?

The Romanoffs finns på Amazon Prime Video. Nya avsnitt dyker upp på fredagar.

Toras topp-3

 1. The Romanoffs (Amazon)
 2. Vår tid är nu (SVT)
 3. The Cry (BBC/C More)

Kjells topp-10

 1. Inside No. 9 (BBC)
 2. Butterfly (ITV)
 3. Channel Zero: The Dream Door (Syfy)
 4. One Dollar (CBS)
 5. The Bisexual (Channel 4)
 6. The Romanoffs (Amazon)
 7. It’s Always Sunny in Philadelphia (FFX)
 8. Madam Secretary (CBS)
 9. Dark Heart (BBC)
 10. Into the Dark (Hulu)

Patriks topp-10

 1. Butterfly (ITV)
 2. Herrens veje (DR)
 3. Black Earth Rising (BBC)
 4. The Deuce (HBO Nordic)
 5. Informer (BBC)
 6. Superstore (NBC)
 7. There She Goes (Channel 4)
 8. My Secret Terrius (MBC)
 9. Sally4Ever (Sky Atlantic)
 10. The Third Charm (JTBC)

Christophers topp-5

 1. Daredevil (Netflix)
 2. Kidding (Showtime/HBO Nordic)
 3. Hilda (Netflix)
 4. Black Lightning (Netflix)
 5. Big Mouth (Netflix)

Jimmys topp-5

 1. Homecoming (Amazon Prime)
 2. Daredevil (Netflix)
 3. This is Us (NBC)
 4. Young Sheldon (CBS)
 5. Första dejten (SVT)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel