Moderna klassiker, del 11

Andrea styr från baksätet – därför ska du börja kolla LeBlanc-floppen Joey i kväll

Hycklare – det kallade jag alla som avfärdade Matt LeBlancs Vänner-uppföljande floppsitcom Joey för tiotalet år sedan. Hycklare, därför att de låtsades som om Friends var en raktigenom lysande serie, som om Joey raktigenom var en kalkon, och som om de ens gett Joey en fördomsfri chans.

Sanningen är att Friends var en härlig sitcom under några få säsonger men slätades ut till jolmigt stagnerat slapstick-slarv åtskilliga år innan den lades ner – och att Joeys första säsong var långt bättre än Friends hela 00-tal.

Andrea Anders komiska primetime-debut nådde rent Carol Burnettska höjder. Eller som när hon skulle föreställa berusad och gjorde det som en himmelsk drummelblandning mellan Jack Lemmon och Shirley MacLaine.

Däremot hade Joey en mer eller mindre medioker andrasäsong, och jag minns att jag förstod att den skulle läggas ner när det meddelades att Andrea Anders hade fått en roll i en annan serie. Joey-basharna tog förstås ingen notis alls eftersom de inte hade en aning om att Joey först och främst var Andrea Anders serie – hennes komiska primetime-debut, som faktiskt nådde rent Carol Burnettska höjder.

Flera gånger upplevde jag att Joey-avsnitten inte var 21 minuter långa utan 25, 26 minuter – för att jag, med bröstet värkande av skratt, repeterat enskilda Andrea Anders-scener om och om igen:

Ett par gånger när hon skulle föreställa berusad, och gjorde det som en himmelsk drummelblandning mellan Jack Lemmon och Shirley MacLaine.

Ett par gånger när hon försökte spela »street«-brud.

Och framför allt den gången då hon försökte framställa sig som både karriäristiskt och partycoolt sexig genom att hänvisa till att »I walk the power walk…« (fast hon – och häri ligger mycket av humorn hos henne – inte har tillstymmelsen till power walk), varefter hon också hävdar att hon visst kan släppa loss och vara riktigt häftigt rolig. Och så exemplifierar hon detta genom att låtsas gå ner för en trappa bakom soffan. Ni vet tricket att låtsas hålla i en ledstång och i skydd av soffan gradvis böja benen mer och mer så det ser ut som man försvinner nerför en trappa som inte finns. Som man körde när man var barn och som föräldrarna och deras kompisar skrattade lite artigt åt när man visade upp det på deras fester… jag kan tänka mig att Joey-teamet frågade Andrea vad hon kunde för goofiga tricks när hon var barn och så plockade hon fram fejktrappan-bakom-soffan.

Och det är sättet på vilket hon införlivar detta med den hopplösa »tesen« hon ska försöka driva, det är hennes otroliga tajming mellan yviga rörelser, subtil mimik och repliker som – tack vare hennes förmåga att ständigt ta fram betoningspoänger på flera ställen – tycks ha två bottnar som för en säsong gjorde henne till tv-världens roligaste kvinna.

Joey säsong 1 har precis börjat sändas i repris på TV4 Komedi. Andrea Anders har knappt hunnit bli varm i kläderna så det är exakt nu du ska hoppa in i serien och upptäcka 00-tals-sitcomens bäst, och sorgligast, bevarade hemlighet.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel