Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Rasmus i Bron – om vi får se honom igen?

1. Bron (SVT1 kl 21)
This one goes out to Rasmus! Jag älskar dig, din dumma snutjävel! Hela dig, med din långa lugg och småtrötta Jack & Jones-jacka och allt. Och så blir du omplacerad precis när du börjat få lite framgång… eller i alla fall lite gott fikabröd med nötter.
Med tanke på hur självsäkert jag förra veckan påstod att jag visste vem superskurken var kanske jag inte borde sticka fram hakan om Rasmus nu, men – inte fasen kan han väl ha försvunnit från serien på det sättet? Klart han kommer tillbaka och får betydelse för upplösningen!
Henrik Lundström, som spelar denna polis-antihjälte, har jag haft en svaghet för ända sedan jag först såg honom överviktig och med tjocka glasögon som arketypiskt dystert mobboffer i Lukas Moodyssons Tillsammans. Han har den där ovärderliga egenskapen att inte ens för en sekund se ut som en skådespelare. Trovärdig direkt bara han går, ger en blick, öppnar munnen och pratar. Undrar om det inte är Rasmus som de flesta  identifierar sig med i serien? Alla som i grunden trivs på sina arbetsplatser men känner att chefen inte riktigt ser en; småljuger lite om ditt och datt, blir avslöjad i ett obevakat ögonblick… åker ut på soloterroristjakt, blir nedsprejad och ändrar i polisregister? Nä, åkej, Rasmus är en förhöjd version av oss. Understruken och överdriven så att vi lättare ska få syn på oss själva i honom.
Och, vad gäller superskurken – det måste väl ändå vara för enkelt att det är brorsan som är hjärnan bakom alltihop? Antingen är det två separata brottslingar som vävts ihop eller så kommer en ännu fulare fisk att träda fram. Jag har tre, kanske rentav fyra, misstänkta just nu. Det är ett rätt gott betyg på en kriminalserie.

2. Solsidan (TV4 kl 20)
Tv-söndagar så här års är en trevlig doubleheader med Solsidan som uppvärmning för Bron. Hade serien gått på SVT så hade den lagts ner efter maximalt tre säsonger, så just nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta av lyxen att den går på TV4. Risken är väl snarare att det extremt potenta komiker- och skådespelargänget som besätter praktiskt taget samtliga roller tröttnar långt innan kanalen gör det. Jag hoppas det dröjer. Ingen sitcom har någonsin fångat och häcklat villa-Stockholms övre medelklass så här genuint och konsekvent och det är en skrattspegel jag rentav vill åldras ihop med.

3. Akvariekungarna (National Geographic Wild HD kl 22)
Jodå, visst har jag haft en period i mitt liv då jag försökte bli fena på akvarier. Men blev aldrig haj på det. Dels tänkte jag det vore kul för kidsen, dels såg jag framför mig ett popcoolt vardagsrumsakvarium typ transparent rumsdelare i 1960-talsdesignmiljöer – men jag köpte ett alldeles för stort och avancerat system som ungarna tröttnade på och jag misskötte, så till slut såg rumsdelaren ut som en skopa gulgrått vatten ur Themsen.
Men dessförinnan försökte jag verkligen, hängde i en akvariebutik ute vid Stora Mossen och läste feta fiskböcker. Om jag hade sett den här amerikanska realityserien då så hade jag antagligen lagt av tidigare på grund av en ännu ouppnåligare dröm om konstgjorda rev och frogfish för 20 000 dollar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel