Nyhet

Apples drag för att locka tv-kunder: Lågt pris och friår

På tisdagskvällen avslöjade Apple slutligen detaljerna kring sin kommande tv-tjänst Apple TV+. Premiär blir den 1 november i över hundra länder (inklusive Sverige), och månadsavgiften landar på 59 kronor. För dem som köper en ny Apple-produkt blir det dock betydligt billigare – vid köp av en iPhone, iPad, Mac-dator, iPod Touch eller Apple TV-box får man ett års prenumeration på köpet.

Det ordinarie priset är tveklöst aggressivt jämfört med existerande samt framtida konkurrenter (Netflix och Viaplays standardabonnemang kostar exempelvis 109 kronor i månaden) men utbudet av serier och filmer är också skralt. I pressmeddelandet gjorde Apple närmast en poäng av att de endast har originalinnehåll, det vill säga ingen bulkkatalog av äldre, inköpta filmer och serier överhuvudtaget, och vid starten 1 november kommer detta originalinnehåll att totalt bestå av nio serier och filmer.

Av dessa finns det dock säkerligen flera högkvalitativa guldkorn. The Morning Show som vi skrivit om några gånger här på TVdags har toppnamn i rollistan, det dystopiska framtidsdramat See med Jason Momoa sägs vara en av de dyraste tv-produktionerna någonsin och astronautdramat For All Mankind med vår egen Joel Kinnaman i huvudrollen där ryssarna hann först till månen och rymdkapplöpningen aldrig upphörde, är jag personligen extremt peppad på. Apple har också gjort mycket reklam för Dickinson, som utforskar den kända amerikanska 1800-talspoeten Emily Dickinsons liv som ung.

Katalogen kommer så klart att byggas på under tid, det finns ett flertal ytterligare serier under produktion. Enligt uppgift kommer vissa serier att publiceras enligt Netflix-modell med hela säsonger, medan andra startar med tre tillgängliga avsnitt, följt av ett i veckan därefter, en modell Amazon ofta använt sig av på senare år med sin Prime Video-tjänst.

Ingen kommer rimligen att ersätta exempelvis Netflix med Apple TV+, så frågan är hur många som finner det vara lönt att betala ytterligare 60 kronor i månaden för en tjänst, för att få ett antal nya serier att kolla på. En joker i sammanhanget är så klart att man får ett års abonnemang fritt vid köp av en Apple-pryl som är kompatibel med Apple TV+ – det vill säga en iPhone, iPad, iPod Touch, Mac-dator eller Apple TV-box. Det behöver heller inte vara någon sprillans top of the line-produkt, erbjudandet gäller »både nya och renoverade modeller, samt enheter från iPhone-uppgraderingsprogrammet, och är inte begränsat till en viss säljkanal (till exempel Apple Store eller återförsäljare)«, enligt företagets utskick. Det räcker alltså exempelvis att surfa in på Prisjakt i detta nu och exempelvis beställa hem den äldre Apple TV-boxen utan 4K-stöd för mindre än 1200 kronor, för att sedan kunna registrera det fria året hos Apple TV+ värt 708 kronor.

Men på det stora hela hoppas så klart Apple att det här friåret ska ge dem tiotals miljoner abonnenter som väljer att stanna kvar efter tolv månader – då katalogen hunnit byggas ut rejält, och det antagligen är dags för säsong två av ett antal tv-serier vi hunnit se första året på och därför kan tänkas fortsätta betala för. Apple säljer en bra bit över 200 miljoner produkter årligen, så det finns onekligen potential ur den synvinkeln.

I USA är Disneys kommande tv-tjänst Disney+ elefanten i rummet. Den kommer att kosta 6,99 dollar (Apple tar 4,99 i USA) och erbjuda en enorm katalog av av såväl nytt som gammalt material från Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och så vidare. Ställda inför ett teoretiskt val att bara kunna välja en av dessa, skulle nästan alla – inte minst barnfamiljer – välja Disney+, men nu räknar antagligen Apple med att många ska se deras tjänst som så pass billig att de har råd med båda. När vi kommer att få se Disney+ i Sverige är ännu skrivet i stjärnorna, så här är det inte riktigt ett praktiskt bryderi på ett tag.

Många hade förväntat sig något sorts paketabonnemangserbjudande eftersom Apple nu har fyra abonnemangstjänster – Apple Music, Apple TV+, Apple News och Apple Arcade (ny speltjänst som också ska kosta 59 kronor/månad och får premiär redan nästa torsdag), plus att många betalar månadsavgift till Apple för extra iCloud-utrymme. Det är inte orimligt att tänka sig att man för exempelvis 250 kronor per månad skulle kunna bli någon sorts superkund och få rubbet, men där är vi åtminstone inte ännu.

Tjänsten kommer att kunna användas genom Apples TV-app på alla deras aktuella produkter, och även kunna nås via webbläsaren. Den är också på väg in i ett antal nyare tv-apparater som en app, Samsung är först ut men även LG, Sony och Vizio är på gång. Dessutom kommer tjänsten att fungera med Apples gamla tv-puck, den tredje generationens Apple TV som började säljas redan 2012.

Här är Apples egna presentationer av sin kommande produktion:

See är ett episkt drama med Jason Momoa och Alfre Woodard som utspelar sig 600 år framåt i tiden när ett virus har decimerat antalet människor och gjort dem som är kvar blinda. När människan har förlorat synen måste människorna anpassa sig och hitta nya sätt att överleva.

The Morning Show är ett knivskarpt drama med Steve Carell som är producerat av och med Reese Witherspoon och Jennifer Aniston i huvudrollerna och som utforskar morgonnyheternas värld och de egon, den ambition och den missriktade jakten på makt som döljer sig bakom människorna som hjälper USA att vakna på morgonen.

Dickinson är en mörkt humoristisk berättelse om att bli vuxen, som utforskar samhällets, könets och familjens restriktioner genom den rebelliska unga poeten Emily Dickinsons ögon.

For All Mankind är en ny serie av Ronald D. Moore, som utforskar vad som hade hänt om den globala rymdkapplöpningen aldrig hade tagit slut och rymdprogrammet hade fortsatt att vara det kulturella centret för USA:s hopp och drömmar.

Helpsters är ett nytt barnprogram från skaparna av Sesame Street, om Cody och hans team av färgglada monster som älskar att lösa problem. Allt börjar med en plan.

Snobben i rymden är ett nytt originalprogram från Peanuts Worldwide och DHX Media, som låter tittarna följa med Snobben när han försöker uppfylla sin dröm om att bli astronaut. Tillsammans tar Snobben, Karl och alla deras vänner över den internationella rymdstationen och utforskar inte bara månen utan även resten av rymden.

Spökskrivaren är en ny version av den älskade originalserien som följer fyra barn som förs samman av ett mystiskt spöke i en lokal bokhandel och måste samarbeta för att släppa loss fiktiva karaktärer från böckernas värld.

The Elephant Queen är en hyllad dokumentärfilm och ett filmat kärleksbrev till en utdöende art som följer en ståtlig matriark och hennes elefanthjord på en episk resa genom liv, förluster och återvändande.

Oprah Winfrey samtalar med världens mest gripande författare medan hon bygger upp en livskraftig, global bokklubb och andra projekt för att bygga broar mellan människor över hela världen och dela med sig av meningsfulla sätt att skapa positiv förändring.

Kommande produktioner:

Servant, en ny psykologisk thriller av M. Night Shyamalan, följer ett sörjande par i Philadelphia efter att en obeskrivlig tragedi skapar en spricka i äktenskapet och öppnar dörrarna för en mystisk kraft att ta sig in i deras hem.

Truth Be Told, en gripande ny serie med Oscars-vinnaren Octavia Spencer och Emmy-vinnaren Aaron Paul, utforskar USA:s besatthet av poddar om verkliga brott och tar upp aktuella frågor om integritet, media och ras.

Little America väcker liv i underhållande, romantiska, uppriktiga, inspirerande och överraskande berättelser om immigranter i USA, inspirerad av de verkliga berättelserna i Epic Magazine.

The Banker är en långfilm som bygger på en verklig historia, med Anthony Mackie och Samuel L. Jackson som två afroamerikanska entreprenörer som försöker kringgå 1950-talets raslagar och i tysthet ge afroamerikaner bostadslån i rassegregeringens Texas. Med Nia Long och Nicholas Hoult.

Hala är en långfilm som visas offentligt under Sundance Film Festival 2019 och Toronto International Film Festival 2019. Filmen följer en gymnasieelevs strävan efter att hitta balans mellan det amerikanska tonårslivet och sin traditionella muslimska uppväxt.

Premiär 1 november som sagt. Räkna med ett test här på TVdags någonstans där i faggorna!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel