Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: David E Kelleys sista stora, djupa, geniala suck

1. Harry's Law (Kanal 9 kl 20)
För några år sedan förstod nästan alla tv-nördar vad man menade när man skrev »DEK«. I dag har inte bara initialerna utan David E Kelleys hela drama-tv-gärning börjat falla i glömska. På 1990-talet var han en av de viktigaste och mest nyskapande i och med Ally McBeal, och han närmast fulländade det modernt stiliserade, dramedy-gränsande advokatdramat med The Practice och Boston Legal – galet lekfullt, seriöst med socialt patos och dramanervigt på samma gång. Och jösses vilken ekvilibrist han var när det kom till dialog och, ännu hellre, monolog i form av slutpläderingar… Jag är övertygad om att ifall Aaron Sorkin någonsin sett en överman i sin omgivning och samtid så var det Kelley under Boston Legal-eran.
Som DEK-nörd gillar man allt Kelley satt sitt pennstreck på – Chicago Hope, Doogie Howser M.D.Picket Fences, fantastiska hockeyfilmen Mystery, Alaska – men bara fram till 2012. Sedan kom den misslyckade Monday Mornings (dock med bra monologer) och Robin Williams-sitcomen The Crazy Ones (sämre forum för riktiga DEK-monologer). Det sista riktigt vassa han gjort var de två Harry’s Law-säsongerna, fram till 2012, som just nu håller på att avslutas på Kanal 9.

Om Aaron Sorkin någonsin sett en överman i sin omgivning och samtid så var det Kelley under Boston Legal-eran.

Harry’s Law genomgick i sig en ytterst intressant metamorfos mellan start och mål – det var uppenbart att David E Kelley efter den första säsongen hade tröttnat på det småskaligare i grundstoryn (en äldre och blaserad patentjurist, avskedad strax före pensionen, sätter upp advokatkontor ihop med en skobutik på en bakgata i Cincinatti) och ville göra en full-blown Boston Legal igen. Det fanns inte mycket logik i hur det lilla skobutiksadvokathåletiväggen plötsligt expanderade till top firm downtown, men förändringarna gjorde serien gott och gav Kelley en sista säsong av stort, spektakulärt skrivande.
Just kvällens avsnitt, The Contest (det 17:e av finalsäsongens 22), är en hysterisk höjdare med en avslutande tredjedel där »Cincinnatis sexigaste advokatbyrå« ska utses på en årlig gala – en av de roligaste galor jag bevistat, fiktiva som verkliga… Kelley utformade den som ett slags total kärleksförklaring till alla sina rollgestalter, och ett bedyrande om att han in i det sista tog denna ständigt nedläggningshotade serie på både blodigt och lekfullt allvar.

2. Skavlan (SVT1 kl 21)
Ja, ni såg ju själva vad som hände förra veckan, efter min långa sågning av programledaren Skavlan tillika hyllning av programmet Skavlan… det blev tv-magi igen, när David Hasselhoff konverserade Kristi Fucking Brud fram till frågan: »What are you famous for?« Följt av en spektakulär tystnad.
Tyvärr inte samma freakshowläge i kväll, när Bill Gates, schackmästaren Magnus Carlsen, filmnunnan Philomena Lee och Debbie Harry gästar. Är dock redan nervös för hur den notoriskt popkulturokunnige programledaren ska tackla Blondie-legenden.

3. Ryssen kommer: Hollywoods häxjakt (SVT2 kl 20)
Kvällens K Special har underrubriken »Om Hollywood och ondskan« och är en dokumentär av de franska Hollywood-utforskarna Clara och Julie Kuperberg, som frågar sig hur och varför bilden av »bad guys« inom amerikansk film har skiftat över tid, samt intresserar sig för hur den ensamme västagenten blev en sådan mytisk huvudperson.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel