Seriepremiär

Aaron Paul! Hugh Dancy! Sekt-dramat The Path på rätt spår

Sektfilmen är en liten subgenre jag och många med mig håller kär. Med primalterapeutiska element såsom handfallenhet, sexuell frigörelse och temporär total maktlöshet triggar den någonting hos de flesta: en skräck, en avsky, en längtan. Jag har tidigare betat av en del filmer här på TVdags. Sedan dess har vi även kunnat se Emma Watson i Regression – och snart Colonia med Michael Nyqvist. Många sektfilmer blir det. Frågan är varför tv-mediet legat lite på latsidan, det är ju verkligen ett perfekt forum för fördjupning och nedbrytning. Förhoppningsvis kommer Hulus nya serie The Path ändra på det, inleda en kedjereaktion av sekterism. Hade inte det varit underbart?

Hugh Dancy är perfekt, liksom Aaron Paul. Två starka roller som garanterat kommer drabba samman. Gillade man Breaking Bad och Hannibal är det givetvis extra kul att se dessa båda i samma tv-serie.

I The Path återvänder Aaron Pauls Eddie Lane hem från en omvälvande Peru-resa med tvivel om sig själv och den kultaktiga rörelse han ägnat så många år åt. Sekten som går under namnet Meyerism styrs av den vikarierande Cal Robertson (Hugh Dancy), och lägger fokus på »Stegen«. Ju högre upp desto bättre. Klättrar gör du genom olika typer av bekännelser, »bekännelserna« är till för att radera all negativitet, samt känslor. Inte helt olikt scientologins tankebanor. Även om seriens skapare Jessica Goldberg helt förnekar detta.

The Path börjar starkt i ruinerna efter orkanen Katrina, där sektens medlemmar likt en drös Jesus-minioner räddar liv. Det är en pampig inledning, inte helt okontroversiell. Meyeristerna framstår som gudasända, och hanterar katastrofen med säker hand. Det är inte konstigt att man inledningsvis sympatiserar med dem. Även fortsättningsvis. Ledaren Cal är karismatisk och leder med ytligt vett och charmerande humor, samtidigt som hotet alltid ligger och puttrar under de välförberedda talen. Hugh Dancy är perfekt, liksom Aaron Paul och hans fru Sarah – suveräna Michelle Monaghan! Tre starka roller som garanterat kommer drabba samman. Gillade man Breaking Bad och Hannibal är det givetvis extra kul att se dessa båda i samma tv-serie. Kul är också att Aaron Pauls Eddie Lane har ett förflutet som missbrukare…

Om det kommer hålla för tio avsnitt, eller flera säsonger är svårt att säga, men jag gillar den veliga stämningen som råder i de två första avsnitten. The Path behandlar tittaren som en potentiell sektanhängare, man leds längre och längre in i meyerismens trygghet, även om man anar oråd och man innerst inne vet att det inte bara handlar om att sjunga sånger och krama varandra. Något Cal bekräftar redan i slutet av första avsnittet, men även som grov våldsverkare, kvarstår ens sympatier. Intressant.

The Path avsnitt 1 & 2 har premiär på HBO Nordic i dag.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel