TVdags recappar True Detective

Allt du behöver veta inför True Detective-finalen

Vi är många som tycker att andra säsongen av True Detective är bra men rörig. På Reddit har de slagit sina kloka huvudet ihop, Slate lusläste och skrev sin version. Jag lusläste Slate och Reddit och kollade igenom alla avsnitten igen. Här är min version.

Mc-polisen Paul Woodrugh hittar en död kropp som visar sig vara Ben Caspere, kommundirektör i Vinci, Kalifornien. De tre poliserna Ray Velcoro, Ani Bezzerides och Woodrugh får i uppdrag att utreda mordet på Caspere. (Ni minns väl fågelhuvudet och mannen med solglasögon i första avsnittet?) Casperes ögon är bortfrätta av syra och hans privata delar är bortskjutna. Förutom att lösa mordet har Bezzerides och Velcoro varsitt hemligt uppdrag, Ani ska avslöja korruptionen i Vinci medan Ray ska förhindra att korruptionen i Vinci avslöjas. Vi antar att Caspere mördades av samma person som iklädd fågelmundering avfyrade upploppshagel mot Velcoro.

frank-ray-ani-paul
Huvudpersonerna: Frank Semyon, Ray Velcoro, Ani Bezzerides och Paul Woodrugh.

Franks Semyons bakgrundshistoria

Franks avfallshanteringsföretag Acheron avfallshantering dumpade, i maskopi med borgmästaren Chessani och företagsgruppen Catalyst, giftigt avfall »norrut«. För att driva ned markpriset förorenade de marken. Skrupelfria gänget visste om regeringens planer på att bygga en höghastighetsjärnväg genom området och skulle vilja köpa marken till ett högt pris. Frank sålde sitt avfallshanteringsföretag och gav Caspere fem miljoner dollar. Hans fem millar och fem miljoner från rysk-israeliska gangstern Osip Argonov skulle ge dem ett markområde från Catalyst. Men Caspere mördades innan han överlämnade Franks pengar till Catalyst, vilket betydde att Franks deal åkte ned i toaletten. I ren desperation gjorde Frank vad som krävdes (misshandel, tortyr, etcetera, ni vet) för att göra comeback i den undre världen.

I säsongens nästsista avsnitt fick vi – och Frank – reda på att han skulle ha blivit blåst även om Caspere levt. Caspere var redan i maskopi med Argonov, de smugglade östeuropeiska kvinnor till Kalifornien. Som om inte det var nog hade Argonov köpt panträtterna till Franks klubbar, Vinci Gardens Casino och Lux Infinitum. När Caspere dog åkte hans Catalyst-andelar tillbaka in i bolaget och omfördelades till borgmästarens son Tony och Argonov. Häpp!

Det finns två skurkkonstellationer (om man inte räknar schysste Frank som skurk), Caspere var insyltad i båda och båda vill tjäna pengar på höghastighetsjärnvägen, via Catalyst. Här är skurkarna:

Skurkkonstellation 1 aka Vincis bratpack (nåja): Tony Chessani, Osip Argonov, Blake Churchman & Ben Caspere.
Skurkkonstellation 1 aka Vincis bratpack (nåja): Tony Chessani, Osip Argonov, Blake Churchman & Ben Caspere.
Skurkkonstellation 2 aka Gamla LA-snutgänget: Holloway, Kevin Burris, Teague Dixon & Ben Caspere (igen).
Skurkkonstellation 2 aka Gamla LA-snutgänget: Holloway, Kevin Burris, Teague Dixon & Ben Caspere (igen).

Ray Velcoros bakgrundshistoria

I första avsnittet fick vi reda på att Velcoros fru Gena tidigare blivit brutalt våldtagen, vi fick se en flashback där Frank gav Ray ett tips om vem gärningsmannen var. Velcoro dödade (den påstådda) gärningsmannen och hamnade samtidigt på Franks lönelista. Någon gång därefter gick äktenskapet åt pipsvängen. Men nu har vi fått reda på att mannen som faktiskt våldtog exfrun har gripits. (Vilket ledde till pistolfrukosten hemma hos Frank.) Frank bedyrade att han trodde att det var rätt namn de gett Velcoro. Han fått namnet av Blake, som ville stiga i graderna i Franks organisation och därför gav Frank namnet på en knarkare som störde honom. Innan Blake mötte sin skapare erkände han att det var han som dötat Stan, en annan av Franks kompanjoner som hittats död, också han med ögonen bortfrätta. Blake dödade Stan efter att Stan hade kommit på Blakes extraknäck och försökte utpressa honom. (Det var Stans änka Frank besökte härom avsnittet.) Stan har lurkat i bakgrunden i några avsnitt så det är inte konstigt om du inte minns honom. (Jag minns honom inte…)

Sexfesterna

Blake var en av männnen som låg bakom sexfesterna där höga (kanske i dubbel bemärkelse) rika gubbar snuskade sig med neddrogade kvinnor. När Bezzerides och Woodrugh pratade med borgmästarens son, Tony, berättade han att han är (sex)festfixare. I senaste avsnittet fick vi reda på att han har för avsikt att »ta över« Vinci efter sin far. Caspere och Tony använde sexfesterna för att skaffa utpressningsmaterial som de skulle använda mot sina gäster.

Bezzerides tillbakablick

Det var inte Anis pappa som tog med henne till folkabussen. Under hallicunationerna på sexfesten mindes hon mannens ansikte för första gången.

Austin Chessani, dr Irving Pitlor, Jacob McCandless & justitieminister Geldof.
Mer skumrask: Austin Chessani, doktor Irving Pitlor, Jacob McCandless & justitieminister Geldof.

Pitlorspåret

Doktor Pitlor är en av de insyltade. Han dök bland annat upp på ett foto från 1970-talet, där han hängde med Austin Chessani och Bezzerides pappa Eliot, på hippiekollektivet »The Good People«. Nu för tiden plastikopererar han sexfestkvinnorna (traffickingoffren) från »åttor« till »tior«. Pitlor har tidigare varit terapeut, med patienter som Caspere och Austin Chessanis första fru, som tog livet av sig. Vad betyder det…? Ingen aning!

Utpressningsmaterialet

Utpressningsmaterialet finns sannolikt på videokameran som Ray såg innan kråkmänniskan sköt honom med upploppshagel. När Ray vaknade igen var videokameran borta. Blake förnekade att han eller någon han arbetar med dödade Caspere. Han sa också att varken han, Osip, Tony eller Pitlor har hårddisken.

Bezzerides pappa Eliot, servitrisen med ärret, Conway Twitty & sorgsna barsångerskan.
Folk i periferin: Bezzerides pappa Eliot, servitrisen med ärret, »Conway Twitty« & sorgsna barsångerskan.

Hemliga utredningen

Katherine Davis startade en hemlig utredning av Casperes mord. Hon var övertygad om att justitiekansler Geldof lade ned fallet för att han själv var med på sexfesterna och efter »Vinci-massakern« annonserade han ju att han skulle ställa upp i guvernörsvalet. Ingen bra kombo! När Velcoro skulle möta upp henne var hon skjuten till döds i sin bil, troligen med Rays vapen och mest troligt skjuten av någon i Burris och Holloways gäng.

Mordet på Woodrugh

Att Burris dödade Woodrugh berodde på att polishöjdarna bara hade intima bilder på Woodrugh med en annan man som påtryckningsmedel – han var i garderoben, ni vet. Inget brott de kunde sätta dit honom för. När Woodrugh träffade sexpartnern-som-blev-utpressare för några avsnitt sedan blev de fotograferade av Dixon. Holloway och Burris hittade de fotografierna. Woodrugh åkte för att träffa utpressaren och var på håret att klara sig … tills Burris sköt honom i ryggen. Modigt!

Velcoros exfru, Woodrughs mamma, Jordan Semyon och Chessani d.ä.:s fru.
Kvinnorna: Velcoros exfru, Woodrughs mamma, Jordan Semyon och Veronica Chessani.

De blå diamanterna

På sexfest-fotografierna syntes Caspere och kvinnor med blå diamanter. Efter Casperes död hittades blå diamanter i hans kassaskåp men när Bezzerides kollade upp dem var de försvunna. Woodrugh frågade runt på pantbanker för att se om några blå diamanter blivit pantsatta men han hittade zip. Däremot fick han reda på att Dixon frågat efter diamanterna innan våra hjältar ens visste att de fanns. Några korrumperade poliser i Vincis poliskår visste att Caspere hade diamanterna, det var nämligen korrumperade snutar som stal dem i en juvelerarbutik i Hollywood 1992, i samband med upploppen i Los Angeles. På den tiden jobbade Dixon och Burris på LAPD. Holloway var deras chef. Caspere var revisor för polisdistriktet. Efter händelsen stack de fyra till Vinci, där de kunde fortsätta vara korrupta utan en massa tjat från några himla Rickard Rättrådig-typer.

Vid rånet mördades föräldrarna till två barn, Laura och Leonard Osterman. Ungarna gömde sig vid sina döda föräldrar tills polisen anlände. Våra hjältar misstänker att det är barnen på bilden som är ute efter hämnd. En kvinna som arbetade på sexfesterna och kallade sig Laura syns på fotografiet av Caspere, Vera, Tasha och diamanterna. Velcoro kände igen henne som Casperes assistent Erica, som de förhörde på filminspelningen. Efter det har Laura/Erica slutat på jobbet och stuckit från sin lägenhet. Vi vet inte vem Leonard är än.

Hon som satte dit Woodrugh, Anis syster, Erica/Laura och Woodrughs flickvän.
Fler kvinnor: Bruden som satte dit Woodrugh, Anis syster, Erica/Laura och Woodrughs flickvän.

Fotografierna

I första avsnittet fick Ani och hennes partner Elvis (!) i uppdrag att vräka en kvinna, Dani. Kvinnans syster Vera saknades. (Det var henne Ani räddade från sexfesten för några avsnitt sedan.) Dani hörde av sig till Ani för att visa ett paket med fotografier, som hon fått från Vera. Foton från en sexfest… Elvis kollade upp var Veras mobiltelefon användes senast och berättade för Ani. Woodrugh och Bezzerides undersökte stället, såg att det var där fotografierna var tagna. I närheten fanns en byggnad där en kvinna blivit bunden och mördad. Blodet testades positivt för gonorré. (Caspere hade också gonorré!)

I senaste avsnittet berättade Vera för Bezzerides att det inte alls var hon som skickade bilderna, det var Tasha – en prostituerad kvinna från Ungern – som tänkte använda dem för utpressning. Det mest sannolika är att Tony och hans gäng dödade Tasha i skjulet.

Ledo Amarilla, Gonzalez, Gonzalez och Katherine Davis.
Mexikanerna Ledo Amarilla, Gonzalez & Gonzalez och Katherine Davis.

Mexikanarspåret

Woodrugh fick reda på att en av Casperes klockor hade pantsatts av Irina, vars hallick är (var) mexikanske gangstern Ledo Amarilla. När Velcoro, Bezzeridies och Woodrugh åkte för att fiska fram Amarilla och förhoppningsvis resten av Casperes ägodelar – en hårddisk med en massa porr på som alla letar efter, till exempel – slutade det med »Vinci-massakern«, vilket i sin tur ledde till att jakten på Casperes riktiga mördare lades ned. (Det mesta tyder på att polishöjdarna i Vinci ligger bakom hela skiten.) Burris gav Casperes klocka till Irina för att hon skulle panta den, Burris och Dixon kände Amarilla sedan tidigare. Frank ville prata med Irina för att få tag i hårddisken. (Det var så han skulle få fem markområden av McCandless.) Amarilla och hans gubbs hade skurit halsen av Irina när Frank kom för att visa henne bilder på »vita tunna snutar« (per telefon sa hon bara till Frank att hon fått klockan av just en »vit tunn snut«) men Franks kassa förhandlingsläge ledde till att Mexikanerna skulle få sälja knarsch på hans klubb. Att Irina fick halsen avskuren kan ha att göra med att hon överhuvudtaget pratade med polisen.

Anis kollega Elvis, setfotografen, McCandless polare och Cary Fukunaga-look-aliken.
Anis kollega Elvis (mest med för att jag ville få skriva Elvis…) och några mer eller mindre suspekta element: Setfotografen från filminspelningen, McCandless polare och slutligen Cary Fukunaga-look-aliken (också från filminspelningen).

Inför säsongsavslutningen

  • Burris dödade Woodrugh för att de (han och Holloway) – båda polishöjdare i Vinci – vill hålla Caspere-fallet stängt så de kan fortsätta med sin korrupta verksamhet och hålla rånmordet 1992 under ytan.
  • Bezzerides och Velcoro ligger båda pyrt till. Hon för att hon dödade en säkerhetsvakt på sexfesten; han för att han är efterlyst/frejmad för mordet på Katherine Davis.
  • Just nu lutar det åt att mördarna är Erica/Laura och hennes brorsa. (Men vem är brorsan? Jag har mina aningar.)

Vi kan räkna med att Velcoro och Bezzerides fortsätter leta efter Laura och Leonard. De måste gå till FBI eller »CNN« för att få upprättelse. Frank ska försöka sno tolv miljoner dollar av Osip och Catalyst och sedan dra på livslång semester med frugan. Observera att sista avsnittet är 90 minuter långt.

Hur tror ni det går?

True Detective finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel