Premiär

Äntligen! HBO-premiär i dag för kusliga sci-fi-cowboydramat Westworld

Äntligen är det premiärdags för HBO-serien Westworld. Serien är skapad av äkta makarna Jonathan Nolan (Christophers bror) och Lisa Joy Nolan och är baserad på Michael Crichtons 1970-talskultrulle med samma namn.

När androidernas undermedvetna minnen börjar dyka upp är det fullständigt mardrömslikt – ja, rent av vidrigt gestaltat.

Doktor Robert Ford (Anthony Hopkins) har skapat ett lekland för vuxna i vilda västern-miljö. En värld befolkad av »värdar« – androider som är programmerade att interagera med besökande människor, »nykomlingarna«. Androiderna har varsin berättelse de följer men kan improvisera inom rimliga – och ibland orimliga – gränser. Nykomlingar är besökande människor som kommer till Westworld för att avreagera sig, oftast genom att »skjuta eller knulla någonting«, som säkerhetschefen (danskan Sidse Babett Knudsen) säger.

ww

Evan Rachel Wood är helt fantastisk som nybyggaren Dolores. Vi får se ett slags »terapisessioner« mellan ingenjörerna och androiderna. De scenerna är utan tvivel mina favoritscener så här långt. I Woods terapisessioner känner jag doften av Emmy när hon först ombeds slå över till känslofritt kognitivt läge, och sedan även att droppa accenten.

Är det bara jag eller tänker ni också automatiskt på Penny Dreadfuls revolverman Josh Hartnett när ni ser James Marsdens revolverman? Hopkins är ju alltid bra och så även här. Ed Harris rollfigur »Mannen i svart« är en spitting image av Yul Brunner i originalet. Självklart medvetet! Thandie Newton spelar bordellmamman Maeve, men undermedvetna minnen börjar skvallra om ett annat liv…

Det som händer är att värdarnas tidigare minnen börjar dyka upp. Lite som när man installerar ett nytt operativsystem över ett gammalt, där man kan se spår av tidigare installationer men i stället rör det sig om undermedvetna minnen och känslor. Vidrigt… och mardrömslikt gestaltat.

Det är omöjligt att se Westworld utan att tankarna far i väg till det djupa arkivet av inspirationssyltburkar de doppat fingrarna i. Men vem bryr sig, när det är så här snyggt och bra?

Serien har försenats gång på gång men Jonathan Nolan försöker lugna oss med att det inte var på grund av trubbel med första säsongens 10 avsnitt – de ville bara förvissa sig om att de har en plan för 5–6 säsonger klar. Stjärnorna har signat mångåriga kontrakt. Förhandssnacket har annars mest handlat om två saker: Anthony Hopkins första stora tv-roll på evigheter och den vanliga kritiken mot våld mot kvinnor i HBO-serier.

Det är omöjligt att se Westworld utan att tankarna far i väg till det djupa arkivet av inspirationssyltburkar, under första avsnittet  Groundhog Day, Blade Runner och Jurassic Park. Det är också helt omöjligt att inte tänka på det helt oöverstigliga arbetet som skulle krävas för att ro ett projekt som Westworld i land i verkligheten. Till och med djuren är robotar…

Ja!

Nja…

  • Ibland blir det oroväckande mycket indianer & cowboys… Jag är inte säker på om jag verkligen orkar med en till sådan period i livet. Jag är inte alls här för vilda västern, jag är här för robotarna.

För mig är det en no-brainer, klart jag redan är såld på Westworld. Det här blir lätt en av höstens stora snackisar.

Westworld har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel