Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Hyland-tv för hipsters, konspirationskonst och komiker på dekis

1. På spåret (SVT1 kl 20)
Det är så många jag känner som slaviskt följer På spåret att jag under lång tid – ända sedan jag skrev den här sågningen på WS – försökt anpassa mig och komma över mina hang-ups som gjort att jag tyckt att programmet varit hipsterskadat och luktat fuktsurt kartrum. Oavsett om jag befunnit mig hemma eller hos vänner har programmet åkt på, till och med i bakgrunden under middagar, och precis som när Trivial Pursuit lanserades i Sverige på 1980-talet så tycker jag innerst inne att det är asocialt, men för att få vara med är det bara att acceptera spelets regler…
Och när jag inte ger mig själv något val har jag egentligen bara problem med Håkan Hellström-kompbandet Augustifamiljens tillkämpat kreativa, hipsterhomogena musikgästval (inget undantag i kväll – Jaqees indie-corny göteborgsrootsreggae är gravt överskattad). Programledarskapet är det bästa i svensk frågesport-tv någonsin, och tävlingsfrågorna må ge mig en föraning av Alzheimers, de är njutbara ändå eftersom jag brukar få precis lagom skavande anti-favoriter som jag vill se bli utskåpade. Denna säsong ställs sex debuterande par mot tre trotjänarpar som tittarna röstat fram, och i kvällens premiär vill jag se makarna Jan Guillou och Ann-Marie Skarp skåpas ut av skådespelarduon Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen, Molanders-favoriten respektive den rörande losern Glenn i 30 grader i februari.

2. Mark Lombardi – konsten som skakade FBI (SVT2 kl 20)
Konstnären Mark Lombardi tog 1900-talets system- och nätverksgestaltande konst till en absolut extrem när hans tidigare Hans Haacke-influenser alltmer övergick i inspiration från statistik och statsvetenskap, i synnerhet från Yale-visualiseringsexperten Edward Tufte. Lombardi skapade gigantiska diagram av finförgrenade finansskandaler, bedrägerier, korrumperade affärsnätverk över kontinenter och decennier; hans mest kända verk är ett blyertsmönster av linjer, cirklar och bågar som gestaltar kopplingarna mellan familjerna Bin Ladin och Bush, mellan saudiska oljeintressen och amerikansk storfinans – påbörjat redan 1979.
Kvällens K Special drar storyn från ett spektakulärt håll, med startpunkt när FBI efter 9-11-katastrofen började granska hans Bush- och Bin Ladin-verk, som strax därefter blev stulet från Whitneymuseet i New York. Lombardi själv hade hängt sig bara några månader tidigare. Blev konspirationskonstnären själv offer för en konspiration?

3. Lead Balloon (TV4 Komedi kl 21:30)
Detta är en av mina absoluta favoriter bland 2000-talets brittiska post-The Office-komediserier, och jag har skrivit mycket om den genom åren – exempelvis detta. Patenterade surkarten och stenansiktet Jack Dee spelar en cyniskt statustörstande, misantropisk komiker på dekis – ja, nästan sig själv, minus dekis – och gillar du Larry Davids Curb Your Enthusiasm men har missat denna London-motsvarighet är det ett utmärkt läge att kolla den på TV4 Komedi, som vevar tidiga avsnitt. Det gjordes fyra säsonger av Lead Balloon, den sista 2011.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel