Streamingtips

7 favoritserier på Viaplay som du absolut inte får missa

Ibland känns det som att Viaplay hamnar lite i skymundan av sina kändare konkurrenter, men de satsar på flera egna serier och de har definitivt en hel del godbitar att erbjuda som ingen annan har. Å ena sidan har de rättigheter till många serier från Amazon inklusive Transparent, men risken är väl att de i fortsättningen hamnar hos just Amazon Video. I stället samarbetar man nu med amerikanska kanalen Fox, vilket gör att många nya serier landar just där nu.

Här är i alla fall några av mina favoriter, gamla serier (men kanske nya på Viaplay) som rekommenderas dem som ej tittat än såväl som en ny.

Nashville, säsong 1-4

Ni har väl inte missat att Nashville är tillbaka på Viaplay och att säsong 4 alltså finns tillgänglig för streaming för första gången?

Serien tuffar vidare med sin säsong 5 på CMT utan Connie Britton och med en annan typ av berättelser än jag är intresserad av, där kvinnor måste dö eller konstrueras om, men de första fyra säsongerna, eller ja, tre och en halv, är magiska och måste ses och kan sedan med fördel ses om och om igen. För hur många gånger kan man inte njuta av Rayna och Deacon på Bluebirds scen eller Raynas förvånade ansiktsuttryck efter att Deacon under tredje hissresan deklarerat »I'm done talking«? Eller scenen med Juliettes mycket vingliga framförande av Used på General Jackson med sårbarheten skrikande ur högtalarna, som är en av mina absoluta favoriter. Det är omöjligt att inte bli magiskt glad när Maddie och Daphne får göra soundcheck i New York med Ho Hey eller magiskt rörd när Deacon och Scarlett så frustrerade och desillusionerade sjunger This Town. Och så har vi Avery och Wills fina godnattsång till Cadance. Herregud, jag måste titta. Nu.

Frikänd, säsong 1

En israelisk kompis till mig, med mycket god tv-smak i allmänhet och en viss förtjusning i nordisk noir specifikt, tipsade mig för länge sedan om Acquitted eller Frikänd som den heter på svenska. Jag missade den när den gick på SVT och hittade den inte på någon strömningstjänst då, men vid en inventering av Viaplay häromveckan så dök den upp och jag brände genast igenom säsong 1. Serien handlar om Aksel (Nicolai Cleve Broch) som tillbringat tjugo år som affärsman i Malaysia efter att ha lämnat sin lilla fjordstad i Norge när en ung tjej mördats, ha blivit dömd för mordet och och sen frikänd, och som nu lockas tillbaka.

Frikänd utvecklas till ett långsamt psykologiskt drama där det uppstår spänningar mellan i stort sett alla. Vänner, familj och arbete, allt trasslas ihop till en enda röra i den lilla staden och det blir uppenbart att det är domstolen endast och ingen annan som frikänt Aksel. Det är vackert filmat och de rofyllda fjällen med det lugna vattnet låter både oss och Aksel ta en paus från den egocentriska staden där alla bara tänker på sig själva utan uns av tanke på han som blev jagad iväg. Lena Endre är suverän som den döda tonåringens förtvivlade mamma. Säsong två gick nyligen på SVT, men jag är osäker på om jag vill se en fortsättningen på denna historia som ändå känns helt avslutad.

American Crime, säsong 1-2

Alla tre säsongerna har hyllats på TVdags tidigare, men själv har jag bara sett den första. Den lyckades gripa tag i mig mer än jag kunde ana då jag inte alls möttes av det kriminal- eller rättegångsdrama jag väntade mig utan i stället de mest gripande berättelserna om föräldraskap och hur man alltid är förälder och påverkas av detta även när barnen är vuxna, och döda.

I säsong 1 handlar det om mamman som när hennes vuxna son mördas inte kan förlika sig med vem sonen hade blivit, hur han varit och därmed också förstör sin relation till den andra, levande sonen. Vi träffar föräldrarna till dottern i koma, som maktlöst sitter och vakar över sin livlösa, våldtagna dotter utan någon aning om vad de ska ta sig till nu. Vi möter den rättrådige, ensamstående, mexikanska invandrarpappan, som kämpat så hårt för barnen ska ha det bra, lära sig jobba hårt och som fastän han gjort allt rätt och riktigt får se sonen i fängelse frotterandes med just dem han skulle komma ifrån. Vi ser den så uppgivna fosterpappan som länge, länge kämpat med den drogberoende dottern, trott på henne, försökt hjälpa henne, men gång på gång blivit besviken. Samtidigt gör systern till hennes pojkvän i sin tur allt för att få sin bror att börja följa den rätta vägen.

Man vill bara ta dessa föräldrar i famn och säga att ni gjorde ert bästa och det är faktiskt allt man kan göra, för man har inte makt att helt eller ens halvt forma sina barn. Inte uppmuntrar serien till att skaffa barn, men fantastiskt fin är den ändå.

Shots Fired, säsong 1

Ännu mera kriminaldrama blir det med Shots Fired, en serie i 10 avsnitt från FOX, som sändes från mars till maj i år och som jag än så länge fängslats under en handfull avsnitt av. Den tar avstamp i ett mycket aktuellt ämne när en ung man skjuts till döds av en polis efter att ha blivit profilerad på vägen. Dessa frågor kring rasism, undfallenhet, okunskap och segregering tål att diskuteras om igen och här vrider och vänder man ännu lite mer på narrativet genom att berätta historien om en ung svart polis (Tristan Wilds) som skjuter ihjäl en ung vit college-student. Det visar sig dock snart att det inte är den enda tonåringen som skjutits till döds nyligen och ganska snabbt börjar spänningarna sjuda i den lilla staden såväl som inom polisen. Det är svart mot vitt samtidigt som naturligtvis ingenting är helt svart eller vitt egentligen.

Den unge åklagaren Preston Terry (Stephan James) från justitiedepartementet skickas till staden i North Carolina för att se till att det blir en objektiv utredning. Tillsammans med den något självdestruktiva utredaren Ashe Akina (Sanaa Lathan) bildar han ett både effektivt och attraktivt team med något av ombytta roller. Det är spännande och efter avslöjande på avslöjande blir det riktigt otäck, även om flera av karaktärerna efter ett tag börjar kännas lite för familjära. Många kända skådisar dyker upp inklusive Stephen Moyer, Helen Hunt, Jill Hennessy och Richard Dreyfuss som lurig kapitalist. Serien är skapad av Gina Prince-Bythewood som skrev och regisserade Love & Basketball (2000) tillsammans med sin man Reggie Rock Bythewood.

Timeless, säsong 1

Daniel Åberg och jag har tjatat lite om Timeless och jag vill bara än en gång försäkra mig om att ni ger denna trevliga serie en chans. För vem kan motstå en rättrådig historiker, en sorgsen soldat och en ängslig ingenjör som tvingas ut på tidsresor för att stoppa en hämndlysten dock ursnygg och mångbottnad skurk från att döda oskyldiga, ändra världshistorien och generera vad vet vi för effekter för nutiden? Dessutom får man snyggt förpackade historielektioner med spänning och smått humoristiska inslag, en ödesdiger dagbok och en övergripande konspirationshistoria som man gärna vill dykare djupare i. Det får vi göra nästa år då Timeless lyckades få till en andra säsong på 10 avsnitt. Ovan har ni promon till ett favoritavsnitt, The Watergate Tape.

Weeds, säsong 1-8

Det börjar finnas många kvinnliga tv-karaktärer i sina bästa år som jag beundrar och/eller relaterar till, känner med eller bara är allmänt förälskad i, men ingen, absolut ingen lever upp till marijuanaförsäljaren Nancy Botwin och hennes fuck you-attityd, dryga humor och förmåga att aldrig, aldrig ge upp utan alltid se en lösning runt hörnet. Det finns ingen coolare mamma, manslukerska, familjeförsörjare eller helt enkelt överlevare än Nancy Botwin. Länge leve Nancy och Mary-Louise Parker!

The Grinder, säsong 1

Jag har aldrig riktigt förstått mig på Rob Lowes karriär. Hur många tv-serier har han gjort nu? Kanske ser han det inte som jag, men jag hade önskat honom huvudrollen i något toppdrama som bara fortsatte och fortsatte och låtit honom bli ett med någon ikonisk karaktär. Men nej, han verkar få sina serier nedlagda, hoppa av eller bli petad vad vet jag, få spela nån bifigur (Flockharts man i Brothers and Sisters tänker jag nu) utan att sätta det där riktigt stora avtrycket som han skulle kunna göra. I The Grinder hade han chansen - så charmigt självcentrerad och perfekt irriterande för brodern (Fred Savage) är hans Dean Sanderson, alias the Grinder - innan den blev nedlagd efter en säsong. Det är bara att njuta av de 22 avsnitt som finns.

Alla serierna finns att strömma på Viaplay.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel